Brinemo za okoliš
LISI

CRNA HRONIKA - VIJESTI IZ ZEMLJE

17.02.2017SARAJEVO, 17. feb.2017


Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u četvrtak su u u 15.05 sati u ulici Safeta Hadžića, općina Novi Grad Sarajevo, uhapsili A.M., rođenog 1990. godine u Goraždu, nastanjenog u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Izvršenim pretresom kod A.M. je pronađeno je i oduzeto šest paketića sa zeljastom materijom koja asocira na marihuanu i mobilni telefon.

O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a A.M. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti A.M..


Razbojništvo nad radnicom u kiosku "iNovine"

U četvrtak u 18.45 sati u ulici Milana Preloga, općina Novi Grad Sarajevo, nepoznata osoba je izvršila krivično djelo razbojništva nad radnicom u kiosku "iNovine". Tom prilikom maskirana osoba je uz prijetnju pištoljem otuđila određenu sumu novca, a zatim se udaljila u nepoznatom pravcu. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.


'Dvojac' uhapšen zbog krađe

Policijski službenici Prve Policijske uprave (I PU) u četvrtak u 19.20 sati u ulici Kazazi, općina Stari Grad Sarajevo, lišili su slobode H.S., rođenu 1970. u Bratuncu i H.I., rođenu 1998. u Barceloni, obje nastanjene u Zenici, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo krađa. H.S. i H.I. su navedenog dana oko 18.15 sati, u ulici Sarači, općina Stari Grad Sarajevo, od G.M., državljanke R Srbije, otuđile novčanik s novcem i dokumentima. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a H.S. i H.I. su predate u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti H.S. i H.I..


Uhapšen zbog napada na službenu osobu

Policijski službenici I PU u četvrtak u 17.25 sati, lišili su slobode I.D., rođenog 1970. u Sarajevu, nastanjenog u Londonu, državljanina Velike Britanije, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. I.D. je navedenog dana oko 17.00 sati na raskrsnici ulica Skenderija-Čobanija, općina Centar Sarajevo, upravljajući putničkim motornim vozilom marke "opel astra", oštetio saobraćajni znak, a potom se udaljio sa lica mjesta, a policijski službenici su ga pronašli u ulici Mehmeda Spahe, općina Centar Sarajevo. Prilikom lišenja slobode I.D. je fizički napao policijskog službenika, kao i ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, protiv I.D. će biti preduzete zakonom predviđene mjere.


Uhapšen zbog droge

U četvrtak u 23.10 sati u ulici Gradačačka, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici Jedinice za podršku Uprave policije MUP-a KS su zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo marke "VW golf 2", reg. oznake M04-E-359, kojim je upravljao vozač O.A., rođen 1988. u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Izvršenim pregledom kod O.A. su pronađena dva paketića sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo posjedovanje i omogućavnaje uživanja opojnih droga, O.A. je lišen slobode i predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na dokumentovanju navedenog krivičnog djela. 


Rasvijetljena krivična djela razbojništva

Policijski službenici IV PU u četvrtak u 13.00 sati, lišili su slobode R.S., rođenog 1994. u Kragujevcu i M.A., rođenu 1981. u Sarajevu, nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo razbojništvo. Postoje osnovi sumnje da su R.S. i M.A. u proteklom periodu, skupa sa R.E. i K.A. iz Sarajeva, koji su lišeni slobode, počinili više krivičnih djela razbojništva na području općina Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Izvršenim pretresom kuće koju koristi R.S. u ulici Nike Kolumbića, općina Ilidža, pronađena je i oduzeta odjeća koju je on koristio prilikom izvršenja krivčnog djela razbojništva u sportsku kladionicu "Pet plus", ulica Stupska, općina Ilidža. O tome je obaviještan tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a R.S. je predat na nadležnost policijskim službenicima Istočno Sarajevo, dok je M.A. predata u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih osoba.

Na području KS-a 20 saobraćajnih nezgoda
U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda i sve su s materijalnom štetom. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena tri vozača, dvije osobe zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedno motorno vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i jedno neregistrirano motorno vozilo, sapćeno je iz MUP-a KS.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hel
U Španjolskoj uhićeni bivši srpski piloti, prevozili drogu
23.02.2018

Španjolska policija razbila je dobro organiziranu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španjolsku, a među uhićenima su i dvojica bivših srpskih pilota koji su osumnjičeni da su prevozili drogu.

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

SBF