Brinemo za okoliš
naf

Cijene nafte potonule više od osam posto, zalihe u SAD-u rekordne

13.03.2017
NEW YORK, 13.mart 2017


Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna potonule više od osam posto jer su zalihe u SAD-u dosegnule rekordne razine, a američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 51,37 dolara, što je 8,1 posto manje nego tjedan dana prije.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 9,1 posto, na 48,49 dolara.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom od srijede kada je objavljeno da su tjedan dana prije zalihe u SAD-u ponovno snažno porasle, za 8,2 milijuna barela, na rekordnih 528,4 milijuna barela.

Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafte, što umanjuje utjecaj smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje su krajem prošle godine dogovorile rezanje proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovici ove godine.

- Ne vidimo da je smanjenje proizvodnje najvećih proizvođača nafte u svijetu doista utjecalo na prevelike zalihe - kaže Gene McGillan iz tvrtke Tradition Energy.

I dok se članice OPEC-a drže dogovora o smanjenju proizvodnje, SAD nije sudionik tog sporazuma, pa američke kompanije već dulje vrijeme povećavaju proizvodnju iz škriljca, koja je bila neisplativa dok su cijene nafte bile niže od 50 dolara po barelu.

- Nagli pad cijena zbog gomilanja američkih zaliha pokazuje da tržište i dalje zabrinjava odnos ponude i potražnje - kaže ekonomist NAB Groupa Phin Ziebell.

Američki proizvođači planiraju povećati proizvodnju sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, Oklahomi i drugim područjima gdje se kao resurs koriste naslage škriljaca.

Uz to, u petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih osam, što je već 18. rast u posljednjih 19 tjedana. Pritom je broj bušotinskih postrojenja dosegnuo 617, najvišu razinu od rujna 2015. godine.

Visoke zalihe i povećana proizvodnja u SAD-u stoga i dalje ostaju uteg za naftna tržišta.

OPEC je nedavno najavljivao da bi dogovor o smanjenju proizvodnje mogao produžiti i u drugoj polovici godine kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.

No, prošloga su tjedna iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, poručili američkim proizvođačima da ne bi trebali igrati na to da će OPEC nastaviti smanjivati proizvodnju kako bi neutralizirao povećanu američku proizvodnju iz škriljaca.

Riječju, nije sigurno da će OPEC i dalje smanjivati proizvodnju, dok je američki proizvođači povećavaju.

- Pritisak na cijene nafte posljedica su zabrinutosti trgovaca da OPEC neće nastaviti rezove u proizvodnji. Trgovci su doista zabrinuti zbog toga, pa ne bih isključio ni rizik da cijene nafte ponovno padnu ispod 40 dolara po barelu - kaže Tony Scott, direktor u tvrtki BTU Analytics.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF