Brinemo za okoliš
izet

Izet Hadžić: Bio sam član pokretnog džemata Jusufa Barčića

24.05.2016
On je, objasnit će, od Poslanikovog mezheba. I njegovo poimanje islama najbliže je hambelijskom mezhebu. I kad ne prihvatamo taj mezheb, onda, misli Hadžić, ne prihvatamo ni devedest posto hanefijskog! Toliko je sve to slično!?(Magazin Start)

Izet Hadžić, vođa muslimanske zajednice u selu Ošve, kraj Maglaja, džemata koji je odbio pristupiti Islamskoj zajednici BiH, u razgovoru za magazin Start BiH objašnjava kako je svojevremeno bio član pokretnog džemata rahmetli hafiza Jusufa Barčića. Čovjeka koji je, podsjetimo, svojevremeno „zauzeo“ džamiju u Lipovcima, kod Kalesije, potom krenuo na Carevu džamiju u Sarajevu. Policija i narod ga otjerali. 
Poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a njegovoj dženazi je prisustvovao i Husein Kavazović, aktuelni reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, u to vrijeme muftija tuzlanski, koji je petnaestak dana ranije tražio od države da zaštiti Islamsku zajednicu od Jusufa Barčića i njegovih sljedbenika.

NOVČANIK: „Inšallah, uskoro izlazi i knjiga o rahmetli Jusufu Barčiću. U njoj će se moći pročitati ko i šta je Barčić bio, kako je poginuo! Za njega su pričali da je finansiran iz Austrije, a ja znam da ni novčanika nije imao. Jednom, kasno navečer, kad je snijeg do koljena bio, pokuca mi neko na vrata. Otvorim, kad Jusuf. Ostavilo ga auto na putu. Nestalo mu benzina. Nije, dakle, imao para ni za gorivo! Toliko o tom finansiranju iz Austrije!“, priča Hadžić.

Nas, zapravo, nije zanimao rahmetli Barčić, no naš domaćin Izet Hadžić. Za njega ste mogli pročitati da vođa je paradžemata u selu Ošve koje je, je li, leglo vehabija i terorista. Sa tim „vođom i teroristom“, koji za sebe i svoje sljedbenike ne voli čuti da su paradžematlije, šetamo po Maglaju. Gledamo kako se sa „teroristom“ srdačno rukuju policajci i inspektori, suborci iz Armije RBiH, trgovci na pijaci. I bivši pripadnik Armije RBiH koji Izeta, mrtav pijan, grli i ljubi. A ovaj mu dobrohotno savjetuje da se kani alkohola. Nakon šetnje po gradu, vozimo se ka selu Ošve. Kratko ćemo stati kraj table na kojoj piše ime sela. Izet pozira.

SELO K'O SELO: „Do ove je table, ne ulazeći u selo, došao neki strani novinar. Napisao je da je čuo pucnjeve u selu punom terorista i da stoga ne smije u selo. Bit će i to je jedan od razloga da su Ošve proglašene terorističkim leglom“, veli Hadžić.
A Ošve, selo k'o selo. Nevelik broj raštrkanih kuća, seljani na njivama. Srbi! Mašu komšiji Izetu, maše i on njima. Pravi se i neka kuća. Vehabije, sve kratke tole i duga brada, na mobi. Fotografišu se bez problema. Nakraj sela i Izetova kuća. Kraj kuće, na njivi, njegova supruga. Pod hidžabom. Izet naručuje kafe po koje će, kada mu supruga da znak, sam otići i sunuti u findžan. Jesmo li mi, Izete, u džematu ili paradžematu, pitamo ga? 

NIJANSE: „U muslimanskoj ste zajednici! Nije ovo nikakav paradžemat! I ne halalim kad me se zove paradžematlijom. Razlika između tebe i mene kao vjernika je nikakva. U tehničkim detaljima! Ti, recimo, kažeš da slijediš henefijski mezheb, a ništa hanefijskog nemaš! Da jesi hanefija, imao bi bradu do pupka, ne bi pušio, slušao muziku. Da pojedeš makar zalogaj hrane dnevno imao bi obavezu klati kurban. Eto, toliko je strog taj mezheb! Da je po imamu Ebu Hanifi, imao bi turban na glavi. Po hanefijskom mezhebu, da bi se džuma klanjala, treba dozvola halife. Dakle, sad ni jedna džuma ne bi bila ispravna!“, veli Hadžić.
On je, objasnit će, od Poslanikovog mezheba. I njegovo poimanje islama najbliže je hambelijskom mezhebu. I kad ne prihvatamo taj mezheb, onda, misli Hadžić, ne prihvatamo ni devedest posto hanefijskog! Toliko je sve to slično!?

TRADICIJA: „Bio sam u Sarajevu, htio javno razgovaratri sa reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem. Nije pristao. Zapravo, htio sam potpisati da naš džemat uđe u Islamsku zajednicu, ali da nas prihvate kao mezheb. Nisu htjeli. Kažu, moram prihvatiti hanefijski mezheb, pa mogu u zajednicu. Ama, da me hoće prihvatiti i kao hanefiju, pristao bih. Ali neće. Jer, pored mezheba, piše da moram prihvatiti i tradiciju. U tom i jeste problem. Tradicija koju IZBiH prakticira kosi se sa hanefijskim mezhebom, s Ebu Hanifom! Jer on kaže da ko uzima naknadu za učenje iz Kur'ana ili propise islama, haram mu je i veliki grijeh. A ovi iz IZBiH, sve ijedan, uzimaju pare! U tom je finta. Ja hoću sa njima, ali oni mene neće. Hoće da šutim, da ne otkrivam njihove finansijske apetite“, jada se Hadžić. 

Pa upozorava kako se pred ramazan IZBiH brine samo o zekjatu i sadeikatul-fitru. Štampaju, veli on, uplatnice na finom, masnom papiru, uzimaju pare. A to je po hanefijskom mezhebu zabranjeno. 

„Medžlis IZ Maglaj godišnje zaradi 624.000 KM za dežnaze, tehvide! Uzimanje novca na kaburu je grijeh. Znam, narod sam daje pare zato što si, kad ti neko umre, emocinalno povrijeđen, jadan, tad prilaze hodže i kažu bit će umrlom lakše ako nešto daš. A ti svog umrlog hoćeš u dženetu i daš pare. O tome sam htio sa Kavazovićem pričati. On, eto, nije htio sa mnom!“, veli Hadžić.

SRĐANE, BRATE: Sa vremena na vrijeme, skokne „terorista“ Izet da nešto poradi oko kuće. Uvodi nas u kokošinjac, pokazuje zečeve, kravu, vrt koji je posadio. Pita, jesmo li ikada vidjeli nekog hodžu da okopava vrt? Nećemo, kaže ni vidjeti, jer njima, hodžama IZBiH, sve je na tanjiru. I kuća i posao i plata!

Nedavno stigla plava koverta na njegovu adresu. U koverti, kazna od 500 KM jer je nelegalno sagradio u Ošvama medžlis. Kaznu će, veli platit, skuplja pare. Eno mu je Srđan Puhalo, iz Banje Luke, poslao 50 KM.     

BOGATSTVO JE U RAZLIČITOSTI:„U Ošvama sam od Srbina kupio kuću. Sve jedan kroz jedan! Nije bilo skupo. Oko šest hiljada KM! Onda sam od ostalih Srba iz Ošvi dobio punomoć da prodajem njihova imanja i kuće. Krenulo! Mislili Srbi da će od mene kupovati Arapi jer sam sličan njima!? Ima još kuća za kupiti. Zainteresovani ste? Imamo mi u Ošvama dobre odnose sa Srbima! Za Bajram im kurbane podijelimo. Ni jednog incidenta nije bilo. Naša različitost naše je bogatstvo! I tako svugdje trebalo da bude.“ 

 ELHAMDULILLAH!:„Muzičar sam bio prije rata. Po kafanama svir'o gitaru u bendu! Ja svir'o, Rizo Hamidović, Adelisa, Enes Begović i drugi pjevali. Svir'o sam i sa Omerom Pobrićem, a jedno je vrijeme član benda bio i Dževad Galijašević, sada navodni ekspert za terorizam u Republici Srpskoj. Svir'o sam i rock i narodnu muziku. Fino se živjelo. Ujutro popiješ kafu u Sarajevu, navečer u Beogradu. U mom su dosjeu i tri kafanske tuče! Onda je došao rat. Postao sam pripadnik Armije RBiH. Poslije rata, opijanje, žene... Ne, nisam vrbovan u vjeru. Srce je tražilo smiraj i našlo ga je u islamu. Završio sam minimedresu, puno čitao o islamu,  učio sufaru. I, elhamdulillah, smiro se! 

ISIL U OŠVAMA: U Ošvama ima ili je bilo „isilovaca“. Emir Ališić i Amir Džanić su u Siriji, a Jasmin B. i Adem K., imaju, objasnit će nam u Ošvama, za prijatelje simpatizere ovog pokreta. Stoga, već nekoliko godina sa Jasminom i Ademom ne razgovaraju Hadžić i njegovi. 
„Oni ne klanjaju sa nama! Ne dolaze u naš mesdžid. Meni isilovci ne trebaju ni u kući ni oko kuće“, siguran je HadžićNAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF