Brinemo za okoliš
zagađenje

Apel vlastima za rješavanje problema zagađenosti zraka

25.01.2017
Apel za hitno rješavanje problema zagađenosti zraka u većini bh. urbanih sredina vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini uputilo je 60 organizacija i pojedinaca, od kojih se neki već godinama bave ovim problemom.

Navode da je jedna od najdužih epizoda zagađenosti zraka u posljednjih nekoliko godina, tokom koje je u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine koncentracija zagađujućih materija često dostizala i kritičan nivo, okončana tek promjenom vremenskih uvjeta i da ništa ne sugeriše da se situacija neće ponoviti, možda i tokom ove zime.

Dodaju da je ono što zabrinjava više nego i samo nesnalaženje vlasti tokom kritičnog perioda odsustvo bilo kakve strategije rješavanja tog problema, kao i spremnosti da se njim uopšte bavi, osim u najkritičnijim momentima.

Među kratkoročnim mjerama nabrojali su uspostavu mreže mjernih stanica koje će biti postavljene po istim standardima (u skladu s najboljim praksama EU); ustanovljavanje Indeksa kvaliteta zraka; definiranje stanja i stepena uzbune; nabavku i podjelu posebnih maski radnicima koji obavljaju svoje poslove na otvorenom i pročišćivača zraka (s filterom HEPA) ugroženim kategorijama stanovništva; strogu kontrolu emisija postojećih industrijskih zagađivača, uz pooštrenje kaznenih mjera u slučaju
nedozvoljenih emisija, te izradu jednostavnih i sveobuhvatnih standarda toplotne zaštite u građevinarstvu, uz donošenje optimalnog Programa energetske obnove porodičnih kuća i stambenih zgrada, te uspostavljanje mehanizama za subvencioniranje utopljavanja zgrada.

Od dugoročnih mjera, između ostalog, navode dosljednu primjenom postojećih zakona; strogu primjenu evropskih standarda u okolišnim zakonima i okolišnim dozvolama za nova postrojenja; primijenu iskustva niza evropskih gradova koji su uspješno riješili problem zagađenosti zraka putem
uvođenja Zona kontrolisane dimne emisije; zabranu rada toplana na čvrsta goriva u gradovima koji imaju mogućnost snabdijevanja plinom (Sarajevo) ili koja imaju infrastrukturu daljinskog grijanja (Tuzla, Lukavac); subvencije za ugrožene kategorije prilikom nabavke certificiranih peći i goriva; strogu kontrolu prometa opasnog otpada koji bi mogao biti upotrijebljen za grijanje (automobilske
gume, iskorištena motorna ulja itd.), kao i poboljšanje opsega i kvaliteta javnog gradskog i prigradskog prijevoza, uz postepeno uvođenje vozila na čista goriva.

- Podsjećamo da je u pitanju okolišni problem koji trenutno u svijetu najviše ugrožava zdravlje stanovništva. Ukoliko već sutra ne počnemo raditi na rješenjima, osnovano se može tvrditi da će stanovništvo urbanih sredina u BiH još generacijama trpiti najteže posljedice po zdravlje, koje često imaju i fatalan ishod - saopćeno je.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF