Brinemo za okoliš
vijec

Sutra u Beču i Sarajevu javno čitanje 'Dva grada jedna borba' za Vijećnicu

17.03.2017

SARAJEVO, 17. mart 2017


Ispred sarajevske Vijećnice i Gradske biblioteke u Beču, sutra u 12 sati bit će održano javno čitanje "Dva grada jedna borba" u znak podrške inicijativi "Narodna čitaona: Vijećnica je naša!" protiv komercijalizacije i privatizacije Vijećnice, nekadašnje zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke BiH i jednog od kulturnih simbola grada Sarajeva i BiH.

Neformalna politička organizacija "Jedan grad, jedna borba" u decembru je pokrenula inicijativu "Narodna čitaona: Vijećnica je naša!" s ciljem da zaustavi nezakonitu preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele BiH.

Platoi ispred Vijećnice u Sarajevu i Gradske biblioteke u Beču sutra će postati pozornica za dvanaest autora i autorica koji će svojim čitanjem iskazati solidarnost s inicijativom Narodne čitaone.

U Beču će tako pod sloganom "Vaša kuća" čitati Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici) i Christoph Baumgarten (novinar), dok će ispred sarajevske Vijećnice čitati Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prevoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Ferida Duraković govoreći za Fenu zašto treba čitati za Vijećnicu kaže da je Vijećnica javno dobro kojim treba da se ponosimo svi, ne samo gradska uprava.

- Jedan prostor za građanke i građane Sarajeva, koji neće biti komercijalan, treba da postoji, i treba da Vijećnica otvori vrata prostora gdje mladi ljudi umjesto u kafani ili trgovačkom centru mogu da uđu, ogriju srce u ljepoti arhitekture i nešto pročitaju između zidova bivše biblioteke kao hommmage svim tim knjigama kojih više nema. Ja sam ispite prije mnogo godina spremala u Vijećnici i pamtim koliko je ovaj prostor vrvio od mladosti, smijeha i života. Zašto ne bi opet? - ističe Duraković.

Mirjana Evtov ističe da za Vijećnicu treba čitati da se ne zaboravi.

- Kako na tabli pred ulazom u Vijećnicu i piše - da se ne zaboravi da ono što je bilo javno sad ne smije služiti samo kao svadbeni salon i sala koju ovovjeki moćnici koriste za domjenke i iftare. I da samo neko ko ima para može vidjeti kako Vijećnica izgleda iznutra - ustvrdila je ona.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF