jezero

UNDP podržao uređenje jezera Starača u Ilijašu

21.04.2017
SARAJEVO, 21. april 2017

Udruženje "Bistro!" iz Sarajeva zadovoljili su kriterije Javnog poziva za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice, koje je podržao UNDP ukupne vrijednosti 6.757,75 KM. 

Član Udruženja Senad Kapo kazao je da je sve do sada urađeno na jezeru Starača u Ilijašu. 

- Žalosno je samo što je skoro sva dosadašnja podrška dolazila uglavnom od institucija i organizacija koje nisu direktno nadležne za naš rad, a oni od kojih smo očekivali najviše razumijevanja i pomoći, najmanje se u svoj posao petljaju - naglasio je Kapo.

Predsjednik Udruženja "Bistro!" Adnan Osmanagić kazao je da će po projektom prijedlogu, sredstva biti utrošena na proširenje ribolovno-takmičarske staze na jugoistočnoj obali jezera gdje je jedan veći dio zatrpan građevinskim otpadom tokom izgradnje autoputa 5-C, a radovi će podrazumijevati krčenje obale od drveća i šiblja, čišćenje smeća, uređenje obale, vađenje trske, mulja i smeća iz jezera, odlaganje izvađenog materijala na plato iznad jezera, finalno mašinsko uređenje obale i staze, popravka pristupnog puta, rasplanjivanje i ravnanje izvađenog materijala na platou iznad jezera, te finalno, ručno uređenje puta, obale i pozicija.

- Nadamo se da ćemo projekt realizovati po planiranoj dinamici radova, odnosno da će već krajem maja staza biti spremna za jedno takmičenje koje imamo u planu, a u sklopu kojeg bi bio održan i mali sajam ribolovne opreme na otvorenom - pojasnio je Osmanagić, saopćeno je iz Udruženja "Bistro!".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pcele
Gusjenica predvodnik nove ekološke revolucije
27.04.2017

Međutim, gusjenice moljca (Galleria mellonella) mogu izbušiti rupu u plastičnoj vrećici za manje od jednog sata, prenosi portal croenergo.eu.

111
Predavanje o poljoprivrednom zemljištu u zagađenom prostoru
27.04.2017

56
Kina uspostavlja najveći svjetski nacionalni park
27.04.2017

Kina planira pretvoriti plato Qinghai-Tibet i okolne planine u najveći svjetski nacionalni park, sudeći prema članku South China Morning Posta.

Lutrija BiH