bosona

BOSONA: Za ljubitelje stripa

02.10.2016
Izlazi kvartalno, štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka


Piše: Alija BALTA, akademski grafičar
(Idejni tvorac i glavni i odgovorni urednik strip revije BOSONA)

Bosona je strip revija regionalnog karaktera, namijenjena zaljubljenicima stripa, kolekcionarima, mlađoj i starijoj čitalačkoj publici. U njoj su zastupljena najveća imena regionalnog i svjetskog stripa, od klasika Andrije Maurovića i Žarka Bekera, do Hala Fostera, Alberta Breccie, Fernanda Fernandeza... Izlazi kvartalno, po godišnjim dobima, a štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka.

SLOŽNA EKIPA:Prvi i drugi broj su  imali po 100 strana, treći broj 128 strana, a četvrti 132 strane. Cijena, uvijek ista. Naši saradnici su sa prostora cijele regije, od Slovenije, Hrvatske, Bosne do Crne Gore i Kosova, a distribuiramo se u sve ove zemlje, izuzev Crne Gore i Kosova. 
Moja desna ruka je Sergej Karov, iz Rijeke, momak koji, osim što lijepo piše eseje, prevodi sve stripove, obavlja lektorske poslove, vrši distribuciju po Dalmaciji i Sloveniji, ali i pregovara u moje ime za autorska prava inostranih stripova. Tu su i trojica naših mušketira iz Beograda i Novog Sada: BAM (Božidar Milojković) i De Lazare (Dragan Lazarević), autorski tandem FilmSTRIPOVA, te Miša Mijatović, strip crtač „Naših malih klinaca“. Ovaj strip ujedno je prva Bosonina produkcija, čime smo jako ponosni. Imamo i našeg Slovenca Iztoka Sitara, čije stripove premijerno objavljujemo iz broja u broj. I FilmSTRIPOVI se premijerno objavljuju u našoj reviji.
Majo Pavlović, iz Sarajeva, takođe je dio naše ekipa, ali i Veljko Krulčić, iz Zagreba, te Milko Peko iz Gradca, naši su vrijedni saradnici koji svojim kvalitetnim tekstovima dodatno oplemenjuju našu Bosonu.
Izuzetno sam zadovoljan saradnicima i kvalitetom same revije koja iz broja u broj pomiče ljestvicu standarda. Mislim da ju je u ovom momentu teško dostići na regionalnom nivou, ali i u svjetskim razmjerama jer je pri samom vrhu po kvaliteti grafičke opreme i samoga sadržaja.

bosona2.jpg

PONUDA:Do sada smo imali više regionalnih premijera, od kojih izdvajamo Perramus, remek-djelo Alberta Breccie, argentinskog velikana stripa. U četvrtom broju idemo sa premijerom Fernandezovog Drakule, tako da uvijek imamo šta i novoga ponuditi svojim čitaocima, ali također ih podsjetiti i na velikane klasičnog domaćeg i svjetskog stripa, poput Fosterovog Tarzana ili Maurovićeve Gričke vještice.
Izdavač Bosone je Udruženje ljubitelja stripa „Više od stripa“, iz Sarajeva, glavni naš distributer je striparnica Agarhi Comiks, iz Sarajeva. Štampa je Grafika Šaran, iz Sarajeva. Domaći proizvod 100%, a regionalnog karaktera.
Mnogo toga novog spremamo za iduću godinu, ali o tom po tom, kad dođe za to vrijeme. U pitanju je izdavačka djelatnost strip albuma. I naša sopstvena strip produkcija.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

golub
Sarajevski prevrtač, maskota Olimpijade mladih 2019.
02.03.2017

Golub je uvijek bio simbol mira. I sarajevskih mahala. U padinskim dijelovima grada gotovo da nije bilo avlije iz koje se nije čulo gugutanje. Uzgajanje golubova je generacijama bilo tradicija.Slavni sarajevski prevrtač prva je priznata autohtona ...

rakete
Koliko brzo trebaju ići rakete da napuste planete u našem solarnom sistemu?
02.03.2017

Privatna raketna kompanija Elona Muska SpaceX objavila je prije par dana da planira da u svemir pošalje dvojicu turista na let oko mjeseca krajem naredne godine.

svijet
DA LI ZNATE: Kako su kontinenti dobili imena?
25.02.2017

Na svijetu ima ukupno 7 kontinenta .Ne sumnjamo da ste to znali, ali jeste li se ikada zapitali kako su ovi kontinenti dobili svoja imena?