Apoteke Sarajevo
naoružavanje

Balansiranje u regiji: SUSJEDI SE NAORUŽAVAJU, MI GRADIMO SKLADIŠTE

07.02.2017
U Hrvatskoj i Srbiji ističu da su za mir u regiji, ali za svaki slučaj nabavljaju nove borbene avione, jurišne helikoptere, raketne sisteme i dalekometnu artiljeriju. Oružane snage BiH zaostaju u naoružanju, a nejasno je kad bi bile operatibilnije. Šta o svemu tome piše saradnik magazina Start BiH, novinar Đuro KozarDruga polovina prošle godine bila je obilježena gotovo spektakularnim informacijama o nabavci novih tipova naoružanja za vojske Hrvatske i Srbije: od lovačke i bombarderske avijacije, do raketnih sistema i dalekometnog artiljerijskog oruđa. Opredjeljenje za modernizaciju bilo je nužno, jer u njihovim arsenalima ima mnogo onoga s isteklim rokom trajanja. 

Izračunato je da prosječna starost tehnike u vojskama sedam balkanskih zemalja iznosi 30 godina. U Zagrebu su objavili podatak o tome da je jedan borbeni avion u eskadrili Hrvatske vojske stariji od svog pilota! Sve je to posljedica novčane oskudice, ali u 2017. i u toj oblasti najavljuju se bolji dani, sa većim vojnim proračunima.
  
UVJEŽBAVANJE SRBA I RUSA: Treba vjerovati da Hrvati i Srbi ne jačaju svoje armije da bi išli u neki novi rat,  već da bi uspostavili balans u vojnom faktoru. Ko bi u regiji uopće pronašao kapacitete za rat koji iziskuje ogromne troškove, a poznato je u kakvoj su ekonomskoj situaciji države, neovisno od toga da li su u NATO-u, pod nekom vrstom protektorata ili neutralne. Izgleda da jedni druge žele da odvrate od eventualne agresije unatoč nekim tendencijama koje destabiliziraju okruženje. 

U fokusu su odnosi Hrvatske i Srbije s obzirom na dešavanja  u dvije države koje se smatraju „kičmom Balkana“ i o čijim međusobnim odnosima, kako tvrde mnogi eksperti, zavisi i stanje sigurnosti na jugoistoku Evrope. Situaciju su dodatno zakomplicirale vježbe Vojske Srbije sa Vojskom Rusije, što je u nekim krugovima shvaćeno kao direktna prijetnja Hrvatskoj. A vježbi po NATO-ovim standardima ima i u Hrvatskoj. 

Srbi i Rusi su prošlog ljeta na poligonu kod Nikinaca izveli prvu zajedničku vojnu vježbu u povijesti dviju zemalja, nazvanu „Srem“. U tom sremskom selu ovaj autor nekoliko puta je boravio budući da je tu Stalna izložba naoružanja i opitni poligon. Na spomenutoj vježbi sudjelovalo je oko 400 vojnika koji su uvježbavali izvođenje antiterorističke operacije, što je, kako je objašnjeno, trebalo da bude odgovor na krizu putem preventivnog razmještanja snaga na dijelu teritorija fiktivne države i upućivanja ljudstva u sastav borbenih skupina u krizno područje. Prvi put je u Srbiji prikazano i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih aviona tipa „iljušin“.

Osim što je ova manifestacija sile nedaleko od granice sa Hrvatskom oštro kritikovana u Zagrebu, stanovite primjedbe o tome dali su i neovisni analitičari u Beogadu. Oni ističu da ovolika vojna aktivnost između Srbije i Rusije postavlja pitanje da li je to baš vojno neutralno ponašanje? Naime, srbijanski establišment stalno ponavlja da je Srbija u vojnom smislu neutralna, ali se ta neutralnost, izgleda, ne odnosi na Moskvu. Beograd ima neku suradnju i sa NATO-om, ali je to više diplomatski odnos.

 „KIOWA“ U HRVATSKOJ: Ljetos je u Hrvatskoj predstavljeno prvih pet helikoptera „kiowa“ (kajova) koje je MORH nabavio uz potporu Sjedinjenih Američkih Država. Ovo je jedan kontingent programa kupovine rabljene vojne opreme od Amerikanaca, a predviđena je nabavka još 11 helikoptera koji trebaju uskoro stići u bazu u Zemuniku. Svi helikopteri proizvedeni su između 2010. i 2012. godine, a 2015. su povučeni iz upotrebe. Amerikanci ih šalju potpuno opremljene, a sa njima su stigli i trenažeri na kojima će vježbati novi piloti. 

Objavljeno je da će helikopteri s opremom i obukom koštati oko 14,7 miliona kuna. Napominju da će Hrvatska podmiriti i PDV u iznosu od oko 90 miliona kuna. Uzevši u obzir da je puni trošak novih helikoptera i simulatora oko 220 miliona dolara, ušteda je više nego očita.

„Kajove“ donekle mijenjaju stare helikoptere Mi-24, poznate pod nadimkom „leteći tenk“ zbog znatne oklopljenosti. Dok su Mi-24 bili izrazito ofanzivni helikopteri, a posebno su se iskazali krajem domovinskog rata, „kajove“ su multifunkcionalne letjelice. Njihova primarna namjena vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koriste se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu podršku, pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje artiljerijske  precizne paljbe te borbu u urbanim područjima. Helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite, rekli su iz MORH-a.

Prije tri godina, Hrvatska je nabavila 200 posebno dizajniranih borbenih vozila proizvedenih u Wisconsinu, SAD, a svaki je izvorno koštao oko pola miliona dolara. Hrvatskoj su oni donirani praktično besplatno nakon služenja misija u Iraku i Afganistanu. Njihova najveća posebnost je što su dizajnirani tako da bi izbjegli protuoklopne mine i zasjede. Tako se približava vrijeme kada će hrvatske oružane snage biti opremljene prema NATO-ovim standardima, ali još je ostao veliki dio posebno teškog naoružanja iz starih zaliha JNA. Tako su 2015. godine na mimohodu u Zagrebu posjetitelji mogli vidjeti jedne uz druge sovjetske i njemačke haubice. Naime, u sastavu Kopnene vojske Hrvatske, čije je Zapovjedništvo u Karlovcu, nalazi se još nekoliko „gvozdika“, haubica od 122 mm čija je serijska proizvodnja počela davne 1971. godine. Nedavno su nabavljene najmodernije samohodne pancirne haubice PzH 2000 iz Njemačke, kalibra 155 mm, sa dometom od 40 kilometara. Njihova borbena upotreba počela je prije desetak godina.

U Hrvatskoj je nakon osamostaljenja vrlo razvijena vojna industrija. U tvornici „Đuro Đaković“, u Slavonskom Brodu, proizvode tenk „degman M-95 MBT“ koji je nastao od licence za proizvodnju ruskog tenka T-72. Hrvatske puške, pištolji i vojne kacige iz godine u godinu iznova se potvrđuju na stranim tržištima. Izvoz vojne opreme u 2015. godini iznosio je milijardu i po kuna. Standardno tržište za ovo oružje je u SAD, a Zagreb se okreće Bliskom istoku. 

SRBIJA SE UZDA U BUK: Vojska Srbije, također, modernizira svoju vojsku i uskoro bi, uz pomoć Rusije, mogla biti dvostruko jača nego u 2016. godini: naručeno je šest MIG-ova, a stiže i raketni sistem BUK. Ovo je srpski odgovor na hrvatske helikoptere „kajova“. Iz ovih nabavki se vidi da je u Srbiji najveći deficit u ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdužnoj odbrani, pa je u planu i nabavka novih jurušnih i transportnih helikoptera. U Srbiji je još iz vremena bivše JNA dosta opreme ruskog porijekla, ali i domaćeg koja je zasnovana na ruskoj tehnologiji. Srbija proizvodi višecijevni  raketni sistem “morava“ i svrstava se među 17 država u svijetu koje raspolažu savremenim naoružanjem tog tipa. Ona je jedina zemlja u regionu koja ima ovakav raketni sistem, a sličan postoji i u Turskoj.

