zicara

Trebevićka žičara bi mogla biti izgrađena do kraja godine

26.04.2017
SARAJEVO, 26. april 2017

Trebevićka žičara do kraja godine mogla bi biti na raspolaganju korisnicima, ako sve bude išlo planiranom dinamikom. 

Za izgradnju fali još oko tri miliona KM, a Vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici usvojilo je dva zaključka da bi ta sredstva bila namirena.

Gradonačelnik Abdulah Skaka ''zadužen'' je da eventualnim rebalansom budžeta u ovoj godini i planiranjem budžeta za 2018. osigura novac koji fali te da kontaktira načelnike gradskih općina i kantonalnu vladu da zajedno nađu rješenje za završetak projekta, odnosno dopunu budžeta planiranog za Trebevićku žičaru.

U vezi s ovim projektom vijećnici nisu podijeljeni i jednoglasni su da je to jedan od projekata od kojeg će svi imati koristi i da izgradnja Trebevićke žičare nema alternativu.

Pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove Hamdo Karić novinarima je kazao da bi za dva dana trebala biti završena tenderska procedura za izbor izvođača izgradnje objekata polazne i dolazne stanice. Podsjetio je da je Ugovor vrijedan 13,3 miliona KM ranije potpisan s predstavnicima italijanske firme ''Leitner'' koja će biti stalni dobavljač opreme.

Očekuje da će se za najduže dva mjeseca doći do domaćeg izvođača građevinskih radova, ali i građevinske dozvole te pristupiti izvođenju radova.

- Građevinsku dozvolu ćemo pribaviti u roku ne dužem od dva mjeseca. Nakon tenderske procedure imat ćemo uvjete da izvedemo izvođače radova. Ukoliko sve se ovo dogodi, uspije tender, dobijemo pravosnažnu građevinsku dozvolu i riješimo popratne stvari, žičara će biti do kraja godine - rekao je Karić te dodao da je ukupna vrijednost projekta 18 miliona KM, te da još fali između tri i tri i po miliona.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Velija Katica također je kazao da bi projekt Trebevićke žičare mogao biti završen do kraja godine.

U to je siguran, ako podršku pruže i druge institucije.

- Možemo biti optimisti, projekt dobija pravu dimenziju - kazao je Katica.

Gradski vijećnik Naše stranke Samir Fazlić je naveo da će žičara doprinijeti razvoju svih općina i grada i da će biti bitan turistički potencijal koji će uz pravilno rukovođenje značajno doprinijeti razvoju.

Prva gondola Trebevićke žičare prezentirana je u septembru prošle godine u Sarajevu. Italijanska firma ''Leitner'' isporučila je jednu gondolu koja je kao instalacija izložena ispred Vijećnice.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rut
Projekt 'Rutmap' - Turistička mapa Sarajeva u novom ruhu
10.08.2017

Mobilna aplikacija dobila je novi dizajn i vektorsku offline mapu koja omogućava bolju funkcionalnost i lakše kretanje kako domaćim tako i stranim korisnicima u Sarajevu.

kanjon
HARUN MEHMEDINOVIĆ SNIMIO NEVJEROVATAN VIDEO GRAND KANJONA
08.08.2017

Mehmedinović je porijekom iz BiH, a sa 13 godina preselio se u SAD, gdje je završio školu za film u Los Angelesu.

sff
Turistička zajednica uz SFF, Festival otvara glumica Amila Terzimehić
07.08.2017

Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 11. augusta nizom događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje Sarajevo Film Festivala.