banke

Buduće potomke čuvaju na minus 196 stepeni Celzija

25.02.2017
(Magazin Start BiH)

Za desetine muškaraca koji u Bosni i Hercegovini svake godine obole od karcinoma testisa, zamrzavanje spermija prije otpočinjanja tretmana liječenja je jedini način da u budućnosti omoguće potomstvo. Uz jednu privatnu polikliniku u Sarajevu, zenički Centar za humanu reprodukciju (CHR) je jedina ustanova u BiH koja omogućava ovu uslugu.

 ZAMRZAVANJE: Iako se u javnosti odomaćio kolokvijalni izraz „banka spermija“, Ermin Čehić, načelnik CHR-a, skreće pažnju da ovaj termin nije tačan za usluge koje pruža CHR. Naime, osim krioprezervacije (zamrzavanja) spermija, odnosno muških spolnih gameta, u ovoj ustanovi vrše i krioprezervaciju ženskih spolnih gameta, odnosno jajnih stanica kao i embrija, odnosno oplođenih jajnih stanica, ali i doniranih univerzalnih matičnih stanica. Postupci krioprezervacije u CHR-u se rade od 2003. godine i ovaj centar sarađuje sa svim onkološkim ustanovama na području cijele BiH. 

- Duljina postupka je kod muškaraca ovisna o davanju ejakulata nakon kojeg se vrši priprema gameta za krioprezervaciju. To u prosjeku traje do sat vremena. Kod žena je postupak dulji jer se jajne stanice moraju dobivati punkcijom u vrijeme prije ovulacije, ali se i tu sve završi za jedan, dva sata. Zamrzavanje embrija, odnosno oplođene jajne stanice podrazumijevaju oba prethodna postupka i inkubaciju jajne stanice do razvojne faze u kojoj se zamrzava. U biti, pacijenti ne ostaju u Centru, jer se sve završi u jednom danu. Zamrzavanje se vrši u specijaliziranim posudama, tankovima za krioprezervaciju u tekućem dušiku na temperaturi od  minus 196 stupnjeva Celzija - pojašnjava dr. Čehić za magazin Start BiH.

PRIJE TERAPIJE: On, međutim, napominje da je od izuzetne važnosti da pacijenti koji boluju od malignih oboljenja dođu na kriopohranu prije liječenja temeljnog oboljenja, odnosno prije kemoterapije, radijacione terapije ili operacije gonada, uz napomenu da se pacijenti za upute i savjet mogu ovom centru obratiti i putem telefona.

- Svi mogu pohraniti gamete ili embrije ukoliko postoje indikacije za to poput, recimo, oboljenja koja će oštetiti zametni epitel u muškarca ili jajnik kod žene kao što su tumori, teški inflamatorni procesi, udesi i sl. No, javljaju nam se i pacijenti, posebice žene, koje iz socio-ekonomskih razloga žele odložiti trudnoću pa izvrše pohranu embrija ili jajnih stanica. Tu spadaju i vojnici koji odlaze na razne mirovne misije - navodi dr. Čehić.

Potom se naš sagovornik osvrće i na finansijski aspekt ove usluge.
- Uputnica nije obavezna, ako pacijent plaća kriopohranu koja iznosi 500 KM za pet godina ili 150 KM za jednu godinu, no za pacijente sa malignim oboljenjima njihovi kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja vrše refundaciju sredstava nakon uplate ili izdaju uputnicu za isti postupak – kaže dr. Čehić.

U CHR-u je do sada pohranjeno više od 500 uzoraka, a osim korisnika iz oba entiteta i distrikta Brčko, ima i korisnika izvan BiH.
- Svakako da je u proteklih 12 godina bilo odmrzavanja, kako gameta, tako i embrija. Za nekoliko postupaka imamo informacije o pozitivnom ishodu, a neke od postupaka potpomognute oplodnje, IVF ili inseminacija, radili smo i u našem centru - ističe naš sagovornik.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcu
KCUS - Skrining glaukoma u srijedu na Klinici za očne bolesti
14.03.2017

Pres služba KCUS-a najavljuje da će se pregled sastojati od mjerenja IOP, pregleda papile očnog živca i popunjavanja anketnih listića.

porodica
Porodično savjetovalište u Sarajevu:BESPLATNO I BEZ UPUTNICE
11.03.2017

Najčešći problemi zbog kojih im se građani javljaju odnose se na bračne i partnerske odnose. Nevjerstvo, ljubomora, nepovjerenje, fizičko i emocionalno udaljavanje supružnika...

apoteke
''DANI SA APOTEKAMA SARAJEVO'', 10. i 11. mart: Čekaju vas besplatni pregledi, zanimljivi sadržaji i popusti
09.03.2017

S obzirom na odziv velikog broja sugrađana i pozitivnih rezultata ostvarenih tokom održavanja projekta "Dani sa Apotekama Sarajevo" , JU ''Apoteke Sarajevo'' odlučila je da to organizuje i po drugi put ....