Brinemo za okoliš
klas

Rusmir Hrvić: Data riječ važnija je od ugovora

16.02.2017

Sve tri divizije AS grupacije, proizvodnja hrane, trgovačka i tekstilna, pozitivno posluju. Povećali su i broj zaposlenih, izvoz je prošle godine bio 40 miliona KM, od čega se pola odnosi na plasman vlastitih brandova, a pola na usluge koje rade za poznate svjetske brandove u oblasti konfekcije. Očekivani promet u 2016. godini - 300 miliona KM! O svemu ovome ,ali i o tome šta je potrebno u uspjeh razgovarali smo sa Rusmirom Hrvićem, direktorom Klasa i predsjednikom uprave AS grupacije
Opšta je priča kako je u BiH teško otvoriti granap, kamoli pokrenuti ozbiljniji posao! No, vi ste za nešto više od dvije decenije izgradili moćnu kompaniju koja je sa prvobitnih troje, narasla na na 3.300 radnika, zaposlenih u devet kompanija. Kako je, zapravo, nastala „As Group iz Tešnja“? 
- U međuvremenu smo povećali broj zaposlenih, tako da AS GROUP zapošljava trenutno 3.500 radnika. AS GROUP je nastala sa vizijom da se odgovori na ogroman pritisak inozemnih brandova na bosanskohercegovačko tržište, u namjeri da ga u potpunosti podredi svojim interesima. Našim konceptom željeli smo pokazati da imamo šta ponuditi i da smo u stanju odgovoriti izazovu kreiranja domaćih brandova. Nastali smo iz male trgovačke radnje koja je počela sa radom još krajem 80-tih godina prošlog vijeka, koju smo sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu zatvorili. Godine 1996. smo ponovno počeli sa trgovinom, a nekoliko godina kasnije ušli smo u proizvodnju sa sada već poznatim brendovima AS i Master. Slijedila je akvizicija turske konditorske tvornice u Visokom Kent, potom tekstilne industrije Napredak u Tešnju. Nakon toga smo akvizirali Vispak, potom Oazu. U međuvremenu smo uspjeli oživjeti i bivšu tekstilnu industriju Borac Travnik, tako što smo pokrenuli Fortitudo u kojem sada radi blizu 1.000 radnika. Akvizicijom Klas Grupacije, u okviru koje posluju Sprind i Mlin i pekara Ljubače, postali smo lider prehrambene industrije u BiH. 

Prvo poslovno iskustvo stekli ste, ako se ne varam, kao dječak u trgovini mješovitom robom svog strica Sulejmana Hrvića! Šta ste tu naučili i koliko Vam je taj nauk pomogao u kasnijim poslovnim odlukama?
 - Naučio sam puno toga. Prije svega, da se rad i trud kad-tad isplate, a potom i neke vještine koje stičete trgujući sa dobavljačima, kupcima i potrošačima. Te vještine i danas koristim, prilikom pregovora koji su u principu ostali isti, ali sada sa kud i kamo većim obimom i sa daleko većom odgovornošću. Naučio sam da se poštenje ne može ničim platiti, niti nadoknaditi. Zatim, da je domaćinski odnos nešto što vam daje stabilnost i sigurnost, a da je obećanje, odnosno riječ koju date nekome važnija od bilo kojeg ugovora. Sve mi je to kasnije puno pomagalo i još uvijek pomaže u donošenju poslovnih odluka.  

