Brinemo za okoliš
jezero

UNDP podržao uređenje jezera Starača u Ilijašu

21.04.2017
SARAJEVO, 21. april 2017

Udruženje "Bistro!" iz Sarajeva zadovoljili su kriterije Javnog poziva za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice, koje je podržao UNDP ukupne vrijednosti 6.757,75 KM. 

Član Udruženja Senad Kapo kazao je da je sve do sada urađeno na jezeru Starača u Ilijašu. 

- Žalosno je samo što je skoro sva dosadašnja podrška dolazila uglavnom od institucija i organizacija koje nisu direktno nadležne za naš rad, a oni od kojih smo očekivali najviše razumijevanja i pomoći, najmanje se u svoj posao petljaju - naglasio je Kapo.

Predsjednik Udruženja "Bistro!" Adnan Osmanagić kazao je da će po projektom prijedlogu, sredstva biti utrošena na proširenje ribolovno-takmičarske staze na jugoistočnoj obali jezera gdje je jedan veći dio zatrpan građevinskim otpadom tokom izgradnje autoputa 5-C, a radovi će podrazumijevati krčenje obale od drveća i šiblja, čišćenje smeća, uređenje obale, vađenje trske, mulja i smeća iz jezera, odlaganje izvađenog materijala na plato iznad jezera, finalno mašinsko uređenje obale i staze, popravka pristupnog puta, rasplanjivanje i ravnanje izvađenog materijala na platou iznad jezera, te finalno, ručno uređenje puta, obale i pozicija.

- Nadamo se da ćemo projekt realizovati po planiranoj dinamici radova, odnosno da će već krajem maja staza biti spremna za jedno takmičenje koje imamo u planu, a u sklopu kojeg bi bio održan i mali sajam ribolovne opreme na otvorenom - pojasnio je Osmanagić, saopćeno je iz Udruženja "Bistro!".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

OKOLIŠ
Asja Herenda (VIDEO): „Lajk za pametnu energiju“ je edukacija kroz igru i zabavu
11.09.2017

Kampanja „Lajk za pametnu energiju" ima za cilj podizanje svijesti mladih i odraslih o energetskoj efikasnosti i načinima uštede energije u domaćinstvu, školi, radnom mjestu, a sve kako bi se zašti...

park
Radnici "Parka" zasadima cvijeća ukrasili Pionirsku dolinu
05.05.2017

U cvjetnim gredicama uz staze za šetnju i rekreaciju u Pionirskoj dolini zasađeno je 9.000 komada sezonskog cvijeća iz "Park"-ove vlastite rasadničke proizvodnje u Nedžarićima.

vogo
Ekološka akcija 'Čista i lijepa Vogošća' uz učešće 1.000 volontera
05.05.2017

Članovi ekoloških sekcija vogošćanskih škola i ove godine će vršiti pošumljavanje na području Jošaničkog potoka.

SBF