inovatori

Novi uspjesi bh. inovatora na izložbama u Skoplju i Zagrebu

24.10.2016
Za više od dvije decenije aktivne prisutnosti na svjetskim izložbama inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH)u subotu su dobili nagrade na čak tri izložbe - 37. međunarodnoj izložbi pronalazaka, tehničkih unapređenja, novih proizvoda i stvaralaštva mladih, Makinova, u Skoplju, gdje je, istovremeno, održana i 14. međunarodna izložba inovacija u oblasti životne sredine, Ekonova, te na 14. međunarodnoj izložbi inovacija, Arca u Zagrebu.

Najveći uspjeh ostvario je dr. sc. Fikret Aklić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, a njegova inovacija „samoadaptivni toplotni izvori“ dobila je zlatne medalje u Skoplju i u Zagrebu.

Riječ je o toplinskim elemetima koji se samostalno podešavaju prema prostornoj, vremenskoj i temperaturnoj potrebi zagrijavanja.

U prvom slučaju, toplina se emitira samo onim dijelom površine grijnog izvora koja je jednaka površini tijela koje se zagrijava. Kod vremenske adaptacije, toplina se emitira u potrebnim intervalima, a kod temperaturne na odgovarajućoj visini temperature.

Time se ostvaruje maksimalna ušteda električne energije.

Zlatnu medalju u Zagrebu dobio je i Živko Gelić iz Kotor Varoši za inovaciju koju je nazvao „Piramidalni vrtovi“.

Radi se o koritima, koja se slažu jedno iznad drugog, pa kad se spoje dobije se piramida ili stožac, okićeni raznovrsnim cvijećem, ili povrćem. Mogu ukrašavati kružne tokove u gradovima i na putnim raskrsnicama, ali mogu se upotrebljavati i u domaćinstvima, za uzgajanje kako cvijeća tako i povrća, žbunastvog voća i sl. Galić je dobio i srebrenu medalju na „Ekonovi“.

Mada je na Ekonovi dobio zlatnu medalju, Josip Laštro, iz Busovače može se svrstati na treće mjesto, jer je u Zagrebu dobio „samo“ bronzanu medalju.

On je uspio izraditi i u ovojesenjim berbama provjeriti uređaj za branje plantažnog bobičastvog voća - jagoda, malina, borovnica, aronija ili 'sibirske borovnice', brusnica ...

Mato Bilić, iz Zenice, dobio je srebrenu medalju na „Makinovi“ i bronzanu medalju u Zagrebu, za udicu na kojoj se bodlje nalaze samo u unutrašnjem dijelu udice („slova J“), tako da manje oštećuju ribe kada im se iz usta izvlači udica.

Ovo je posebno bitno za sportski ribolov, u kojem se ulovljene ribe vraćaju u vodu.

Jelenko Marković, iz Teslića, dobio je u Zagrebu srebrenu medalju za postolje za košnice, koje sprečava štetočinama (npr. mravima, miševima i drugim insektima i glodarima) da uđu u košnicu.

Za sušaru sa rotacionim posudama, Abdulah Smajlović iz Srebrenika dobio je bronzanu medalju na Ekonovi. I on je uspio izraditi sušnicu, tako da je provjeravaju potencijalni kupci širom Semberije, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.
(Fena)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

No Frost Gorenje