Lutrija BiH
ivanic

Ivanić razgovarao u Bakuu s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim

17.03.2017
SARAJEVO, 17. mart 2017

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je u Bakuu s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.

Predsjedavajući Ivanić zahvalio je predsjedniku Aliyevu za ukupnu podršku koju Azerbejdžan pruža Bosni i Hercegovini, a posebno na investicijama čija je realizacija u toku.

Azerbejdžan finansira izgradnju fabrika za preradu voća i povrća u Srebrenici i Doboju, te projekt rekonstrukcije Doma zdravlјa u Kotor-Varoši koji finansira Fondacija Heydar Aliyev. Kamen temelјac za rekonstrukciju ovog doma zdravlјa položen je prije desetak dana, a rok za završetak radova je decembar ove godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informirao je predsjednika Aliyeva o aktuelnim unutrašnjopolitičkim prilikama i koracima koje BiH čini u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom razgovora, Ivanić je naglasio značaj okretanja pitanjima vezanim za budućnost.

Predsjednik Aliyev prenio je predsjedavajućem Ivaniću očekivanja Azerbejdžana u vezi sa značajnim privrednim rastom ove zemlјe, zbog čega je realno i proširivanje područja moguće saradnje.

Posebno je istaknuta mogućnost unapređenja trgovinske saradnje i saradnje u oblasti turizma.

Značajno pitanje za Azerbejdžan je aktuelna izgradnja Južnog plinskog koridora, o čemu su nedavno vođeni razgovori i s Evropskom unijom.

Izraženo je zadovolјstvo zbog tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalјa, te razmijenjena mišlјenja o globalnoj situaciji.

Sagovornici su konstatirali da postoji visok stepen saglasnosti o značajnim pitanjima međunarodnih odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je predsjednika Azerbejdžana da u najskorije vrijeme posjeti BiH.

Ivanić u Bakuu učestvuje na 5. Globalnom Baku forumu u organizaciji Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi". Predsjedavajući Predsjedništva BiH govorio je danas na sesiji „Budućnost Evrope“.

Tokom sesije, Ivanić  je ocijenio da i pored svih izazova s kojima se susreće i svih kritika koje bi se opravdano mogle uputiti Evropskoj uniji, EU ipak ima budućnost.

- Budućnost u EU neophodna je i s ekonomskog, ali i sa stanovišta sigurnosti. Borba protiv terorizma i rješavanje izbjegličke krize mogući su samo putem zajedničkog angažmana zemalјa EU i onih koje su na putu priklјučenja - naglasio je Ivanić tokom sesije.

On je naglasio da glavni problem predstavlјaju procesi odlučivanja koji su spori i mogu da predstavlјaju problem kod reagiranja na izazove s kojima se EU susreće.

Ivanić je u obraćanju učesnicima 5. Globalnog Baku foruma naglasio da očekuje da će Brexit kao jedan od najvećih trenutnih izazova imati previše negativnih poslјedica, te da je za zemlјe zapadnog Balkana neophodna takva vrsta šireg konteksta, poput EU, koji može da pomogne u relaksaciji njihovih odnosa.

Na istom panelu učestvuju i Aleksander Kwaśniewski, Yves Leterme, Danilo Türk, Franco Frattini, Valdis Zatlers, Wim Kok i Zlatko Lagumdžija.

Učesnici 5. Globalnog Baku foruma su i predsjednici Crne Gore, Makedonije, Albanije, Latvije, te saudijski princ, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017