may

May: Nije u redu da vlada govori ženama šta da nose

15.03.2017
LONDON, 15. mart 2017

Nije u redu da vlada govori ženama šta da nose, izjavila je danas britanska premijerka Theresa May, nakon što je Evropski sud pravde (ECJ) u prvoj odluci u vezi s nošenjem muslimanske marame na poslu, zaključio da poslodavci mogu da zabrane zaposlenima da nose vidljive vjerske simbole.

"Mi imamo snažnu tradiciju u ovoj zemlji o slobodi izražavanja i pravo je svih žena da izaberu kako će se oblačiti, tako da nemamo namjeru da uređujemo zakonski ovo pitanje", navela je ona, prenosi Reuters.

Evropski sud je jučer zaključio da poslodavci mogu da zabrane zaposlenima da nose vidljive vjerske simbole.

Ujedno je Evropski sud donio presudu u slučajevima dvije žene, u Francuskoj i Belgiji, koje su otpuštene zbog toga što su odbile da skinu marame sa glava, precizira Reuters.

"Unutrašnji propis koji zabranjuje vidljivo nošenje bilo kakvog političkog, filozofskog ili vjerskog simbola ne predstavlja direktnu diskriminaciju", saopćio je Sud.

Reuters primjećuje da je ECJ  odluku donio uoči izbora u Holandiji na kojima je imigracija muslimana ključno pitanje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sved
Švedska policija uhapsila drugog osumnjičenog za napad u Stockholmu
24.04.2017

Švedska policija saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila drugu osobu osumnjičenu za napad kamionom kada su ubijene četiri osobe i povrijeđeno je još 15 u Stiockholmu.

aus
Hiljade ljudi u Auschwitzu na Dan sjećanja na holokaust
24.04.2017

Redovni godišnji marš također ima za cilj da pobudi želju kod mladih Izraelaca da štite jevrejsku državu, prenosi AP.

fontana
Turisti u Fontanu di Trevi ubacili 1,5 milijuna dolara
24.04.2017

Turisti su prošle godine u rimsku Fotanu di Trevi ubacili novčića u vrijednosti 1,5 milijuna dolara, objavio je Caritas.

Lutrija BiH