mer

Evropska sigurnost i klimatske propmjene u fokusu sastanka Merkel i Trumpa

17.03.2017


WASHINGTON,  17. mart 2017


Donald Trump će pozdraviti njemačku kancelarku Angelu Merkel u petak u Bijeloj kući, na sastanku koji bi mogao odrediti budućnost transatlantskog saveza i oblikovati radne odnose između dvoje najmoćnijih svjetskih čelnika.

Novi američki predsjednik i dugogodišnja njemačka političarka, čija je zemlja najveća evropska ekonomija, raspravljat će o finansiranju NATO-a i o odnosima s Rusijom na njihovom prvom sastanku otkako je Trump preuzeo dužnost u  januaru.

Sastanak je značajan za obje strane.

Merkel, za koju zvaničnici tvrde da se pažljivo pripremila za susret, vjerovatno će izvršiti pritisak na Trumpa da pruži uvjeravanja u podršku snažnoj Evropskoj uniji i obavezivanje na borbu protiv klimatskih promjena.

Trump, koji je kao predsjednički kandidat kritikovao Merkel što je dopustila stotinama hiljada izbjeglica ulazak u Njemačku, tražit će njenu podršku njegovom zahtjevu da NATO članice plaćaju više za svoje vojne potrebe.

Odnosi dvoje državnika bit će niže na dnevnom redu razgovora ali su također bitna tema susreta. Merkel je imala srdačne odnose s Trumpovim demokratskim i republikanskim prethodnicima Barackom Obamom i Georgeom W. Bushom i ona će vjerovatno tražiti snažnije radne odnose s Trumpom uprkos velikim političkim razlikama i brigama u Njemačkoj prema bivšem njujorškom  biznismenu.

Trump s nestrpljenjem očekuje da se ispune njegovi zahtjevi da evropske zemlje trebaju plaćati više za članstvo u NATO savezu, koji je on kritikovao kao "zastario".

On će također tražiti savjet od Merkel kako da se bavi ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čelnikom s kojim se Merkel ekstenzivno bavila i koga je Trump, na razočarenje republikanskih i demokrstkih poslanika, hvalio.

- Predsjednika će veoma interesovati da sasluša stavove kancelarke o njenom iskustvu interakcije s Putinom - izjavio je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

Američki zvaničnik je kazao da će pozicija Trumpove administracije prema američkom učešću u pariškom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena vjerovatno biti na dnevnom redu sastanka s Mrkel i da će biti dodatno pojašnjena u sedmicama i mjesecima koji dolaze. Merkel je snažni zagovarač međunarodnih napora u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Merkel će također vjerovatno insistirati kod Trumpa da podrži evropsku sigurnost, uprkos uvjeravanjima potpredsjednika Mikea Pencea po tom pitanju tokom njegove nedavne posjete Evropi.

- Još postoji tinjajuća sumnja prema tome kako SAD vide evropsku sigurnost, i da li smatraju vlastitu i evropsku sigurnost kao neraskidivo povezane i međusobno ovisne - izjavio je novinarima  Jeffrey Rathke, visoki analitičar u Centru za strateške i međunarodne studije, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

dt
Donald Trump prekinuo tradiciju iftara u Bijeloj kući
26.06.2017

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je tradiciju dugu gotovo dvije decenije - organiziranje večere koja obilježava kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

pak
Pakistan - Broj mrtvih u eksploziji cisterne porastao na 153
26.06.2017

Najmanje 153 osobe su poginule u nedjelju u eksploziji cisterne koja je prevozila naftu na istoku Pakistana.

lg
Turska policija 'razbila' proteste LGBTQ osoba u Istanbulu
26.06.2017

Policija je u nedjelju, uz upotrebu suzavca i gumenih metaka, 'razbila' proteste LGBTQ osoba u Istanbulu.

No Frost Gorenje