Brinemo za okoliš
pod

Crna Gora najavila optužnice za udar do 15. travnja, Rusija negira sudjelovanje

20.02.2017

PODGORICA/MOSKVA, 20.feb.2017

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore podići će do 15. travnja optužnice protiv 25 osoba za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. listopada, među kojima su i dvojica zastupnika oporbenog Demokratskog fronta, kazao je u nedjelju navečer, u emisiji “Živa istina” na Atlas TV, specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić, ponovno ustvrdivši da iza pokušaja udara stoji Rusija.

 S druge strane, ruska agencija RIA u ponedjeljak ujutro prenosi kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao "neutemeljenim" navode da je Rusija pomogla organizirati pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Lavrov je time reagirao na pisanje britanskog Sunday Telegrapha koji je u nedjelju izvijestio da britanski dužnosnici vjeruju da ruske vlasti stoje iza pokušaja državnog udara u listopadu prošle godine u Crnoj Gori.

U ponedjeljak se oglasio i Kremlj, koji je tvrdnje crnogorskog tužitelja nazvao "apsurdnim" i "neodrživima".

Crnogorski posebni državni tužitelj označio je kao glavnog organizatora “državnog udara” pripadnika ruskih sigurnosnih službi Eduarda Širokova, koji je, kako tvrdi tužiteljstvo, zapravo Eduard Šišmakov, koji je 2014. bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže.

Katnić je ukratko ponovio što se sve događalo u danima prije izbora 16. listopada navodeći da su preko posebnih službi saznali za organiziranje skupine koja bi mogla izvesti teroristički napad u Crnoj Gori.

On je potvrdio da je postojala operativna skupina koja je bila spremna koristiti oružje te da su se u razgovoru kodiranim telefonom mogli čuti detalji na koji način treba uhititi tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Po njegovim riječima, čak je izdana naredba da Đukanovića traži po Podgorici, u masi među građanima, te da ga se uhiti čim bude lociran.

“Isključivi motiv ove skupine bio je da, uz pomoć Širokova, Crna Gora ni pod koju cijenu ne uđe u NATO", kazao je Katnić ustvrdivši da iza ovih događaja stoje "nacionalističke strukture iz Rusije”.

“Na jednoj od snimki koji smo dobili od srpske BIA-e, Nemanja Ristić, kojeg su sudski organi Srbije odbili izručiti Crnoj Gori, jasno kaže izvjesnom Sinđeliću da ne brine za izdaju. Razlog je što se u Crnoj Gori već nalaze specijalne snage federalne službe sigurnosti Rusije i one će riješiti probleme. To je izvedeno kao dokaz”, kazao je Katnić.

Navedeni Sinđelić, koji je sada svjedok suradnik, boravio je, prema riječima Katnića, u Moskvi na poziv Širokova, gdje je podvrgnut ispitivanju kako bi mogao sudjelovati u cijeloj akciji.

“Isključivi Sinđelićev motiv izvođenja terorističkog napada u Crnoj Gori je pomoć Širokovu da Crna Gora ni pod koju cijenu ne uđe u NATO. Jer je on protivnik ulaska 'srpskih' zemalja u NATO, a što je Širokov od njega i tražio”, naveo je državni tužitelj razloge sudjelovanja srpskih i ruskih državljana u pokušaju udara.

“Iza ovih događaja stoje nacionalističke strukture iz Rusije, ali sada znamo i da su u njih bili uključeni ruski državni organi. Na ruskim državnim organima je da ispitaju kako je do ovoga došlo i očekujem da će do toga doći”, kazao je Katnić.

Reagirajući na optužbe crnogorskog državnog tužitelja glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je kazao kako je riječ o "apsurdnim optužbama". "Mi se ne miješamo u unutarnje poslove drugih zemalja, uključujući Crnu Goru", kazao je Peskov.

Crnogorske vlasti uhitile su na sam dan izbora 20 ljudi iz susjedne Srbije optuživši ih za planiranje oružanog udara u Crnoj Gori. Malo nakon toga vlasti su priopćile da su i ruski državljani umiješani u pokušaj udara u kojem je planirano ubojstvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i dovođenje oporbenog čelnika na vlast.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

pol
Policija radi na identifikaciji napadača na Veleposlanstvo SAD-a
22.02.2018

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a Crne Gore, dežurnoj službi podgoričke policije, sinoć je oko polnoći, prijavljeno da se u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula eksplozija.

SBF