Brinemo za okoliš
dan

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

17.03.2017


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN


45. p. n. e – Julije Cezar postigao svoju posljednu vojnu pobjedu u bitki kod Munde, porazivši optimatske snage Tita Labiena i Pompeja Mlađeg.

1861. – Ujedinjenu Italiju parlament proglasio kraljevinom na čelu s kraljem Vittoriom Emanueleom Drugim.

1901. – Izložba 71 slike Vincenta van Gogha izazvala senzaciju u Parizu, 11 godina nakon njegove smrti.

1921. – U Poljskoj je proglašen ustav kojim je uvedena parlamentarna vladavina.

1939. – Britanski premijer Neville Chamberlain optužio je nacističkog vođu Adolfa Hitlera da je “prekršio riječ”, jer su njemačke trupe ušle u Čehoslovačku, ali Velika Britanija i ostale zapadne sile nisu učinile ništa da spriječe komadanje suverene zemlje, čiju su bezbjednost verbalno garantovale.

1944. – Savezničko bombardovanje Austrije u Drugom svjetskom ratu počelo je napadom više od 200 aviona na ciljeve u Beču.

1948. – Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija i Luksemburg potpisale su Briselski ugovor o 50-godišnjem savezu protiv oružanih napada u Evropi i o ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj saradnji, što se smatra zametkom Evropske unije.

1958. – Lansiran je Vanguard 1, prvi satelit na solarni pogon. Riječ je o malenoj kugli s dva odašiljača, jedan se napajao iz baterije a drugi iz solarnih ćelija pričvršćenih za satelit.

1962. – Moskva je optužila Washington da u Vijetnamu vodi “neobjavljeni rat”, zahtijevajući povlačenje svih američkih snaga iz te zemlje.

1968. – Ispred američke ambasade u Londonu izbio je sukob između policije i demonstranata koji su protestovali protiv Vijetnamskog rata. Uhapšeno je 300 demonstranata, a 90 policajaca je povrijeđeno.
1969. – Golda Meir, prva žena u istoriji Izraela je preuzela dužnost premijera.

1973. – Ustaški teroristi, članovi tzv. “Bugojanske grupe”, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Mirko Vlasnović streljani su, dok je Ludvig Pavlović zbog maloljetnosti osuđen na zatvorsku kaznu.

1991. – Na referendumu većina sovjetskih glasača pokazala da želi očuvanje saveza pod novim imenom Zajednica Nezavisnih Država, ali su ubrzo nadjačale centrifugalne sile, predvođene najutjecajnijim političarima sovjetskih republika, pa se država raspala formiranjem suverenih država od republika dotadašnjeg SSSR-a.

1992. – Na referendumu u Južnoj Africi bijelci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sistema aparthejda.

2003. – Predsjednik SAD-a George Bush uputio je predsjedniku Iraka Sadamu Huseinu ultimatum da u roku od 48 časova sa sinovima napusti zemlju ili će biti izložen oružanom napadu i nasilno uklonjen sa vlasti. Iračke vlasti odbacile su ultimatum.

2005 – U Madridu je uklonjena jedina preostala statua bivšeg španskog diktatora, generala Francisca Franca. On je 1936. pokrenuo oružanu pobunu protiv vlade republikanaca, a građanski rat u toj zemlji trajao je tri godine. Njegovom smrću 1975. stvorili su se uslovi za ponovno uspostavljanje demokratije u zemlji i povratak španskog kralja Huana Karlosa u zemlju.

2011. – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju kojom se odobrava vojna intervencija u Libiji.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF