Raiffeisen
fna

Turistički vodiči zahvalni Dini Merlinu na doprinosu turizmu glavnog grada BiH

20.02.2017
SARAJEVO, 20. feb.2017


Turistički vodiči iz Sarajeva, koji će sutra proslaviti Svjetski dan vodiča, izrazili su zahvalnost bh. pjevaču Dini Merlinu na doprinosu koji pruža u radu tog interesantnog i zahtjevnog zanimanja.  

- S obzirom na to da sam rođen u Sarajevu i da često boravim na Baščaršiji nezaobilazni su susreti s turistima i turističkim vodičima. Lijep je osjećaj kada te turistički vodiči poznaju i pri susretu s turistima predstavljaju kao poznatog muzičara - izjavio je Merlin Feni.

Humanost i želju da svim osobama omogući pristup turizmu Merlin pokazuje u darivanju CD-ova ili drugih oblika poklona turistima.

- Komunikativna sam osoba i volim od ljudi čuti kako im je u Sarajevu i zašto dolaze u Sarajevo. Na taj način dio sam sarajevske priče, koju nekada turistički vodiči apostrofiraju i drago mi je zbog toga – dodao je Merlin.

Slovenci, Hrvati, Crnogorci i Bugari, kako kaže turistički vodič Jadranka Šuster, najviše se obraduju susretima s Merlinom, koji ih nikada ne odbija u prilici da i od njega saznaju motive glavnog grada BiH.

- Takve vrste razgovora u radu vodiča svakako puno znače, jer uz prirodne ljepote, građevine i historiju  promociji jedne zemlje doprinose i umjetnici i razni kulturni događaji – rekla je Šuster.

Turistički vodiči na području Federacije BiH očekuju donošenje novog zakona o turizmu, koji pooštrava kriterije i za one koji žele biti turistički vodiči, te oni koji ne budu u jedinstvenoj bazi podataka, neće moći vodati turiste.

Predviđa se da vodiči polažu jedinstven ispit koji će im osigurati nesmetan rad na cijelom području Federacije BiH.

- Nadamo se da će navedene odredbe regulisati status turističkih vodiča, koji nije dobro definiran po sadašnjem zakonu. Svrstani smo u obrtnike, zbog čega moramo plaćati razne vrste nameta, a nemamo jednak obim posla tokom cijele godine – poručila je u izjavi za Fenu Šuster.

Uz pratnju svojih kolega Svjetski dan turističkih vodiča obilježit će besplatnim vođenjem štićenika Gerontološkog centra iz Nedžarića, kojima će upriličiti panoramsko razgledanje grada i izlet na Trebević.

Doprinos turi prilagođenoj osobama koje se teško kreću pružit će i vodič Ado Kaljanac ustupanjem autobusa agencije M97 i Aida Jašarević- Terzić, menadžerica hotela Pino na Trebeviću, koji će besplatno ugostiti štićenike centra.

Službeno obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča započelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča.

Način obilježavanja uglavnom se sastoji od organiziranja besplatnih vođenja za učenike, umirovljenike, građane, razne partnere i slično.

Veliki značaj pridaje se i prezentaciji udruženja turističkih vodiča u njihovim lokalnim zajednicama putem medija da bi se istaknuo značaj i vrijednost rada profesionalnih turističkih vodiča.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rut
Predstavljena nova verzija Rutmapa u Općini Stari Grad
17.11.2017

Nova verzija Rutmapa, mape sa virtualnim prikazom ulica i objekata od privrednog, kulturnog i turističkog značaja, predstavljena je danas u Općini Stari Grad Sarajevo.

kon
Izložba industrije kongresa od 21. do 23. februara 2018. u Istanbulu
16.11.2017

Također, očekuje se da će izložbi prisustvovati brojni kvalificirani kupci iz prekomorskih tržišta, koji će potaknuti M.I.C.E. turizam.

jah
Pohod na četiri olimpijske planine BiH prvog dana zime
15.11.2017

Učesnici ovog pohoda krenut će iz Sarajeva, s Trga Olimpijskog centra Skenderija.