Brinemo za okoliš
mer

Evropska sigurnost i klimatske propmjene u fokusu sastanka Merkel i Trumpa

17.03.2017


WASHINGTON,  17. mart 2017


Donald Trump će pozdraviti njemačku kancelarku Angelu Merkel u petak u Bijeloj kući, na sastanku koji bi mogao odrediti budućnost transatlantskog saveza i oblikovati radne odnose između dvoje najmoćnijih svjetskih čelnika.

Novi američki predsjednik i dugogodišnja njemačka političarka, čija je zemlja najveća evropska ekonomija, raspravljat će o finansiranju NATO-a i o odnosima s Rusijom na njihovom prvom sastanku otkako je Trump preuzeo dužnost u  januaru.

Sastanak je značajan za obje strane.

Merkel, za koju zvaničnici tvrde da se pažljivo pripremila za susret, vjerovatno će izvršiti pritisak na Trumpa da pruži uvjeravanja u podršku snažnoj Evropskoj uniji i obavezivanje na borbu protiv klimatskih promjena.

Trump, koji je kao predsjednički kandidat kritikovao Merkel što je dopustila stotinama hiljada izbjeglica ulazak u Njemačku, tražit će njenu podršku njegovom zahtjevu da NATO članice plaćaju više za svoje vojne potrebe.

Odnosi dvoje državnika bit će niže na dnevnom redu razgovora ali su također bitna tema susreta. Merkel je imala srdačne odnose s Trumpovim demokratskim i republikanskim prethodnicima Barackom Obamom i Georgeom W. Bushom i ona će vjerovatno tražiti snažnije radne odnose s Trumpom uprkos velikim političkim razlikama i brigama u Njemačkoj prema bivšem njujorškom  biznismenu.

Trump s nestrpljenjem očekuje da se ispune njegovi zahtjevi da evropske zemlje trebaju plaćati više za članstvo u NATO savezu, koji je on kritikovao kao "zastario".

On će također tražiti savjet od Merkel kako da se bavi ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čelnikom s kojim se Merkel ekstenzivno bavila i koga je Trump, na razočarenje republikanskih i demokrstkih poslanika, hvalio.

- Predsjednika će veoma interesovati da sasluša stavove kancelarke o njenom iskustvu interakcije s Putinom - izjavio je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

Američki zvaničnik je kazao da će pozicija Trumpove administracije prema američkom učešću u pariškom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena vjerovatno biti na dnevnom redu sastanka s Mrkel i da će biti dodatno pojašnjena u sedmicama i mjesecima koji dolaze. Merkel je snažni zagovarač međunarodnih napora u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Merkel će također vjerovatno insistirati kod Trumpa da podrži evropsku sigurnost, uprkos uvjeravanjima potpredsjednika Mikea Pencea po tom pitanju tokom njegove nedavne posjete Evropi.

- Još postoji tinjajuća sumnja prema tome kako SAD vide evropsku sigurnost, i da li smatraju vlastitu i evropsku sigurnost kao neraskidivo povezane i međusobno ovisne - izjavio je novinarima  Jeffrey Rathke, visoki analitičar u Centru za strateške i međunarodne studije, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Bečki metro slavi 40. rođendan
23.02.2018

Metro je počeo s radom 25. februara 1978. godine, odnosno deset godina nakon odluke gradskog vijeća o njegovoj gradnji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

skol
Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada
23.02.2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

mij
U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja
23.02.2018

SBF