Brinemo za okoliš
dalida

ZAVIDNI REZULTATI:Dalida Burzić,glavna tužiteljica sarajevskog Tužilaštva, predstavila izvještaj o radu za 2016. godinu

24.02.2017
U prostorijama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas je predstavljen izvještaj rada ove pravosudne institucije za proteklu godinu. Novinarima se obratila Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a.
Ona je navela da je riješeno 64 posto više predmeta i 19 optužnica, što je tri puta više nego 2015. godine.Kazala je i da je povećan broj istraga, ali da je važna struktura istraga i njihovo vremensko trajanje.

ISTRAGE: One istrage koje traju preko godinu dana nisu dobre istrage, jer su to istrage na kojima se nije predano radilo. Ako se radi više od šest mjeseci mora se iznijeti na kolegiju i razlozi šta je dovelo do toga. Uveliko smo podmladili istrage, a istraga preko jedne godine imamo jako malo, samo zato ukoliko ne možemo objektivno postupati u tom predmetu - rekla je Burzić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS je istakla kako je riješen problem zastara, te da toga u ovom tužilaštvu  nema kao prije, da je tužilaštvo ažuriralo stanje. a razloga su dva, zbog realnih nemogućnosti ili subjektivnog razloga tužioca. Prošle godine tužioci su na ročištima proveli 4.710 sati i 5 minuta, a kada se preračuna to je 1390 sati ili za 19 posto više na glavnim pretresima nego 2015. godine kazala je ona te nastavila:

100 GODINA ZATVORA: Jedan tužilac na radu provede 1.300 sati što govori koliki je to tužilački angažman. Broj održanih ročišta pred Kantonalnim sudom je veći za 230 posto. To je markantan podatak koliko smo povećali broj optuženja. Broj osuđujućih presuda je zavidan. Kada sam preračunala pravosnažno presuđene odluke dolazi se do podatka da smo izdejstvovali preko 100 godina zatvora.

Kako je kazala Burzić, 60 osoba je u protekloj godini uhapšeno zbog privrednog kriminala i koprupcije. Za 40 osoba je predložen te ujedno određen pritvor, a za 18 osoba su, na prijedlog Tužilaštva KS-a, određene mjere zabrane, dok su dvije osobe puštene.

Istakla je da je broj neriješenih ubistava u KS-u u proteklom periodu po nepoznatom počiniocu 25, dok je 13 predmeta u fazi prijave i istrage, dakle, riječ je ukupno o 38 predmeta. Od toga je 30 predmeta ovo tužilaštvo preuzelo od Višeg javnog tužilaštva, pri čemu je 10 slučajeva iz ratnog perioda.  

NAJBOLJI REZULTATI:Na kraju 2016. godine ostale su neriješene 3.504 prijave u odnosu na 6.358 osoba, što znači da je broj predmeta u protekloj godini smanjen za 31 posto, a za dvije godine 50 posto.

Tužiteljica je naglasila je da je Kantonalno tužilašto Kantona Sarajevo dalo najbolje rezultate kada je u pitanju zabrana upravljanja imovinom, dakle, vođeno je osam finansijskih istraga i doneseno je devet rješenja suda kojima je zabranjeno raspolaganje imovinom, u novcu više od 2 miliona KM, zatim blokirana imovina u obliku zabrane raspolaganja nekretninama, te zabrana raspolaganja dionicama i dividendama, vrijednosnim papirima i udjelima u fondovima.

- Neću biti skromna, zvanično od institucija koje vrše nadzor, utvrđeno je da je Tužilaštvo KS radilo najviše na primjeni ovog zakona i uspjelo najviše blokirati imovine. Kriminal se ne isplati i niko ne može zadržati imovinu koja je stečena nelegalno. Ako dođe do osuđujuće presude sva imovina prelazi u vlasništvo i u budžet Federacije BiH- kazala je Burzić i dodala:

- Izdejstvovali smo tri osuđujuće presude. Smatram da će ovo Tužilaštvo nastaviti raditi, s vrijednim i mladim ljudima, dalje - poručila  je ona.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF