Lutrija BiH
fna

Otrov najotrovnijeg pauka lijek za moždani udar

23.03.2017


ST LUCIA, 23.mart 2017

Znanstvenici su po prvi put otkrili sredstvo kojim bi se vrlo učinkovito mogao liječiti moždani udar, drugi najveći uzrok smrti u suvremenom svijetu, prenose mediji.
 
Novootkriveni lijek, protein Hi1a, sastavni je dio otrova australskog pauka dupljaša (Hadronyche infensa), a istraživanja na štakorima utvrdila su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 posto. Ista doza bila je vrlo učinkovita i nakon osam sati – smanjila je oštećenja za oko 65 posto. 

Znanstvenici vjeruju da bi protein mogao biti slično djelotvoran i kod ljudi. Kinička istraživanja na pacijentima trebala bi započeti u sljedeće dvije godine i ako se lijek potvrdi na ljudima, bit će to prvo sredstvo za liječenje posljedica moždanog udara. 

-Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara- istaknuo je Glenn King sa Sveučilišta Queensland u Australiji, jednog od vodećih istraživačkih i nastavnih institucija. 

U većini moždanih udara, tzv. ishemijskih udara, prekida se dotok krvi u određeni dio mozga. Najčešći uzrok je neki krvni ugrušak koji je nastao lokalno ili negdje drugdje u tijelu. Tijelo reagira na udar tako da razgrađuje glukozu kako bi kompenziralo manjak kisika. No u ovom procesu stvara se kiselina koja razara stanice mozga.

Nova studija, predstavljena u časopisu PNAS, pokazala je da protein Hi1a zaustavlja razoran proces tako što blokira sposobnost stanica da prepoznaju nakupljanje kiseline, čime sprečava odumiranje neurona.

Protein Hi1a otkriven je slučajno dok su znanstvenici sekvencirali DNA pauka.

Od moždanog udara svake godine umre oko 6,7 milijuna ljudi, a stručnjaci procjenjuju da bi se broj invalidnosti i preuranjenih smrti uzrokovanih moždanim udarom u sljedećih 15 godina mogao udvostručiti.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

but
Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture
19.10.2017

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

kab
MICROSOFT I FACEBOOK POSTAVILI PODMORSKI KABEL
16.10.2017

Ispod svjetskih okeana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kablova, uključujući optičke kablove za internet.

cc
HAKERI ZARAZILI CCLEANER
16.10.2017

Jedan od najpoznatijih programa za čišćenje računala CCleaner postao je izvor glavobolja za milijune korisnika diljem svijeta.