edita

Ministrica Đapo među laureatima "Wigwama"

26.04.2017

SARAJEVO, 26. april 2017

Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednost "Wigwam"  27. aprila, u restoranu "Kod Fehre" i uz prisutstvo stotinjak pozvanih prijatelja i ličnosti iz javnog i političkog života koji podržavaju rad ove nevladine organizacije, podijelit će nagrade i priznanja zaslužnim za 2017. godinu.

Program svečanosti vodi novinar i muzičar Bakir Hadžiomerović, koji će u kratkim crtama predstaviti rad "Wigwama" kao i mjesta odabranog za dodjelu ovogodišnjih nagrada, restorana poznatog po značaju očuvanja tradicionalnih bosanskohercegovačkih kulinarskih vrijednosti.

Viziju  turističkog razvoja ovog kraja u kontekstu izgradnje brze ceste u Lašvanskoj dolini i potrebe očuvanja ugostiteljsko-turističke djelatnosti područja prezentirat će vlasnik objekta "Kod Fehre" Fahrudin Mešković, nakon čega slijedi dodjela nagrada.

Ovogodišnji laureati su, kako su nam rekli u "Wigwamu": Goran Šarić iz Travnika (za doprinos razvoju planinskog turizma na Vlašiću), Huso Hadžić iz Jajca (za doprinos strateškom razvoju turističkog proizvoda Jajca), Miroslav Matošević iz Travnika (za doprinos strateškom razvoju turizma u Srednjobosanskom kantonu), Vahid Duraković iz Bugojna ( za doprinos razvoju likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti u Bugojnu i Bosni i Hercegovini),  Dario Pušić, kamerman produkcijske kuće F.I.S.T. iz Sarajeva (za doprinos u stvaranju TV serija, te Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH (za doprinos donošenju strateških dokumenata iz oblasti okoliša u BiH).

Specijalno priznanje - za dvadesetogodišnji doprinos očuvanju kulinarskih vještina Bosne i Hercegovine i viziju izgradnje kulinarskog centra Srednjobosanskog kantona,  iz ruku predsjednika NVO "Wigwam" i poznatog turističkog djelatnika Zorana Bibanovića dobit će i Fahrudin Mešković Fehro, vlasnik restorana "Kod Fehre".

Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti  "Wigwam" iz Sarajeva u BiH zvanično djeluje od 26.4.1999. Društvo je član Associazione Italiana dei Clubs Wigwam, odnosno World Wigwam Organization sa sjedištem u Padovi – Italija.

Wigwam ideja se začela davne 1972. u Padovi u Italiji, slijedeći jednu od najvećih ideja druge polovine dvadesetog stoljeća, a to je ideja svjetske kulturne i prirodne baštine. Donošenjem Konvencije o zaštiti Svjetske kulturne i prirodne baštine, koju je donio UNESCO na XVII zasjedanju u Parizu 1972.  prvi put su objedinjene kultura i priroda, oblasti koje su do tada smatrane različitima. Konvencija je pošla od pretpostavke da narodi grade svoju kulturu u sredini u kojoj žive i da često ljepote djela ljudskih ruku djelimično duguju i mjestu na kojem su rođene. Grupa tada mladih ljudi je već u tom trenutku smatrala da to nije dovoljno i da je potrebno Konvenciju proširiti i staviti pod zaštitu mnoge svjetske tekovine nematerijalne baštine koje određuju načine života i kvalitetu življenja. UNESCO je (2003.) donio Konvenciju o zaštiti svjetske nematerijalne baštine.

"Wigwam" je, kažu u ovoj organizaciji, "način života sa svim njegovim kulturnim, duhovnim, rekreativnim, sportskim, vaspitnim, proizvodnim, egzistencijalnim potrebama života u skladu s prirodom".

Među dosadašnjim laureatima "Wigwama" su javne ličnosti, političari mahom s lokalnog nivoa, poljoprivredni proizvođači, umjetnici, novinari te različite institucije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vb
Ilidža lider u KS po broju turista
24.05.2017

Općina Ilidža lider je u Kantonu Sarajevo kada je u pitanju broj dolazaka i ostvarenih noćenja turista, a u samom vrhu je na nivou Bosne i Hercegovine.

566
BiH i Crna Gora uskoro nude jedinstvenu ponudu za turiste
24.05.2017

Nositelji projekta su HERAG i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore.

bihac
Župa: Formiranje Klastera za turizam dobra i korisna ideja
24.05.2017

Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta MarketMakers podržanog od Vlade Švicarske, koji provodi konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv, Posao.ba i turistički klaster Una.