zagađenje

Apel vlastima za rješavanje problema zagađenosti zraka

25.01.2017
Apel za hitno rješavanje problema zagađenosti zraka u većini bh. urbanih sredina vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini uputilo je 60 organizacija i pojedinaca, od kojih se neki već godinama bave ovim problemom.

Navode da je jedna od najdužih epizoda zagađenosti zraka u posljednjih nekoliko godina, tokom koje je u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine koncentracija zagađujućih materija često dostizala i kritičan nivo, okončana tek promjenom vremenskih uvjeta i da ništa ne sugeriše da se situacija neće ponoviti, možda i tokom ove zime.

Dodaju da je ono što zabrinjava više nego i samo nesnalaženje vlasti tokom kritičnog perioda odsustvo bilo kakve strategije rješavanja tog problema, kao i spremnosti da se njim uopšte bavi, osim u najkritičnijim momentima.

Među kratkoročnim mjerama nabrojali su uspostavu mreže mjernih stanica koje će biti postavljene po istim standardima (u skladu s najboljim praksama EU); ustanovljavanje Indeksa kvaliteta zraka; definiranje stanja i stepena uzbune; nabavku i podjelu posebnih maski radnicima koji obavljaju svoje poslove na otvorenom i pročišćivača zraka (s filterom HEPA) ugroženim kategorijama stanovništva; strogu kontrolu emisija postojećih industrijskih zagađivača, uz pooštrenje kaznenih mjera u slučaju
nedozvoljenih emisija, te izradu jednostavnih i sveobuhvatnih standarda toplotne zaštite u građevinarstvu, uz donošenje optimalnog Programa energetske obnove porodičnih kuća i stambenih zgrada, te uspostavljanje mehanizama za subvencioniranje utopljavanja zgrada.

Od dugoročnih mjera, između ostalog, navode dosljednu primjenom postojećih zakona; strogu primjenu evropskih standarda u okolišnim zakonima i okolišnim dozvolama za nova postrojenja; primijenu iskustva niza evropskih gradova koji su uspješno riješili problem zagađenosti zraka putem
uvođenja Zona kontrolisane dimne emisije; zabranu rada toplana na čvrsta goriva u gradovima koji imaju mogućnost snabdijevanja plinom (Sarajevo) ili koja imaju infrastrukturu daljinskog grijanja (Tuzla, Lukavac); subvencije za ugrožene kategorije prilikom nabavke certificiranih peći i goriva; strogu kontrolu prometa opasnog otpada koji bi mogao biti upotrijebljen za grijanje (automobilske
gume, iskorištena motorna ulja itd.), kao i poboljšanje opsega i kvaliteta javnog gradskog i prigradskog prijevoza, uz postepeno uvođenje vozila na čista goriva.

- Podsjećamo da je u pitanju okolišni problem koji trenutno u svijetu najviše ugrožava zdravlje stanovništva. Ukoliko već sutra ne počnemo raditi na rješenjima, osnovano se može tvrditi da će stanovništvo urbanih sredina u BiH još generacijama trpiti najteže posljedice po zdravlje, koje često imaju i fatalan ishod - saopćeno je.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH veći dio dana sunčano
24.03.2017

U Bosni i Hercegovini danas će veći dio dana biti pretežno sunčano vrijeme.

mjesec
Knjiga.ba čitaocima preporučuje nove naslove za proljeće
24.03.2017

Najveća online knjižara Knjiga.ba čitaocima za ovo proljeće preporučuje naslove koji bi trebali da budu zastupljeni u svakoj kućnoj biblioteci.

laj
Lajčak: Htio sam skrenuti pažnju EU na odgovornost koju imamo prema regionu
24.03.2017