Raiffeisen
meatless food

Povremeni post koristi zdravlju

17.02.2017
SACRRAMENTO, 17.feb.2017

Istraživanje provedeno na University of Southern California pokazuje kako povremeni petodnevni post može imati pozitivan učinak na zdravlje, prenose mediji.

Tijekom petodnevnog razdoblja posta svakih mjesec dana ispitanici su unosili između 750 i 1100 kalorija dnevno te je kod njih zabilježeno značajno smanjenje čimbenika rizika za bolesti srca i krvnih žila.

Znanstvenici posebno ističu snižavanje krvnog tlaka, reduciranje upalnih procesa u organizmu i smanjenje tjelesne mase.

Rezultati koje je objavio časopis Science Translational Medicine su prikupljeni tromjesečnim praćenjem 100 odraslih osoba u dobi od 20 do 70 godina.

Ovo je prva studija provedena na ljudima koja je potvrdila rezultate dobivene sličnim eksperimentima provedenim i na miševima.

Pozitivan učinak ovakvog kontroliranog režima prehrane se kod sudionika istraživanja zadržao i nakon što su se vratili redovnim prehrambenim navikama.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bosnalijek 2
Prvo regionalno kardiološko takmičenje: Cilj je promocija naučnoistraživačkog rada i unaprjeđenje zdravstvene zaštite pacijenata
18.11.2017

Prvi CCRAC prevazišao očekivanja, a učesnici dolaze iz osam kliničkih centara, 12 bolnica i osam domova zdravlja...

demencija
Sa Četvrtog kongresa psihijatara BiH: Veoma važno rano dijagnosticiranje bolesti demencije
17.11.2017

Na temu demencije kompanija „Bosnalijek“ je organizirala Satelitski simpozijum pod nazivom "Memento – mala škola demencije“, a u okviru Četvrtog kongresa psihijatara BiH u Banjoj Luci.

dijabetes 2
Nova kampanja: Ko je odgovoran za težak položaj preko 350.000 osoba oboljelih od dijabetesa ?
14.11.2017

Organizator obilježavanja „Svjetskog dana dijabetesa u Bosni i Hercegovini je Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, a partneri za Federaciju BiH su Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i