Raiffeisen
forum

Đapo: Turistički potencijal u BiH nije dovoljno iskorišten

17.02.2017
ISTANBUL, 16.feb.2017

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo bila je  počasni gost na Svjetskom turističkom forumu u Istanbulu. Domaćin Foruma je Randi Zuckerberg, osnivač i predsjednik uprave Zuckerberg Media, Jack Straw, bivši ministar unutrašnjih i vanjskih poslova Velike Britanije i David Miliband, predsjednik Međunarodnog spasilačkog komiteta.

Đapo je imala priliku da okupljenima na forumu, ministrima turizma iz cijelog svijeta, predstavi trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

-Turizam u BiH ima veliki potencijal koji još nije dovoljno iskorišten - naglasila je.

Istakla je i pozitivna iskustva bh. turizma kao alata za izgradnju mira i ubrzanja procesa pomirenja među narodima.

-Turizam ruši barijere, omogućava nam da upoznamo druge i drugačije, doprinosi rastu tolerancije i upravo zato može biti postati faktor izgradnje mira- rekla je Đapo.

Tokom Foruma ministrica Đapo razgovarala je i s turskim premijerom Binalom Yildirom i turskim ministrom kulture i turizma Nabi Avciem. Obojica su izrazili veliko interes za projekte koji se odnose na razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Ministrica  ih je ovom prilikom pozvala da dođu u BiH i upoznaju se  o prirodnom i kulturno-historijskom blagu BiH.

Svjetski turistički forum je jedna od najznačajnijih svjetskih manifestacija u oblasti turizma. Osnovni cilj Foruma je omogućiti razmjenu iskustava lidera turističkog sektora i vlasti te otvoriti prostor za raspravu o budućnosti i perspektivama turizma u svijetu. Forum se održava svake godine u Istanbulu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

saj
Šesti sajam obrta, poduzetništva i turizma SBK-a u Donjem Vakufu
22.11.2017

Šesti sajam obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona (SBK) bit će otvoren danas u Sportskoj dvorani u Donjem Vakufu.

pec
Promocija turističkih zajednica Kantona Sarajevo i mađarskog grada Pečuh
21.11.2017

Dogovorom o međusobnoj saradnji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i TO Pečuha uspostavljeno je partnerstvo u promociji te dvije turističke destinacije.

tur
Predstavljeni novogodišnji programi Budve, Tivta i Herceg Novog
20.11.2017

Kotarac dodaje da je BiH važno turističko tržište za Budvu, jer su građani BiH treći po broju noćenja u tom gradu.