Martin Schulz

Anketa - Schulz bi porazio Merkel na direktnim izborima za kancelara

17.02.2017
BERLIN,  17. feb.2017

Martin Schulz, njemački socijaldemokratski kandidat na saveznim izborima koji će se održati 24. septembra, dobio bi 49 posto glasova ukoliko bude direktno glasanje za kancelara, dok bi aktuelna čelnica Angela Merkel osvojila 38 posto glasova, pokazala je anketa u petak.

Krajem januara Merkel je značajno vodila pred Schulzom u anketi koju je proveo anketni institut Forschungsgruppe Wahlen za emitera programa ZDF. Otada je, međutim, podrška Merkel opala na 44 posto u poređenju s 40 posto podrške za Schulza, prenosi ZDF.

Današnja anketa također pokazuje da su Socijaldemokrati (SPD) dobili na popularnosti zahvaljujući kontinuiranom usponu Schulza, dok su konzervativci Angele Merkel izgubili na podršci.

Anketa je pokazala da je podrška SPD-u  međuvremenu porasla za šest posto na ukupnih 30 posto - na najviši nivo u  predizbornom periodu - dok je konzervativni blok Merkel izgubio dva posto podrške koja je opala na ukupnih 34 posto, prenosi Reuters.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

trump
Trumpova administracija objavila naređenja o deportaciji miliona imigranata
22.02.2017

Trumpova administracija objavila je nove oštre mjere o borbi protiv ilegalne imigracije, stavljajući u tešku situaciju skoro sve od 11 miliona nedokumentiranih stranaca u zemlji.

juz
Očekivani životni vjek po prvi put nadmašit će 90 godina
22.02.2017

Južnokorejke će biti prve žene u svijetu čiji će očekivani životni vijek nadmašiti 90 godina, pokazala je studija.

rak
Kina na vještačkim otocima izgradila 20 objekata za raketne sisteme
22.02.2017

Kina je skoro dovršila gradnju dvadesetak građevina na vještačkim otocima u Južnokineskom moru koje izgledaju namijenjene raketama dugoga dometa, rekla su dva američka dužnosnika agenciji Reuters.

TV Bingo