Brinemo za okoliš
porodica

Porodično savjetovalište u Sarajevu:BESPLATNO I BEZ UPUTNICE

11.03.2017
(Magazin Start BiH)

U Kantonalnoj javnoj ustanovi „Porodično savjetovalište“, u Sarajevu, tokom 2016. godine 607 osoba je dobilo uslugu savjetodavno-terapeutskog rada uz 2.817 realiziranih seansi, što je, kako kažu u ovoj ustanovi, godišnji prosjek u posljednjih deset godina. Usluge mogu dobiti svi građani kantona Sarajevo koji osjećaju poteškoće u ličnom funkcioniranju ili u odnosu sa drugima. U slučaju da je dijete potencijalni korisnik neophodno je da dođe u pratnji roditelja ili da oba roditelja daju saglasnost za tretman malodobnog djeteta.

UPOZNATI SAMOG SEBE:- Najčešći problemi zbog kojih nam se građani javljaju odnose se na bračne i partnerske odnose. Nevjerstvo, ljubomora, nepovjerenje, fizičko i emocionalno udaljavanje supružnika... Prisutni su i problemi u komunikaciji roditelj - dijete, nemogućnost ostvarivanja roditeljskog saveza - kaže za magazin Start BiH Azra Latić, šefica Odjela za savjetodavno-terapeutski rad.

Statistički podaci, kaže ona, govore da je najveći procenat građana koji im se obraća iz dobne skupine od 36 do 55 godina, da je oko 70% žena, te da je najveći procenat visokoobrazovanih osoba koje zatraže podršku i pomoć u našoj ustanovi. 

Savjetodavno-terapeutske usluge pružaju profesionalci koji imaju završene dodiplomske studije iz oblasti psihologije, pedagogije i socijalnog rada uz završenu minimalno jednu specijalističku edukaciju iz oblasti psihoterapije. Svi profesionalci u Savjetovalištu su završili četverogodišnju edukaciju iz Sistemske porodične terapije, što je neophodno za pružanje kvalitetnih terapijskih usluga.

- Mogli bismo reći da je najveći problem bh. porodice razlika između tradicionalnog načina funkcioniranja porodice, koji se djelimično zadržao, u odnosu na moderne koncepte življenja koji putem globalnih procesa vrše utjecaj na porodicu. Naša porodica nije spremna prihvatiti taj intenzitet promjena pa često dolazi do konflikata. Iako je vrlo teško dati univerzalan savjet, možemo reći da je jako dobro nastojati upoznati samog sebe, svoje potrebe, želje, očekivanja, strahove, ciljeve, informisati se o mogućnostima koje društvo nudi u cilju pružanja podrške i rada na sebi. Kada osoba ima poteškoće u odnosima sa drugim ljudima i taj psihološki pritisak ne uspijeva sama, niti uz pomoć svojih najbližih razriješiti, treba da potraži profesionalnu pomoć - navodi Latić.

Uposlenike u Savjetovalištu najviše raduje što se mnogi obraćaju po preporuci bivših korisnika što predstavlja odličan indikator uspješnosti.

- Kada se neko odluči potražiti profesionalnu pomoć u našem savjetovalištu može to uraditi pozivom na telefon ili neposrednim dolaskom u ustanovu. U oba slučaja će stručno lice obaviti „preliminarnu trijažu“, odnosno procjenu da li osoba ima problem koji može biti tretiran u našem savjetovalištu. Tom prilikom osoba ili klijent dobija informacije o tome kada treba doći na trijažni intervju i kod kojeg terapeuta - kaže Latić.

Dodaje da, ako se procijeni da korisnik ne može dobiti adekvatnu pomoć za svoj problem u ovoj ustanovi, onda se usmjerava u neku drugu odgovarajuću instituciju.

DISKRECIJA I ANONIMNOST: - Terapeut razgovora s osobom o poteškoćama koje ima, njegovim očekivanjima i motiviše osobu za tretman. Nakon prvog razgovora i dogovora o ciljevima tretmana otpočinje se rad sa korisnikom koji može biti individualni, dijadno-partnerski ili porodični. Jedna seansa traje u individualnom tretmanu 45 minuta, a u partnerskom ili porodičnom 90 minuta. Frekvencija seansi je sedmična ili petnaestodnevna, te u fazi praćenja mjesečna. Dužina tretmana ovisi od složenosti problema - kaže naša sagovornica.

Diskrecija i anonimnost u radu sa klijentima je nešto o čemu se vodi posebna pažnja, što svakako ohrabruje sve one koji se namjeravaju obratiti Savjetovalištu.

- Prijavila sam se za učešće u grupi „Podrška za roditelje s iskustvom razvoda braka“. Iako na početku nisam očekivala neku značajnu pomoć, već na prvom susretu sam uvidjela da griješim. U dosadašnjim susretima sam dobila mnoge smjernice u budućoj komunikaciji sa bivšim suprugom, kao i smjernice za rad sa djetetom - iskustvo je jedne od korisnica.

JEDNA JEDINA: JU „Porodično savjetovalište“ je ustanova socijalne zaštite osnovana 2001. godine na inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS u želji da porodica dobije stručnu psihosocijalnu podršku, pomoć i zaštitu. Specifičnost ustanove se ogleda u tome što je ona jedinstvena na području Federacije BiH.

BESPLATNO I BEZ UPUTNICE: Da biste zakazali termin dolaska u ovu ustanovu, potrebno je pozvati na broj telefona: 033/209-112 ili 572-050. Rad sa korisnicima odvija se svakim radnim danom u periodu 8-16 sati. Usluge su besplatne, nije potrebna uputnica niti preporuka za njih.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vakcine
Antivakcinalni lobiji dovode u rizik cijelu populaciju
10.02.2018

Goran Čerkez,pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija,podsjeća da antivakcinalni lobiji nisu pojava novijeg datuma,već da to traje niz godina.Jedan od začetnika tog lobija je kontroverzni dr. Andrew Wakefield.koji

kc
Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS-u
08.02.2018

zv
Od trihineloze u Zvorniku oboljelo najmanje devetoro ljudi
08.02.2018

Iz resornog ministarstva upozoravaju da ovaj slučaj potvrđuje da je trihineloza i dalje aktuelna zoonoza.

SBF