Brinemo za okoliš
beljo

Damir Beljo, evropski prvak WBO:Lažu da je boks plemenita vještina

30.04.2016
(Magazin Start BiH- 33 pitanja za... )

1. Upravo ste dobili sina Mijata. Čestitam i pitam kako se snalazite u novoj ulozi? 
- Presretan sam što nam je Bog dao ovaj dar i dat ću sve od sebe da budem odličan otac.

2. Hoćete li sada zbog očinstva malo pauzirati sa karijerom?
- Volio bih da mogu i da sve svoje vrijeme posvetim supruzi i djetetu. Nažalost, već sam startao sa treninzima, a ubrzo ću se morati odvojiti od njih poradi priprema.

3. Od 22 meča 18 ste riješili nokautom. Ko su ona četvorica koja su ostala na nogama?
- Bogu hvala pa je do sada tako bilo, a do kraja meča su mi ostali samo četvorica na nogama koji su se baš dobro pazili. Od svih moram spomenuti Mohammeda Rasulija koji je stvarno kao od kamena. Izdržao je 12 rundi, a ja sam polomio i šake na pet mjesta u tom meču.

4. Uslovi u kojima trenirate nisu baš šampionski. Koliko vas je to zapravo ojačalo?
- Uvijek može bolje, a može i gore, tako da se ja prilagodim uvjetima, a najvažniji uvjet je onaj u glavi i u srcu.

5. Koliko dnevno vremena potrošite na treniranje?
- Dnevno mi trening i stvari oko treninga uzmu oko šest, sedam sati!

6. Kažu da je bosanska glava tvrda. Šta je kod Hercegovaca najtvrđe?
- Srce definitivno, a pošto je naša zemlja Bosna i Hercegovina, onda je to odlična kombinacija za moj sport.

7. Mostar baš i nije neka poznata bokserska sredina. Kako ste se uopšte obreli u boksu?
- Oduvijek sam volio individualne sportove, a naročito borilačke. Velika prepreka je bila moja majka, ali, eto, ja sam uistinu volio taj boks i bez obzira što neki grad nije baš poznata sredina za određeni sport, pojedinci to promijene i nadam se da će iza mene biti i boljih i od mene.

8. Kažu da je boks plemenita vještina. Pa šta je to plemenito u tolikim batinama?
- Lažu (smijeh). Jedino plemenito je to što se nakon rata u ringu izgrliš sa svojim protivnikom, a često se rode i velika prijateljstva.

9. Da li biste voljeli nekog političara sresti u ringu?
- Ne bih, jer ne bih volio da još vidim i politiku u ringu. Nažalost, ima je oko ringa.

10. Od koga ste dobili najviše batina?
- U profesionalcima od Alejandra Berria koji je nakada bio i prvak svijeta, a ja sam ga potcijenio. Ali u tom meču sam baš imao previše sreće i pobijedio sam. Mogu reći da me Bog pogledao, a i naučio sam puno iz tog meča.

11. Kada ste se posljednji put potukli izvan ringa?
- Prije par godina sam se obranio, ali uistinu izbjegavam sve neugodnosti. Iskreno, i ne nailazim na njih, a i radim dosta na sebi tako da mislim, ako bi, ne daj Bože, došao u tu situaciju, tu drugu osobu bih blagoslovio i poželio joj sve najbolje, okrenuo se i otišao.

12. Ko čini Vaš tim?
- Glavni trener Damir Miletić, kondicijski Damir Zubac, fizioterapija „Šarac“ i Lucija Bajkuša - Luca, kum Boris Bošnjak, moja malenkost, te svi sparing partneri.

13. Šta ste zacrtali kao svoj najveći profesionalni cilj?
- Od kada sam ušao u profesionalne vode cilj mi je bio borba za svjetski naslov u jednoj od najjačih verzija. Sada živim svoj san, profesionalni sam prvak Europe u najjačoj verziji. Nadam se da će me dragi Bog dovesti do mog cilja.

14. Kada bi moglo doći do borbe sa velikim Marcom Huckom (Muamerom Hukićem), koji je također sa ovih prostora?
- Ja sam raspoložen i želim tu borbu jer je Huck realno jedno od najvećih boksačkih imena u cruser kategoriji, trenutno i najjače ime. Nadam se da će me ubrzo izabrati jer sam već jedan od glavnih izazivača za svjetski naslov tako da čekam. Nadam se uskoro.

15. Izdvojite neka imena onih koji su nosili ovaj pojas kojeg Vi sada držite?
- Arthur Abraham, Krysztof Glowacki, Cristian Hammer, Francisco Pianeta, a iz Bosne i Hercegovine jedino je meni uspjelo da postanem prvak Europe u WBO i to još odbranim dva puta.

16. Može li se živjeti od boksa u BiH?
- Definitivno da bi mi puno lakše bilo da sam uzeo njemačko ili neko drugo državljanstvo, ali nisam htio jer želim da ovdje žive i moji unuci jer su ovdje živjeli i moji pradjedovi.

