Brinemo za okoliš
fna

U borbi protiv korupcije neophodna politička volja

20.03.2017
SARAJEVO, 20. mart 2017

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas da se protiv korupcije u BiH može boriti samo ako postoji politička volja, a dosada je očigledno nije bilo.

- Bez političke volje idemo u korupciju samo dublje, jer to nije nešto što se dešava stihijski već planski - rekao je Dunović uoči konferencije "Institucionalna korupcija - Ima li snage koja joj se može suprotstaviti?" koju je danas u Sarajevu organizirao skup nevladinih organizacija, između ostalih, Transparency International (TI) u BiH.

Neki od krivaca pojave korupcije u BiH su, smatra.  centri moći u političkim strankama.

Dunović navodi da se u BiH pod pojmom korupcija podrazumijeva da se radi o institucionalnoj korupciji koja je u bosanskohercegovačkom društvu prisutna u svim porama u tolikoj mjeri da je gotovo nemoguće pričati o korupciji, a ne vezati je za institucije i političke centre moći.

- Današnja konferencija je jako pozitivna, jer je to tema o kojoj treba konačno otvoreno da se razgovora - kazao je Dunović, dodajući da bez otvorenog razgovora ne možemo u potpunosti biti svjesni stanja u kojem živimo, kada se radi o korupciji.

Naglasio je da je korupcija u BiH prisutna u gotovo svim oblicima, kao sukob interesa, uzimanje novca, plaćanje usluga, korupcija kroz javne nabavke, zloupotreba položaja, trgovina uticajem te da je postala sastavni dio naših života.

- Tome se mora stati ukraj, ali se ne može stati ukraj ako o tom pitanju ne radimo ništa, ili još gore, ako o tome i ne razgovaramo, a u proteklih 20 godina to je bila česta pojava - zaključio je potpredsjednik FBiH.

Dodao je da je, kako bismo se usješno borili protiv korupcije, potrebno ojačati Tužilaštvo BiH, uz otvoren dijalog te uz isticanje koruptivnih radnji na svim nivoima, a sve to uz pomoć medija.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin podsjetio je da ova nevladina organizacija godinama upozorava da je korupcija ključni problem bh. društva i države te da njihova istraživanja pokazuju da je korupcija postala sastavni dio političkih i ekonomskih procesa u BiH.

Kako je rekao, problem korupcije u BiH je taj što je to političko pitanje te da ga tako treba i tretirati, baviti se uzrocima, a ne posljedicama, kako je to dosada rađeno.

- Ključno žarište problema korupcije leži u načinu na koji funkcioniraju političke partije. One se ponašaju kao klanovi koji kontroliraju sve procese u državi - smatra Blagovčanin.

Napomenuo je da se zbog političkih pritisaka i uticaja ni pravosuđe ne uspijeva suočiti s problemom korupcije, odnosno da  se ne uspijeva procesuirati korupciju, posebno onu političku.

- Bojim se da je pred BiH dug i bolan proces suočavanja s korupcijom - zaključio je i dodao da su neke od indirektnih posljedica za BiH to da našu državu izbjegavaju investitori te da nemamo ekonomski rast.

Joeri Maas iz Misije OSCE-a u BiH konstatovao je u uvodnom obraćanju da više nije pitanje to da li je korupcija problem već šta se može učiniti u borbi protiv nje.

- Korupcija se često percepira kao zid preko kojeg ne možemo preći i kao nepremostiva prepreka, a ona to jednostavno nije - podvukao je.

Po njegovim riječima, borba protiv korupcije se sastoji iz mnogih malih, ali izvodljivih koraka, učinjenih zajedno sa značajnom dozom liderstva i djelovanjem sopstvenim primjerom.

Zaključio je da je bitan faktor u borbi protiv korupcije politička volja, uz ocjenu da vodstvo vlada i parlamenata u cijeloj BiH sve više prepoznaje opasnosti i negativne efekte korupcije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

sn
U Bosni sutra snijeg, a u Hercegovini kiša i snijeg
22.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Tokom dana padavine slabe i u večernjim satima prestaju. Temperatura zraka između -4 i 0 stepeni.

euf
EUFOR će snimke iz zraka ustupiti BHMAC-u
22.03.2018

Snimke geografskih područja u BiH upotrebljavat će Centar za uklanjanje mina za realizaciju projekta “Državna procjena minski sumnjive površine u BiH 2018.-2019.” koji finansira Evropska unija.

SBF