Srbija ima i vlastito oklopno vozilo na osam točkova, pod nazivom „lazar“, za višestruku namjenu. To je modifikovana vrsta nekadašnjeg oklopnog transportera koji se montirao u tvornici „Bratstvo“, u Novom Travniku. Sa tim što  „lazar“ umjesto čeličnih gusjenica ima točkove. Može biti opremljen različitim vrstama naoružanja, počevši od puškomitraljeza do topa 30 mm. U vozilu se može smjestiti 12 ljudi: komandir, vozač, nišandžija i devet vojnika.  

Unatoč uvozu naoružanja iz Rusije i vlastitoj vojnoj industriji, Srbija još nema adekvatan arsenal koji bi osnažio njenu vojnu sigurnost. Naime, tenkovi M-84 nisu modernizirani od 1990. godine, borbena vozila pješadije M-80 dugo su bez remonta, artiljerija porijeklom iz JNA gađala je iz vučenih haubica „nora“, jurišni helikoperi tipa „gazela“ čekaju na popravke... Sve to ima uticaja na borbenu gotovost brigade Vojske Srbije, osim na onu specijalnu čija je komanda u Pančevu i koja je opremljena po najvišim standardima. U sastavu ove brigade su i niški specijalci koji naročito uvježbavaju desantiranje iz transportnih aviona i helikoptera.

U okruženju je različito protumačena izjava iz Beograda da vlast u Srbiji „ne želi sukobe nigdje i nikada i ni sa kim, ali da moraju biti spremni“. Naime, skeptici su dodali da bi ova izjava bila vjerodostojna da nije bilo već spomenute vježbe srpske i ruske vojske u Sremu. Pogotovo što kretanje vojne tehnike i ljudstva uz granicu neke zemlje nikad nikome dobrog nije donijelo.

SKLADIŠTE NA PALAMA: Očito je da se vojske u Hrvatskoj i Srbiji naoružavaju da bi bile ravne jedna drugoj  i da će se taj trend nastaviti. Kakva je u vezi sa tim situacija u Bosni i Hercegovini, na kojoj su razini naše oružane snage? Izgleda, tu smo gdje smo. Za vojsku nema dovoljno novca u državnom proračunu, pa je nabavka novog oružja pusta želja. No, oni kojima je stalo da stanje u toj oblasti bude bolje ne odustaju. Optimisti se pozivaju na novi strategijski dokument Pregled odbrane, koji je Predsjedništvo BiH, nakon pet godina mukotrpnog usaglašavanja, usvojilo krajem prošle godine. Pesimisti ne misle da će biti boljitka, jer su u Republici Srpskoj još jake tendencije da se naša država demilitarizira i bude vojno neutralna.

Oružanim snagama BiH nedostaju suvremeni transportni helikopteri (jurišnih nikad nismo imali), novi tenkovi i oklopni transporteri, sistemi veza, a i kamioni i terenska vozila. Zato ćemo imati novo vojno skladište na Palama, preciznije u ulici Jahorinski potok! To je predviđeno spomenutim Pregledom odbrane, jer na području RS-a ima samo jedno veće skladište u Mrkonjić-Gradu, pa je odlučeno da se izgradi i drugo i to, kako je istaknuto, zbog strateških razloga na području Jahorinskog potoka. U Federaciji BiH se nalaze četiri takva skladišta. 

Javnost je uskraćena za podatak o tome šta će biti čuvano u skladištu podno Jahorine, ali se pretpostavlja da u Komandi za podršku OSBiH tu planiraju skladišiti nešto važno - ono što mi sada nemamo. Vjeruje se da će gradnja ovog objekta dosta koštati i da bi se taj novac za vojsku mogao bolje iskoristiti, ali prevagnulo je opredjeljenje da na teritoriji RS-a moraju biti dva strategijska važna skladišta naoružanja.