Šta As Group sprečava da bude još uspješnija, da pravi veći promet od 250 miliona KM, koliko ste imali 2015. godine?
- U 2016. očekujemo promet od oko 300 miliona KM. Sve tri naše divizije, proizvodnja hrane, trgovačka i tekstilna, poslovale su pozitivno. Povećali smo i broj zaposlenih, izvoz također, koji je samo u prošloj godini iznosio 40 miliona KM, od čega se pola odnosi na plasman vlastitih brandova, a pola na usluge koje vršimo za poznate svjetske brandove u oblasti konfekcije. Zadovoljni smo našim rastom i razvojem, stabilan je i siguran. Sa druge strane puno je faktora koji utiču i koji će dalje uticati na stepen uspješnosti i to ne samo kod nas. Mislim da će biti sve teže pronaći kvalificiranu radnu snagu, poslovni ambijent je u velikoj mjeri narušen političkom nestabilnošću, državne instance ne brinu dovoljno o konkurentnosti domaćih proizvođača. Pravo je pitanje kako ćemo dakle iskoristiti ovo vrijeme priprema i prilagodbe za pridruživanje EU. Gledano u cijelosti, mislim da ćemo svi zajedno morati uložiti kud i kamo više napora kako bismo podigli razinu naše konkurentnosti u svim segmentima, i to ne samo u proizvodnji, već i u administraciji, infrastrukturi, itd. 

Zadatak političara jeste da privredi osigura povoljno okruženje za razvoj biznisa. Kakva su Vaša iskustva sa vlašću, politikom uopšte? Jesu li više pomagali ili odmagali?
- Naš vlasnik je jednom rekao otprilike ovako: „Kada smo mi bili mali država je pomagala velikima, a sada kada smo narasli, država više ne pomaže velikima.“ Sve naše obaveze prema državi redovno ispunjavamo. Sve doprinose, poreze, namete uplaćujemo prije isplate plaća radnicima, koje su redovne. Od države još nismo dobili ništa. Istina, niti su nam pomagali, niti odmagali. Evo, recimo, nismo u pitanju samo mi, ali sasvim je poželjno da država stimulira izvoz, odnosno da pomaže i finansijski u naporima otvaranja novih tržišta. Siguran sam da bi to pomoglo izvoznicima u nastojanjima da se nametnu u žestokoj tržišnoj utakmici na inozemnim tržištima.

Imate jako dobre reklamne spotove! Koliko je dobra propaganda pomogla da se, recimo, kafa Zlatna džezva dobro prodaje? I koji je najuspješniji izvozni proizvod As Group?
- Oglašavanje, dizajn, korporativna komunikacija, promocija su iznimno važni za uspjeh svakog branda. Uspjeli smo da našim primjerom pokrenemo značajnije cijelu domaću oglašivačku industriju da više investira u ovaj segment razvoja brandova. Nedavno smo, na sastanku sa predstavnicima medija, zajednički konstatovali kako je sve više domaćih brandova koji se oglašavaju i koji komuniciraju na tržištu. Prije desetak godina, na domaćim medijima ste vrlo rijetko mogli vidjeti neki domaći brand. Danas su se okolnosti značajno promijenile, što je dokaz jačanja domaćih kvalitetnih brandova. Što se tiče odgovora na drugi dio pitanja, Zlatna džezva je brand br. 1 AS GROUP u domaćem i u izvoznom smislu. U posljednjih pet-šest godina smo napravili veliki iskorak sa pravom bosanskom kafom na tržištima Hrvatske, Slovenije, ali i Švedske, SAD, Austrije, Njemačke... U Sloveniji nemate ozbiljnije trgovine da nema u svojoj ponudi Zlatnu džezvu. U Švedskoj se Zlatna džezva prodaje u 500 etno i 500 nacionalnih shopova, u Hrvatskoj smo prisutni na oko 3.000 prodajnih mjesta...

U koje zemlje, države, najviše izvozite!
- To su uglavnom ove zemlje koje sam naveo. Mada izvozimo u 28 zemalja i, posmatrano s aspekta širenja tržišta, postoje velike šanse da brendove bosanske kuhinje plasiramo na inozemna tržišta u velikom stilu, jer sva ova tržišta najprije pozitivno reaguju na upravo ovaj program naših proizvoda. Bit će to svakako izazov u sljedećoj dekadi. 

Vaš je proizvod mineralna voda Oaza, koja je godinama proglašavana najboljom vodu na svijetu, kitila se zlatnim i srebrenim medaljama. Koliko je tačno da ju je pio i Bil Clinton, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.
- Tačno je, Oaza je svojevremeno bila na meniju Bijele kuće. Postoje i fotografije njega i drugih zvaničnika, ali mi to iz razumljivih razloga ne želimo zloupotrebljavati. Inače, ove godine smo uspjeli puno toga napraviti sa Oazom. Redizajnirali smo bocu, etiketu, čime smo željeli naglasiti prednost njenog geografskog porijekla i izvorišta koje joj je i donijelo tolike nagrade za kvalitet svjetskog glasa. Uveli smo i neka nova punjenja, uključili smo mnoga poznata lica kao zaštitna za brand 'vode koja osvaja', a upravo sada je u toku zimska kampanja sa zimskom 'limited edition'. 

Istovremeno, BiH je najbogatija vodom od svih zemalja u regiji, ima najviše pitke vode po glavi stanovnika, a uvozi pitke vode za 20 miliona KM godišnje! Kako to objašnjavate? 
- Paradoks. 
 
•  Nedavno ste izjavili da „odmarate kad radite“, da vam je „rad prirodno stanje“. Poslodavac ste pa Vas pitam kakav je radnik Bosanac? Kad rade vani, naši radnici su za svaku pohvalu, no, ovdje...?
- Ima nas svakakvih. Ne treba generalizirati niti vani, niti ovdje. Moram naglasiti da su moja iskustva odlična. Većina naših radnika su veliki borci, svoje zadatke ispunjavanju na nabolji način, pošteno i sa ljubavlju. Atmosfera je pobjednička, što dodatno motivira i mene, i sve moje saradnike, kao i cijeli kolektiv. Naravno da je u takvoj atmosferi teško onima koje svi kolokvijalno nazivamo „neradnici“, tako da ni tu ne prenagljujemo, ostavimo im vremena da se odluče. Dakle, oni sami donose odluku, ostati ili otići. Često svojim saradnicima u šali kažem, ovi koji ne žele da rade, njima osigurajte jednu sobu u kojoj mogu čitati, ležati, raditi šta hoće, samo da ne ometaju one koji žele raditi, ili čak neka ostanu kod kuće, bolje da ne dolaze na posao, jer ometaju one koji žele pošteno zaraditi svoju plaću.  

Koji su planovi za 2017? Obogatit ćete trgovačke police nekim novim proizvodom As Group?
 - Naravno. Navikli smo tržište na inovacije. Tako će biti i ubuduće.  

Koliko proizvoda As Group ima za kupiti u Konzumu u Hrvatskoj ili Delhaize u Srbiji i ostalih trgovačkih lanaca u regiji? 
- Od prošle godine 20 naših proizvoda iz programa bosanske kuhinje se nalazi u Konzum Hrvatska. Do tada nismo mogli ni sanjati nešto slično. Uspjeli smo se nametnuti kvalitetom, cijenom i snagom brandova. Nadam se da će se ta saradnja proširiti, jer prije svega mi trebamo uložiti dodatne napore i posvetiti se ozbiljnije unapređenju prodaje na ovom tržištu. U Delhaize Srbija smo ušli sa Klasovim zalivenim kolačima. 

Ima li na tržištu radne snage vama interesantnih kadrova ili za kompetentnim, stručnim ljudima morate posezati van BiH?
- Za sada uspijevamo pronaći kadrove u BiH! Ne znam da li ćemo se i ubuduće moći osloniti isključivo na domaće kadrove. Sve skupa je prilično neizvjesno, pogotovo jer se dešava masovni odliv kvalitetnih i inače radnosposobnih ljudi u inozemstvo.

Pakovali ste keks? Kako ste preuzeli, kupili, tursku firmu Kent? Bilo je to prvi puta da domaća firma kupuje stranu!
- Tako je. Nije mi bilo ništa teško raditi. A Kent nam je u jednom trenutku predstavljao prepreku na tržištu u našem ukupnom razvoju. Odlučili smo da prepreku uklonimo tako što ćemo je uvrstiti u naš portfolio. Odluka se pokazala ispravnom.

