zicara

Općina Stari Grad podržava izgradnju žičare, problem su regulacioni planovi

17.03.2017


SARAJEVO, 17. mart 2017

Općina Stari Grad Sarajevo podržava projekat “Revitalizacije Trebevićke žičare”, a općinske službe nadležne za rješavanje te problematike ulažu maksimalne napore da osiguraju potrebnu dokumentaciju, saopćeno je iz te općine.  

Iako se u javnosti stiče dojam da realizacija tog projekta zavisi od urbanističke saglasnosti koju treba izdati nadležna služba Općine Stari Grad, u stvarnosti to nije tako i ta služba je zapravo uradila sve da pokaže opredijeljenost Općine za realizaciju navedenog projekta, navodi se u saopćenju.

Podsjeća se, Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdala je urbanističku saglasnost za taj projekat još 2014. godine, produžila je 2015. godine, pa izdala novu 2016. godine. Projekat u tom periodu nije realizovan iz razloga koji su poznati javnosti, a nemaju nikakve veze s Općinom Stari Grad. 

- Kada je ponovo aktuelizirana priča o trebevićkoj žičari, mi smo uložili maksimalne napore da podržimo taj projekat jer shvatamo koliki je njegov značaj za ovaj grad. Naše službe su održale brojne sastanke sa predstavnicima Gradske uprave i drugih uključenih u ovaj projekat kako bi se našlo najbolje rješenje. Namjeravali smo izdati novu urbanističku dozvolu prema novom projektu, ali tada se u ovu priču uključio Zavod za planiranje Kantona Sarajevo - kaže načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Krajem prošle godine u Gradskoj upravi je održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao i Ministarstva prostornog uređenja Kantona, koji su kazali da nisu upoznati sa Idejnim projektom izgradnje žičare, niti s uslovima izdate urbanističke saglasnosti, a smatraju da bi trebali biti upoznati. Nakon toga, općinska Služba za urbanizam, prema Zakonu o prostornom uređenju, tražila je stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

U njihovom mišljenju koje su uputili u decembru prošle godine konstatovali su da je uvidom u postojeću provedbeno-plansku dokumentaciju uviđeno da je osovina trase na polaznoj stanici, gdje bi se trebala graditi polazna stanica, pomjerena za osam do deset metara što za sobom povlači i promjenu lokacije stubova duž trase.

- Zavod nam je uputio mišljenje u kojem navode da je potrebno izmijeniti četiri regulaciona plana kako bi se stvorio planski osnov za realizaciju projekta revitalizacije trebevićke žičare, odnosno da bismo mogli izdati urbanističku saglasnost. Dakle, mi ne možemo postupiti suprotno njihovom mišljenju i izdati urbanističku saglasnost, a potom i građevinsku, dok se ne izmjene regulacioni planovi, pa makar bilo u pitanju i samo osam ili deset metara odstupanja - pojašnjava Hadžibajrić.

Napominje da su tokom svih konsultacije predstavnici općinske službe imali stav da nije neophodna izmjena regulacionih planova jer se ovim izmještanjem trase ne ugrožava provedba regulacionih planova, ali ga Zavod nije uvažio.

Gradska uprava je na Gradskom vijeću pokrenula proceduru izmjene regulacionih planova “Lijeva obala Miljace-Bistrik”, “Hrid”, “Mahmutovac” i “Jarčedoli”, a po smjernicama Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Služba za urbanizam Općine Stari Grad će postupiti u skladu sa mišljenjem Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, odnosno sačekati do okončanje procedure izmjene regulacionih planova prije izdavanja urbanističke saglasnosti. saopćeno je iz te općine.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

net
UPOZORENJE IZ MUP KS: Roditelji oprez! Opasna internet igrica "Blue Whale" stigla i u BiH
25.05.2017

Apelujemo na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako isti ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih "igrica"- upozoravaju iz MUP KS

bih
BIHAMK: Prilagoditi vožnju stanju na putevima
24.05.2017

Zbog radova na redovnom održavanju od 08.00 do 16.00 sati na magistralnom putu M-5 Tranzit kroz Sarajevo, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz povremene obustave.

kisa
U BiH sutra kiša, krajem dana prestanak padavina
24.05.2017

U Sarajevu sutra pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana s kišom i pljuskovima. Krajem dana prestanak padavina. Jutarnja temperatura oko 9, a najviša dnevna oko 17 stepeni.