svijet

DA LI ZNATE: Kako su kontinenti dobili imena?

25.02.2017

Na svijetu ima ukupno 7 kontinenta koji ukupno čine svega 29% Zemljine površine. Postoji mnogo klasifikacija i podjela, ali danas su priznati Afrika, Antarktika, Australija, Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Europa i Azija. Ne sumnjamo da ste to znali, ali jeste li se ikada zapitali kako su ovi kontinenti dobili svoja imena?


AFRIKA:Postoje mnogobrojne teorije o porijeklu imena Afrike. Nakon što su Rimljani porazili Kartaginu u Trećem punskom ratu, svoju novu provinciju nazvali su “Afrika”. Najpopularnija teorija o porijeklu imena ovog kontinenta navodi da potiče od domorodačkog plemena Afri, a da je Afrika ženska forma latinske riječi “Africus”, što bukvalno znači “zemlja Afra”.Druga teorija navodi da ime potiče od feničanske riječi “afar” što znači “prašina”. Spojena sa latinskim sufiksom -ika (-ica), koji se nekada koristi za obilježavanje “zemlje”, riječ je mogla da znači “zemlja prašine”.Imajući u vidu afričku pustinju i vrelu klimu na sjeveru, što je mjesto gde su Rimljani osvojili svoju provinciju, feničanski korijen se smatra kao najvjerovatnija alternativa teoriji o “plemenu Afri”, kada je u pitanju porijeklo imena Afrike.

ANTARKTIK: Antarktik potiče od grčke riječi “antarktike”, što bukvalno znači “suprotno sjeveru”. Džon Džordž Batrolomeu, škotski kartograf je navodno prva osoba koja je koristila termin “Antarktika” za kontinent. Francuzi su to ime koristili za različita mjesta prije njega. U 1500-im, držali su jednu koloniju u Brazilu ispod ekvatora koju su nazvali Francuski Antarktik.

AZIJA: Azija potiče od starogrčke ” Ἀσία”, koju je koristio Herodot u svojoj “Istoriji” još od 440. godine prije naše ere. Međutim, moguće je da je ime korišteno i prije toga, mada se nije odnosilo na čitav kontinent, već je prvobitno bilo samo ime za zemlju na istočnoj obali Egejskog mora, a kasnije Anadolije. Rimljani su te dvije provincije nazivali Mala Azija (Asia Minor) i Velika Azija (Asia Major). Opšte prihvaćena teorija navodi da grčko ime potiče od feničanske riječi “asu”, što znači “istok” i akadske riječi “asu” koja znači “izaći”, “uzdići se”.
AUSTRALIJA: Terra Australis Incognita na latinskom znači “nepoznata zemlja na jugu”, a glasine o postojanju kontinenta datiraju još iz vremena drevnog Rima. Kada su Evropljani konačno otkrili kontinent, ime Terra Australis se udomaćilo. Iako je ime “Australija” bilo korišteno nezvanično nekoliko godina, guverner Lahlan Makarije pokrenuo je peticiju za njegovo zvanično usvajanje 1817. godine. Ime za kontinent je zvanično postalo Australija tek 1824. godine.
EVROPA: Evropa je najvjerovatnije nazvana po Europi, jednoj od mnogih Zevsovih ljubavnica iz grčke mitologije.Legenda kaže da ju je Zevs oteo nakon što se pretvorio u bijelog bika i odveo je na Krit. Teško je odrediti etimologiju samog imena, ali jedna teorija kaže da potiče od akadske riječi “erebu” što znači “sići”, “zaći” ili feničanske reči “ereb”, što znači “veče, zapad”. Ipak, ime Evropa je možda poteklo od grčkih riječi eurys što znači “široko” i “ops”, što znači “lice”, tako da formira “široko lice”.
SJEVERNA I JUŽNA AMERIKA: Kolumbo je otkrio Ameriku, ali je do kraja života bio u zabludi da je otkrio alternativni put do Indije; Amerigo Vespući je posjetio Srednju Ameriku i odmah uvidio da ono što je otkriveno nisu nekakva ostrva na istoku Azije već je jedan potpuno novi kontinent, Novi svijet, koji leži između Evrope i Indije/Kine; o ovim saznanjima je obavijestio svoje poslodavce (špansku krunu i Medičije), priča se raširila i njemački kartograf Martin Valdsemiler je 1507. godine izdao kartu u kojoj je novootkriveni svijet nazvao Amerika, napominjući da vjeruje da niko neće zamjeriti što ime daje po čovjeku koji je prvi shvatio šta je otkriveno.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pivara
Na Drugom Craft Beer Attraction-u pokazano umijeće domaćih pivara
15.04.2017

Sarajevska pivara i pet bh. craft pivara - The Brew Pub, Gelender, Castrum, Semizburg i Silvertown brewery organizirali su Drugi Craft Beer Attraction u Pivnici HS, na kojem su ljubitelji piva, osim u Sarajevskom, mogli uživati i u raznim ale vrstama

gitara
Otvoren 6. Sarajevo International Guitar Festival
07.04.2017

U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva večeras je u Vijećnici otvoren 6. Sarajevo International Guitar Festival (SIGF)

golub
Sarajevski prevrtač, maskota Olimpijade mladih 2019.
02.03.2017

Golub je uvijek bio simbol mira. I sarajevskih mahala. U padinskim dijelovima grada gotovo da nije bilo avlije iz koje se nije čulo gugutanje. Uzgajanje golubova je generacijama bilo tradicija.Slavni sarajevski prevrtač prva je priznata autohtona ...

Lutrija BiH