dacic

Dačić kaže da će Srbija zatražiti zabranu ulaska bivšem šefu OESS-a na Kosovu

11.05.2017


BEOGRAD, 11.maj 2017

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da će ministarstvo vanjskih poslova predložiti vladi da se bivšem šefu Verifikacijskog povjerenstva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na Kosovu Williamu Walkeru zabrani ulazak na teritorij Srbije optužujući ga za potporu ideji velike Albanije.

Komentirajući nedavnu izjavu Walkera o planu za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori Dačić je rekao “da događaji na Kosovu i NATO-ovo bombardiranje koje je usljedilo nisu bili slučajni, već je to bila priprema za stvaranje tzv. neovisne države Kosovo”.

Prema tvrdnji Dačića "Walker je tada, bez bilo kakve istrage i mišljenja stručnjaka, dao izjavu da su srpska vojska i policija ubile civile u selu Račak (15. siječnja 1999.) što je bilo ključno za odluku o bombardiranju Srbije”, prenosi RTS.

Srbijanski ministar vanjskih poslova naveo je da i danas nakon završetka svog političkog mandata “taj isti čovjek radi dalje za ostvarenje ciljeva ‘velike Albanije’" kao i da "neki političari Europe i Amerike govore da je ta teorija srpski izum".

"Vidite i sami da je o tome govorio predsjednik vlade Albanije Edi Rama, pa kosovski predsjednik Hashim Thaci kao i predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Bujanovcu Jonuz Musliju a sada o tome govori i Walker. Srbija treba iskoristiti sva pravna i politička sredstva da svima to stavi na znanje”, upozorio je Dačić.

"Mi ćemo proučiti sve mogućnosti kako možemo najbolje pravno djelovati, da li možemo nekoga tužiti, politički prosvjedovati, prije svega u OESS-u”, rekao je Dačić dodavši kako je o tome već obavijestio američkog veleposlanika u Beogradu.

Dačić je najavio da će narednog tjedna, kad se održava sjednica Vijeća sigurnosti UN.a to biti jedna od tema obraćanja srbijanskih diplomata svim članovima VS-a.

U selu Račak na Kosovu početkom 1999. pronađena su tijela 45 Albanaca, za čije ubojstvo je tadašnja misija OESS-a, s Walkerom na čelu, optužila srpske snage sigurnosti, a taj je događaj utjecao na donošenje odluke NATO-a o bombardiranju bivše SRJ.

Srpske vlasti, odnosno tadašnja vlada SRJ proglasila je Walkera za "personu non grata", zbog, kako tvrdi, laži o Račku, ali je, na zahtjev EU i na intervenciju predsjednika i premijera Rusije, ta odluka povučena.

Na svečanosti u povodu 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, Walker je rekao da od 1999. često dolazi na Kosovo, "s jednim ciljem, da Kosovo nastavi s koracima koje svi čekaju od 1999." i jer želi “predstaviti novi projekat čiji je cilj ujedinjenje svih Albanaca, na Kosovu u dijaspori i u Albaniji”.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jokic
Gradonačelnik Kotora gubi crnogorsko državljanstvo
14.08.2017

Postupak je pokrenut nakon što je MUP dobio informaciju da je Jokić postao državljanin Srbije

kan
Pet protupožarnih zrakoplova gasi požar na Kamešnici kod Sinja
11.08.2017

U požaru gori borova šuma i nisko raslinje, a naselja i stambeni objekti nisu ugroženi.

r
Ljajić: Završen carinski rat, sve po starom pravilniku
10.08.2017

Dodao je kako je jedino važno da se osigurao slobodan protok roba što je u interesu ekonomija i gospodarstava zemalja regije, ali i dobrosusjedskih odnosa, navodi Tanjug.