bosona

BOSONA: Za ljubitelje stripa

02.10.2016
Izlazi kvartalno, štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka


Piše: Alija BALTA, akademski grafičar
(Idejni tvorac i glavni i odgovorni urednik strip revije BOSONA)

Bosona je strip revija regionalnog karaktera, namijenjena zaljubljenicima stripa, kolekcionarima, mlađoj i starijoj čitalačkoj publici. U njoj su zastupljena najveća imena regionalnog i svjetskog stripa, od klasika Andrije Maurovića i Žarka Bekera, do Hala Fostera, Alberta Breccie, Fernanda Fernandeza... Izlazi kvartalno, po godišnjim dobima, a štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka.

SLOŽNA EKIPA:Prvi i drugi broj su  imali po 100 strana, treći broj 128 strana, a četvrti 132 strane. Cijena, uvijek ista. Naši saradnici su sa prostora cijele regije, od Slovenije, Hrvatske, Bosne do Crne Gore i Kosova, a distribuiramo se u sve ove zemlje, izuzev Crne Gore i Kosova. 
Moja desna ruka je Sergej Karov, iz Rijeke, momak koji, osim što lijepo piše eseje, prevodi sve stripove, obavlja lektorske poslove, vrši distribuciju po Dalmaciji i Sloveniji, ali i pregovara u moje ime za autorska prava inostranih stripova. Tu su i trojica naših mušketira iz Beograda i Novog Sada: BAM (Božidar Milojković) i De Lazare (Dragan Lazarević), autorski tandem FilmSTRIPOVA, te Miša Mijatović, strip crtač „Naših malih klinaca“. Ovaj strip ujedno je prva Bosonina produkcija, čime smo jako ponosni. Imamo i našeg Slovenca Iztoka Sitara, čije stripove premijerno objavljujemo iz broja u broj. I FilmSTRIPOVI se premijerno objavljuju u našoj reviji.
Majo Pavlović, iz Sarajeva, takođe je dio naše ekipa, ali i Veljko Krulčić, iz Zagreba, te Milko Peko iz Gradca, naši su vrijedni saradnici koji svojim kvalitetnim tekstovima dodatno oplemenjuju našu Bosonu.
Izuzetno sam zadovoljan saradnicima i kvalitetom same revije koja iz broja u broj pomiče ljestvicu standarda. Mislim da ju je u ovom momentu teško dostići na regionalnom nivou, ali i u svjetskim razmjerama jer je pri samom vrhu po kvaliteti grafičke opreme i samoga sadržaja.

bosona2.jpg

PONUDA:Do sada smo imali više regionalnih premijera, od kojih izdvajamo Perramus, remek-djelo Alberta Breccie, argentinskog velikana stripa. U četvrtom broju idemo sa premijerom Fernandezovog Drakule, tako da uvijek imamo šta i novoga ponuditi svojim čitaocima, ali također ih podsjetiti i na velikane klasičnog domaćeg i svjetskog stripa, poput Fosterovog Tarzana ili Maurovićeve Gričke vještice.
Izdavač Bosone je Udruženje ljubitelja stripa „Više od stripa“, iz Sarajeva, glavni naš distributer je striparnica Agarhi Comiks, iz Sarajeva. Štampa je Grafika Šaran, iz Sarajeva. Domaći proizvod 100%, a regionalnog karaktera.
Mnogo toga novog spremamo za iduću godinu, ali o tom po tom, kad dođe za to vrijeme. U pitanju je izdavačka djelatnost strip albuma. I naša sopstvena strip produkcija.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tjentiste
Tjentište ponovo domaćin najvećih imena regionalne muzičke scene
23.06.2017

Ovogodišnji ''Nektar OK Fest'', koji će po četvrti put na Tjentištu okupiti najveća imena regionalne muzičke scene, bit će održan od 30. juna do 2. jula u ambijentu Nacionalnog parka Sutjeska.

tramp
Jednodijelni kupaći kostim s Trumpovim likom uskoro na plažama
23.06.2017

Kalifornijska tvrtka izazvala je burne reakcije otkad je proizvela jednodijelni kupaći kostim s fotografijom lica američkog predsjednika Donalda Trumpa kao motivom.

krav
Prije 350 godina prvi puta zavezana kravata, koja je nazvana po Hrvatima
23.06.2017

No Frost Gorenje