Raiffeisen
grip

Gripa nakon prvih dana hladnog vremena

25.01.2017
STOCKHOLM, 25. jan.2017

Istraživanje provedeno u Švedskoj ukazuje na povećanje broja slučajeva gripe zimi u roku od tjedan dana nakon prvog razdoblja hladnog vremena, prenose mediji.

Znanstvenici iz bolnice Sahlgrenska su tijekom tri godine prikupili 20 000 nazalnih uzoraka od osoba koje žive u okolici Goeteborga.

Pokazalo se kako je svake zime bio prisutan isti uzorak - nakon prvog zaista hladnog tjedna s temperaturama ispod nule i vrlo malom prisutnošću vlage u zraku dolazi do velikog povećanja broja osoba s gripom.

Nakon početka epidemije broj zaraženih osoba se povećava bez obzira na temperature zraka, piše Journal of Clinical Virology.

Istraživači pojašnjavaju kako hladan i suh zrak pogoduje širenju kapljica koje sadrže virus gripe jer im takvi uvjeti omogućuju da se prošire na veće udaljenosti.

Slično vrijedi i za neke od virusa uzročnika prehlade.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bosnalijek 2
Prvo regionalno kardiološko takmičenje: Cilj je promocija naučnoistraživačkog rada i unaprjeđenje zdravstvene zaštite pacijenata
18.11.2017

Prvi CCRAC prevazišao očekivanja, a učesnici dolaze iz osam kliničkih centara, 12 bolnica i osam domova zdravlja...

demencija
Sa Četvrtog kongresa psihijatara BiH: Veoma važno rano dijagnosticiranje bolesti demencije
17.11.2017

Na temu demencije kompanija „Bosnalijek“ je organizirala Satelitski simpozijum pod nazivom "Memento – mala škola demencije“, a u okviru Četvrtog kongresa psihijatara BiH u Banjoj Luci.

dijabetes 2
Nova kampanja: Ko je odgovoran za težak položaj preko 350.000 osoba oboljelih od dijabetesa ?
14.11.2017

Organizator obilježavanja „Svjetskog dana dijabetesa u Bosni i Hercegovini je Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, a partneri za Federaciju BiH su Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i