Raiffeisen
pariz

ISIL preuzeo odgovornost za napad na Champs-Élyséesu

21.04.2017
PARIZ, 21. april 2017

Naoružani muškarac u četvrtak navečer je otvorio vatru na policiju na poznatom pariškom bulevaru Champs-Élysées, ubivši pritom jednog policajca, a ranivši tri osobe, nakon čega ga je usmrtila policija.

Skupina tzv. Islamske države odmah je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio samo tri dana prije napetih predsjedničkih izbora, javlja Associated Press.

Sigurnost je ionako dominantna tema tokom predizborne kampanje, a nasilje na ovoj aveniji prijeti da utječe na glasove birača. Kandidati su otkazali ili pomjerili finalne predizborne skupove.

Istražitelji su u petak ujutro pretražili dom u istočnom predgrađu Pariza za koji se vjeruje da ima veze sa napadom. U policijskom dokumentu do kojeg je došao Associated Press navodi se adresa porodičnog doma Karima Cheurfija, 39-godišnjaka sa krivičnim dosjeom.

Njegov dom nalazi se u tihom kvartu u gradiću Chelles.

U izvještajima iz arhive francuskih novina Le Parisien piše da je Cheurfi od ranije poznat policiji, te da je osuđen za napad na policajca 2001. godine.

Vlasti pokušavaju saznati da li su "jedna ili više osoba" pomagale napadaču, kazao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet novinarima na mjestu napada.

Jedan policajac je ubijen, a dva su teško ranjena kada je napadač izašao iz automobila i automatskim oružjem otvorio vatru na policajce ispred robne kuće Marks&Spencer u centru avenije Champs-Élysées, kazao je tužilac nadležan za slučajeve terorizma Francois Molins.

Jedna strana turistkinja je također ranjena, rekao je Molins.

Preuzimanje odgovornosti od strane skupine tzv. Islamske države uslijedilo je samo nekoliko sati nakon napada, što je neuobičajeno brzo za ovu ekstremističku skupinu koja gubi teritorije u Iraku i Siriji.

U saopćenju njihove novinske agencije Amaq, ova skupina navodi pseudonim napadača - Abu Yusuf al-Beljiki, sugerirajući da je on Belgijanac ili da je živio u Belgiji. Belgijske vlasti su kazale da nemaju informacije o osumnjičenom. IS je ovaj incident opisao kao napad "u srcu Pariza".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

met
Aktivirana eksplozivna naprava u stanici metroa u New Yorku
11.12.2017

Policijski zvaničnik izjavio je u ponedjeljak kako se vjeruje da je eksplozivna naprava aktivirana u stanici metroa na Manhattanu.

puti
Putin u nenajavljenoj posjeti Siriji objavio povlačenje ruskih vojnika
11.12.2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio djelimično povlačenje vojnika iz Sirije tokom nenajavljene posjete vojnoj bazi na mediteranskoj obali.

zoi
Ruski skakači za nastup na OI 2018.
11.12.2017

Ruska reprezentacija u skijaškim skokovima odlučila je da nastupi na olimpijskim igrama u Pyeongchangu u februaru naredne godine pod neutralnom zastavom.