17. Vjernik ste. Koliko vjera pomaže?
- Nekada me stid i nazvati se vjernikom jer i ja griješim, ali trudim se da živim ispravno i baš vjerujem u Boga. Vjera i Bog su mi na prvom mjestu u mom životu i za sve dobro što mi se dešava zasluge dajem Bogu, pa tako i u sportu. On mi je i dao jaku vjeru i u Njega i u sebe i ovo je Njegovo djelo.

18. Zanimljivo je da je Vaš prvi meč bio i najkraći. Šta nam možete o tome reći?
- Tako se potrefilo. Čak sam i temperaturu dobio od treme. Ne znam ni sam kako, ali sam odjednom vidio da protivnik leži i ubilježio pobjedu za devet sekundi.

19. Koja je osnovna razlika između amaterskog i profesionalnog boksa?
- U profesionalnom boksu nema dresova i runde su duže. Ako je za titulu, 12 rundi se boksa, dok je u amaterskom tri runde. U profesionalnom je, nažalost, puno više „prljavštine“ nego u amaterskom.

20. Kako u Srbiji postadoste „bombarder sa Neretve“?
- Ni sam ne znam. Jednostavno, kada su me najavljivali najavili su „bombarder sa Neretve Damir Beljo“. Pretpostavljam radi mog stila boksa jer sam većinu mečeva pobjeđivao nokautima kako u amaterskom boksu tako i u profesionalnom boksu.

21. Nakon Lenoxa Lewisa, svijet nekako nema mega boksersku teškašku zvijezdu. Zašto je tako i da li je to prilika za popularizaciju lakših kategorija?
- Najviše je medijski zastupljena teška, odnosno superteška kategorija, a realno braća Klitschko su dosta negativno utjecala na atrakciju mečeva radi svog stila boksa. Teška, „cruser“ kategorija (90,7 kg) je prejaka i prezanimljiva jer su i to sve jaki i brzi dečki. Ponavljam, medijski je superteška najzastupljenija na našim prostorima. Nadam se da će se sada to promijeniti kako je i Vladimir izgubio.

22. Koja je najteža povreda koju ste zadobili u boksu?
- A svaka na neki svoj način. Lomio sam nos pet puta, rebra, šake, imao rupture mišića, a opet najveći problem su mi laktovi. To je sve posljedica sporta.

23. Ne libite se da po potrebi pošaljete i neku političku poruku ili kritiku. Šta vam najviše smeta u BiH?
- Najviše mi smeta to svojatanje BiH. Moramo shvatiti da je ovo zemlja sviju nas, i Bošnjaka i Hrvata i Srba i ostalih. I da ne namećemo jedni drugima ko je ko. Meni ne smeta niko i volio bih da svi prigrlimo svog susjeda i da radimo za dobro našoj djeci i zemlji koja je politički, ekonomski i gospodarstveno jako oštećena. E, ne trebaju nam uz sve to još i nacionalni i vjerski naboji niti da bilo ko nekome nameće nešto, da određujemo čija je vjera prava. Pa svima nam je isti Bog i svaka vjera je prava!

24. Kažu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ima li istine u tome?
- Ne vjerujem! Mislim da je nam dosta stvari nametnuto, ali ne želim previše ulaziti u politiku jer nisam kompetentna osoba da o tom dublje pričam.

25. Maštate li o tome da slavni „announcer“ Michael Buffer najavi neki Vaš meč?
- A slab mi je san (smijeh)! Nadam se da će uskoro doći i do toga.

26. Pratite li još neke sportove osim boksa?
- Naravno da pratim. Posebice borilačke sportove, ali i sve druge sportove i ponosan sam na uspjehe svih sportaša iz BiH, Hrvatske, a i cijele bivše Jugoslavije.

27. Da li ste ikada razmišljali da zbog novca ili uslova promijenite sportsko državljanstvo?
- Prošao sam trnje i nisam htio da mijenjam državljanstvo i izlazim pod drugom zastavom na mečeve i ne kajem se radi toga iako znam da mi je dosta teže, ali -Bogu hvala.

28. Od koga ste najviše naučili o boksu?
- Od svog trenera Damira Miletića Fante.

29. U ringu sve zavisi od Vas, ali koliko može publika da „ponese“?
- Publika uistinu može da puno doprinese i to se pokazalo na dosta mojih mečeva. Ali bez dobre psihofizičke pripreme džabe i publika, ako nema goriva.

30. Ko je najveći bokser svih vremena za Damira Belju?
- Roberto Duran.

31. Ne mogu da odolim, a da ne pitam. Kako Vam je nos ostao prav?
- Izgleda da ga niste puno zagledali! Lomio sam ga pet puta i sam ga pravio i dobar je šta je sve prošao.

32. Gdje držite pojas?
- U svojoj sobi.

33. Iako ste vrlo mladi, a pritom trenirati grub sport, izuzetno ste senzitivni na ugrožene kategorije i one kojima je potrebna neka pomoć. Odakle ta empatija u Vama?
- Zato što smo mi teško živjeli i znam kako je kad se nema i kada gledaš da ti jedan kruh potraje barem par dana.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF