Brinemo za okoliš
bingo

Kompanija Bingo donirala velike količine tekstila i obuće Humanitarnoj organizaciji Emmaus iz Gračanice

20.01.2017

Tokom protekle godine kompanija Bingo je donirala veliku količinu garderobe Humanitarnoj organizaciji Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS) iz općine Doboj Istok.

Obzirom da se radilo o nekoliko kamiona punih garderobe, iz Emmausa su predložili da podjelu urade tokom nekoliko mjeseci, spram potreba njihovih štićenika ili projekata.

U periodu od augusta 2016. do januara 2017. godine, kroz niz aktivnosti i na više lokacija Udruženje je uručilo odjevne predmete onima kojima je to najpotrebnije.

 Donaciju su rasporedili prema korisnicima smještenim u njihovom  Prihvatnom centru Duje u Klokotnici. Tu su trenutno smještena 421 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija (stari i nemoćni, psihički bolesnici, lica sa invaliditetom, beskućnici, djeca bez roditeljskog staranja i dr.) iz cijele BiH. Među njima je 295 korisnika sa Tuzlanskog kantona, a od toga broja čak 91 sa područja općine Tuzla. 

Donacija je uručena i djeci  korisnicima Internatskog smještaja ove organizacije u Potočarima, Srebrenica. Riječ je o djeci iz ruralnih područja općine Srebrenica i Bratunac koji zbog velike udaljenosti (i do 46 km) kuće od škole tokom školske godine borave u Internatu. Boravak je besplatan za djecu, a sa njima radi stručno pedagoško osoblje, koje ima pomaže u savladavanju školskog gradiva, odgoju, i razvoju u zdrave individue. Osim toga za njih se organizuje kurs engleskog, njemačkog i informatike. Funkcionisanje ovog Internata se realizuje uz pomoć pomoć donatora. 

Donacija je upućena i djeci u afričkoj zemlji Burkina Faso, odnosno u dvije škole u selima Guessna i Tasage u kojima ovo udruženje već treću godinu u nizu, uz podršku građana BiH, šalje stipendije za školovanje djece, a koje iznosi 30 KM za jedno dijete. Za pomenute škole, djecu i njihove roditelje, u augustu prošle  godine  poslali su prvi veliki humanitarni kontejner pomoći u vidu 1.000 paketića za djecu po prinicipu „Djeca djeci“, didaktičkog materijala za škole, poljoprivrednog alata, nešto hrane za dječiju kantinu, odjeće koju su prikupljali od građana posredstvom njihovih humanitarnih kontejnera postavljenih u Tuzli, Srebreniku i Gračanici, te novu ljetnu odjeću koju su dijelom izdvojili iz donacije kompanije Bingo.

- Bingo je i ranije pomagao ovoj organizaciji  u vidu prehrambenih artikala i higijenskih sredstava, ali kako je posljednja donacija u vidu odjeće i obuće bila mnogo veća i značajnija, ista nije mogla ostati neispraćena i sa jednim kratkim izvještajem i sa fotografijama - poručuju iz udruženja EMMAUS.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF