zika

Razvijeno cjepivo za zaštitu od zika virusa

09.02.2017
HARRISBURG, 9. feb.2017

Samo jedna doza eksperimentalnog cjepiva je laboratorijskim miševima i majmunima pružila zaštitu od infekcije zika virusom, prenose mediji.

Već je nekoliko prototipova cjepiva za ziku testirano na životinjama, no novo cjepivo razvijeno u SAD na University of Pennsylvania je prvo koje je postiglo ovako dobre rezultate bez korištenja "živog" virusa,  objavio je časopis Nature.

Umjesto oslabljene inačice virusa, novo cjepivo se koristi minijaturnim dijelovima RNK koji sadrže genetske kodove nužne za proizvodnju virusnih proteina.

U eksperimentima je utvrđeno kako samo jedna injekcija novog cjepiva miševima pruža snažnu zaštitu od zika virusa sljedećih pet mjeseci, a majmunima pet tjedana.

Klinička testiranja novog cjepiva bi mogla započeti u roku od godinu dana.

Brazil i okolne zemlje su najteže pogođene epidemijom zika virusa, odgovornom za tisuće slučajeva teških porođajnih defekata poput mikrocefalije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jod
Radioaktivni Jod nad Europom
22.02.2017

Znanstvenici nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja, prenose mediji.

cvr
Zvuk cvrčaka uskoro bi mogao postati prošlost
22.02.2017

U prvoj sveobuhvatnoj procjeni takve vrste ustanovljeno je kako je evropska populacija cvrčaka i skakavaca ugrožena, odnosno čak četvrtini vrsta tih insekata prijeti izumiranje.

r
OTVOREN RAIFFEISEN CLUB KUTAK ZA STUDENTE EKONOMSKOG FAKULTETA
17.02.2017

Slijedeći proces digitalizacije, Banka projekt „Studentski kutak“ realizovala u saradnji s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu • U okviru besplatnog CLUB paketa za mlade dostupna je i usluga Raiffeisen mobilno bankarstvo

TV Bingo