Kupili ste i Vispak, Klas i tako ih, praktično, spasili propadanja jer su obje firme bile na koljenima! Kako? 
- Naš model investiranja u posrnula preduzeća sa namjerom da kroz novu vrijednost, stil upravljanja, domaćinski i pošten odnos prema uposlenicima, najprije spasimo postojeća radna mjesta, a potom i otvorimo nova, pokazao se kao nešto što je potrebno bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Dakle, nastavit ćemo sa kupovinom kompanija i brandova kako bismo još više osnažili našu sadašnju tržišnu poziciju. U procesu novih akvizicija ćemo ostati u sadašnjim okvirima poslovanja postojećih divizija.  
 
Izjavili ste svojevremeno, mislim 2015. godine, da spremate velike regionalne projekte! O čemu se radi?
- Bila je ideja da se širimo na jednom od regionalnih tržišta, ali se u tom trenutku stvari nisu poklopile u potpunosti. Sa druge strane, postoji velik prostor za nastup naših brandova na regionalnim tržištima. Što se tiče rasta, zadržat ćemo se za sada na Bosni i Hercegovini. Još je puno posla pred nama u domaćem dvorištu kojeg trebamo završiti, ako Bog da - uspješno.

 • Ima li šanse da se, recimo, konditorski proizvod As Group, čokoladica neka, nađe u novogodišnjim paketima koji će se, u Hrvatskoj ili Srbiji, dijeliti tamošnjoj djeci?
- Sve je moguće. Ne vidim razloga da tako i ne bude ubuduće. Jer, djeca u Bosni i Hercegovini već godinama u novogodišnjim paketićima dobijaju proizvode iz Hrvatske i Srbije, i niko se ne buni zbog toga. To govori o našoj toleranciji, ali i amopuzdanju. Svjesni smo koliko vrijedimo i šta sve umijemo. Ne bojimo se konkurencije, naprotiv, smatram da nam ona pogoduje. Naravno, ako je riječ o zdravoj konkurenciji.  

Vaš komentar na odluku Vlade FBiH da trgovci na policama više ne moraju imati 50 posto domaćih proizvoda!? 
- Takav zakon i dok je važio, nikada nije zaživio! Kolegama koji proizvode hranu za naše tržište savjetujem da radom, ulaganjem u marketing, kvalitet i nove tehnologije nametnu svoje proizvode na police trgovačkih centara.  

• Cilj za 2017. godinu?
- Konsolidacija postojećih akvizicija! Počeli smo i projekt s Evropskom bankom za investicije i razvoj i plan nam je da to završimo u ovoj godini. Nadam se da će u prehrambenoj industriji biti još nekih akvizicija za nas. U principu, cilj nam je da konsolidujemo prehrambenu industriju u BiH.
RADNI DAN 15 SATI

• Ukratko, kako izgleda Vaš radni dan?
- Ustajem oko sedam, u osam počinjem raditi. Primam goste, domaće i inozemne partnere, idem na sastanke... Nakon toga, oko 17, tek počinjem raditi svoj posao. Moji kažu da se kod mene tokom normalnog radnog vremena gosti smjenjuju kao pacijenti kod doktora! Radni dan mi zna trajati i do 23 sata. Kad dođem kući, otvaram laptop, odgovaram na mejlove. Ima dana kad dobijem i po 300 mejlova. 


recepti_klas1.jpg
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pošta
Sa sastanka delegacije turske i BH pošte: Dogovorena pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme za BiH
23.02.2018

Protokolom sa BH Poštom, između ostalog, je dogovoreno da PTT Turske pruži svoju ekspertizu i pomoć u uspostavljanju eCommerce platforme BH Pošte koja bi pokrivala teritoriju Bosne i Hercegovine, a čime bi se stvorili uslovi za jednostavniju razmje

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

SBF