okoliš

BiH država s najnižim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi

05.10.2016
 Bosna i Hercegovina država je s najnižim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi, a putem projekta Ujedinjenih  nacija to bi moglo biti promijenjeno u naredne tri godine.Cilj je stepen zaštićenih područja s tri povećati na 17 posto.


Projekt pod nazivom "Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u BiH", financiran je i odobren od Globalnog fonda za okoliš (GEF), a bit će implementiran  putem projekta Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) u saradnji s nadležnim ministarstvima u BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo Feni je kazala da bi rezultati projekta trebali dati smjernice kako nastaviti dalje sa zaštićenim prirodnim područjima i koja područja treba zaštititi.

- Jako je važno da se podigne svijest o takvim područjima koja su vrlo važna za očuvanje prirodnih, ali i društvenih i ekonomskih resursa - istakla je Đapo.

Navodi da Kanton Sarajevo prednjači po broju zaštićenih područja, a da su Bijambare, koje godišnje imaju desetke hiljada posjetilaca, pokazatelj isplativosti zaštite.

Pojašnjava da u zaštićenom području nije stroga zabrana gradnje, naprotiv, moguća je u svrhu promocije mjesta i jačanja turizma.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Republici Srpskoj Svjetlana Radusin također naglašava da će projekt, osim zaštite prirode, donijeti i niz ekonomskih prednosti.

Istakla je da će se konačno u BiH početi štititi endemične vrste i brojna zanimljiva staništa životinja i biljaka.

Osim toga, bit će određen stepen ugroženosti određenih vrsta.

Izvršni partneri i osnovni korisnici projekta, u skladu sa svojim nadležnostima za zaštitu prirode, jesu Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Drugi predloženi ključni akteri u pripremi i provođenju projekta su Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša FBiH, te čitav niz akademskih institucija i nevladinih organizacija uključenih u pitanja biodiverziteta.
(Fena)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

suma
Udruženje inženjera i tehničara šumarstva upozorava na porast požara u BiH
24.03.2017

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH upozorava na neophodnost intenzivnijeg pristupa porastu broja požara u BiH uslijed loženja vatre na otvorenom prostoru u blizini šume i šumskih zemljišta.

fna
Vienna Holding predlaže pokretanje spalionica otpada u BiH
24.03.2017

Vienna Holding je renomirana firma koja je dosad realizirala 28 projekata „Plazma tehnologije“, od kojih su najznačajniji realizirani u Beču i Štokholmu.

jab
Proljetne pripreme na javnim zelenim površinama u Jablanici
23.03.2017

Uporedno sa spomenutim aktivnostima vrši se uređenje drvoreda u gradskoj zoni, krečenje stabala do određene visine, oblikovanje donjeg dijela stabla te postavljanje bijelog ukrasnog kamena