skend

U Centru Skenderija otvoren Sajam namještaja – Interio

15.03.2017


SARAJEVO, 15. mart 2017

U sarajevskom Centru Skenderija danas je  otvoren  34. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije – Interio.

Svoje proizvode i usluge predstavile su najeminentnije kompanije iz BiH, kao i inostrane putem bosanskohercegovačkih predstavništva, a očekuje se i dolazak mnogih poslovnih ljudi. Među izlagačima su kompanije: Minalli, Bürotime, Primus Balkan, Fef, B.K. Linea Trade, Bellona, Malak Group, Zart, Ećo company, Enza home, Maoles, B.P. Eurogrupa, Alfa Tex, Izazov, Cube.

Prilikom svečanog otvaranja sajma federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je istakao da se radi o važnoj manifesttaciji koja je posvećena drvnoj industriji kao strateškoj grani, a  koja zajedno sa metalskom industrijom predstavlja najveći izvozni i starteški pravac kada je riječ o BiH. Zukić je iskazao podršku nastojanjima menadžmenta Skenderije da se obnovi tradicija održavanja ovakvih sajmova.  

- Aktivnosti koje se odvijaju u Vladi Federacije BiH, nadam se, stvorit će dodatne, poboljšane uslove, za poslovanje svih ovih privrednih subjekata – kazao je Zukić.

Dodao je da se posjetioci sajma mogu uvjeriti da postoje velike mogućnosti kada se radi drvnoj i ostalim povezanim industrijama.

- Imamo proizvode koji su atraktivni, koje je prihvatilo svjetsko tržište, odnosno proizvode koji su već ušli u svjetsku konkurenciju i uspjeli se dokazati o čemu svjedoče i statistički pokazatelji – naveo je Zukić, dodajući da ova grana zaslužuje dodatni respekt i fokus.

Sajam je zvanično otvorio ministar privrede KS-a Muharem Šabić koji je također naglasio značaj drvne industrije kao jedne od strategijskih grana za koje se opredjelila Vlada KS.

-  Namjera nam je da osiguramo našim malim i srednjim i preduzećima iz javnog sektora koja se bave ovom djelatnošću da prije svega dođu do povoljnih sredstava i da budu konkurentna na tržištu – naveo je Šabić.

Podsjetio je da Vlada KS ima poticaj za razvoj male privrede i veliki broj povoljnih kredita sa kamatom od 1,89 posto odobren je upravo u sektoru drvne industrije.

Ceremoniji otvaranja Sajma Interio 2017, među ostalim, prisustvovali su i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer KS-a Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici privrednih komora i drugi gosti.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo je kazao da se ovom manifestacijom otvara ovogodišnja sajamska sezona, te da su izlagači svoje proizvode i usluge predstavili na prostoru od 2.500 m2 u dvorani "Mirza Delibašić".

-Naša vizija je Sarajevo sajamski grad 2020. godine, koja podrazumijeva renoviranje svih prostora u kojim su se održavali sajmovi u Centru Skenderija. U predstojećem periodu ćemo se potruditi da površina na kojoj će se održavati sajam namještaja dostigne deset hiljada metara kvadratnih - dodao je Kapo.

U toku sajma koji traje do 19. marta bit će prezentirani radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji su uredili  novi ulaz u sajamski prostor.

U okviru stručno-edukativnog programa na sajmu najavljene su edukacije:  „Napredni certificirani studij: Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta, u organizaciji Centra za specijalističke edukacije FORMAT  i  „Zaštita industrijskog dizajna pred Institutom za intelektualno vlasništvo", u organizaciji tog instituta.

Kapo je napomenuo da je ulaz na sajam besplatan,  da su pripremili veliki broj iznenađenja i nagradne igre za posjetioce sajma, te da će proglašenje dobitnika nagrada biti upriličeno u prostoru sajma 19. marta.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sa
Sarajevo Waves uskoro otvara šoping centar
24.03.2017

U okviru stambeno poslovnog kompleksa Sarajevo Waves uskoro će biti otvoren šoping centar.

bbi
BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu
24.03.2017

Rukovodilac Odjeljenja BBI VIP Business Cluba Azra Čolić predstavila je cilj i svrhu Sarajevo Business Foruma.

put
U BiH prošle godine registrovana 951.324 vozila
24.03.2017

Što se tiče prvi put registrovanih vozila, njih je u BiH u 2016. bilo 74.653, što je za 4,1 posto manje u odnosu na 2015. godinu.