Glavni zadatak OSBiH je sudjelovanje u mirovnim misijama u svijetu pa je u opremanju akcenat dat na konvencionalno naoružanje - od preciznih automatskih pušaka i mitraljeza do tromblona. Druga važna misija im je pomoć stanovništvu u vrijeme elementarnih nepogoda, ali za kvalitetno izvršenje toga potrebno je obnoviti helikopterski skvadron. Planirana je nabavka ovih letjelica, samo nije precizirano kad bi to trebalo da se desi.

O tome da nešto škripi i u ustroju naših OS najbolje svjedoči situacija sa tenkovima. Naime, oklopne snage nisu dio pješadijskih brigada već su koncentrirane u tenkovskom bataljonu u Tuzli, kao dio Brigade taktičke podrške, čija je sjedište u Rajlovcu. Takav model izolira tenkovski element i onemogućava njegovo pravovremeno korištenje u eventualnom boju. Inače, tenkovi potječu još iz vremena kad smo ih od 1996. i sljedećih godina dobijali u programu „Opremi i obuči“ bivše Vojske Federacije BiH što znači da većina više nije u voznom stanju.

Što se tiče mira i sigurnosti, naši građani mogu biti spokojni budući da je BiH pod zašitom NATO-a i EUFOR-a. Oni doduše nemaju mnogo vojnika i borbene tehnike unutar same BiH, ali u slučaju potrebe brzo bi mogli angažirati respektabilne snage iz svojih baza u regiji

 IZ HRVATSKE NEĆE GAĐATI NIŠ:  Prošle godine pravi urnebes je izazvala informacija da će Hrvatska od SAD dobiti lansirne rampe dometa 300 kilometara jer bi to razorno oružje značajno izmijenilo odnos vojnih snaga u regiji. U Beogradu su tu vijest komentirali tezom da bi se tim raketama sa područja Hrvatske mogao gađati Niš. Takve spekulacije zvanični Zagreb je demantirao, ali bez obzira na to u Srbiji su za svaki slučaj krenuli da nađu zaštitu od takvih raketa. Nakon burnih reagiranja iz Srbije, u Pentagonu su obustavili slanje ovih lansirnih rampi za rakete Hrvatskoj i tako umirli stanje u regiji. Umjesto toga u Hrvatsku su stigli američki helikopteri „kajova“.

ŽARKOVIĆ SRUŠIO LJUBIJANKIĆEV HELIKOPTER:Ukazom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, brigadni general Duško Žarković postavljen je za načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije. To imenovanje prošlo bi uobičajeno da se spomenuti Žarković ne dovodi u vezu s obaranjem transportnog helikoptera s oznakom UN-a na području Hrvatske 1995. godine. U toj letjelici su, odlazeći iz Bosanske krajine ka Zagrebu, poginuli tadašnji ministar vanjskih poslova BiH dr. Irfan Ljubijankić, njegov pratilac major Fadil Pekić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu Mensur Šabulić i zamjenik ministra pravde BiH Izet Muhamedagić. Život su izgubila i trojica članova posade, dva Ukrajinca i naš pilot Mirsad Dupanović.

 Helikopter je srušen u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, sa položaja tzv. Vojske Republike srpske krajine. Istraga vođena u BiH i Hrvatskoj je otkrila da je tada na vatrenom položaju VRSK u svojstvu komandira protivavionske baterije bio kapetan Miloš Žarković. Na spisku odgovornih za ovaj nekažnjeni ratni zločin još je nekoliko starješina i vojnika spomenute vojske, ali se osnovano sumnja da je baš Žarković naredio ispaljivanje granate kojom je oboren helikopter. U Vojsci Srbije, očito je, ne obaziru se na prošlost ovog generala koji je prije 22 godine naredio obaranje helikoptera u kojem je poginulo petoro ljudi među kojima i ministar u Vladi BiH. Kad je paradržava RSK propala nestala je i njena vojska, a oficiri koji su bili na platnom spisku Vojske Jugoslavije, među kojima i Žarković, vratili su se u Srbiju. Njega su stavili na listu za napredovanje i postavljali na visoke vojne dužnosti unatoč sumnjama da je počinio ratni zločin ili mu se baš taj kažnjivi potez sa Slunja računa kao nešto pozitivno?!NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.