Apoteke Sarajevo
bosona

BOSONA: Za ljubitelje stripa

02.10.2016
Izlazi kvartalno, štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka


Piše: Alija BALTA, akademski grafičar
(Idejni tvorac i glavni i odgovorni urednik strip revije BOSONA)

Bosona je strip revija regionalnog karaktera, namijenjena zaljubljenicima stripa, kolekcionarima, mlađoj i starijoj čitalačkoj publici. U njoj su zastupljena najveća imena regionalnog i svjetskog stripa, od klasika Andrije Maurovića i Žarka Bekera, do Hala Fostera, Alberta Breccie, Fernanda Fernandeza... Izlazi kvartalno, po godišnjim dobima, a štampana je na najsavremenijim mašinama, sa grafički visokim standardima, luksuznom opremom i kolor štampom. Na taj način je i sama cijena strip revije od 10 KM opravdana. Tiraž je 500 primjeraka.

SLOŽNA EKIPA:Prvi i drugi broj su  imali po 100 strana, treći broj 128 strana, a četvrti 132 strane. Cijena, uvijek ista. Naši saradnici su sa prostora cijele regije, od Slovenije, Hrvatske, Bosne do Crne Gore i Kosova, a distribuiramo se u sve ove zemlje, izuzev Crne Gore i Kosova. 
Moja desna ruka je Sergej Karov, iz Rijeke, momak koji, osim što lijepo piše eseje, prevodi sve stripove, obavlja lektorske poslove, vrši distribuciju po Dalmaciji i Sloveniji, ali i pregovara u moje ime za autorska prava inostranih stripova. Tu su i trojica naših mušketira iz Beograda i Novog Sada: BAM (Božidar Milojković) i De Lazare (Dragan Lazarević), autorski tandem FilmSTRIPOVA, te Miša Mijatović, strip crtač „Naših malih klinaca“. Ovaj strip ujedno je prva Bosonina produkcija, čime smo jako ponosni. Imamo i našeg Slovenca Iztoka Sitara, čije stripove premijerno objavljujemo iz broja u broj. I FilmSTRIPOVI se premijerno objavljuju u našoj reviji.
Majo Pavlović, iz Sarajeva, takođe je dio naše ekipa, ali i Veljko Krulčić, iz Zagreba, te Milko Peko iz Gradca, naši su vrijedni saradnici koji svojim kvalitetnim tekstovima dodatno oplemenjuju našu Bosonu.
Izuzetno sam zadovoljan saradnicima i kvalitetom same revije koja iz broja u broj pomiče ljestvicu standarda. Mislim da ju je u ovom momentu teško dostići na regionalnom nivou, ali i u svjetskim razmjerama jer je pri samom vrhu po kvaliteti grafičke opreme i samoga sadržaja.

bosona2.jpg

PONUDA:Do sada smo imali više regionalnih premijera, od kojih izdvajamo Perramus, remek-djelo Alberta Breccie, argentinskog velikana stripa. U četvrtom broju idemo sa premijerom Fernandezovog Drakule, tako da uvijek imamo šta i novoga ponuditi svojim čitaocima, ali također ih podsjetiti i na velikane klasičnog domaćeg i svjetskog stripa, poput Fosterovog Tarzana ili Maurovićeve Gričke vještice.
Izdavač Bosone je Udruženje ljubitelja stripa „Više od stripa“, iz Sarajeva, glavni naš distributer je striparnica Agarhi Comiks, iz Sarajeva. Štampa je Grafika Šaran, iz Sarajeva. Domaći proizvod 100%, a regionalnog karaktera.
Mnogo toga novog spremamo za iduću godinu, ali o tom po tom, kad dođe za to vrijeme. U pitanju je izdavačka djelatnost strip albuma. I naša sopstvena strip produkcija.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

milenijalci
Evo kakve su prehrambene navike „milenijalaca“
11.01.2018

Zbog užurbanog načina života rođeni u periodu 1980-1996, nisu naučili kuhati, jedu sve više gotove hrane, ali jedu voća podjednako kao njihovi predci.

aligator
Fascinantno: Kako su aligatori preživjeli u zaleđenom jezeru?
10.01.2018

Aligatori u Sjevernoj Karolini preživjeli su prošlosedmični nezabilježeni hladni val i niske temperature tako što su vrhom njuške probili led na površini i tako sami sebi omogićili disanje u zamrznutom jezeru.

kino
Najslabija posjeta u američkim kinima u posljednje dvije decenije
09.01.2018

Prošla godina je bila najlošija po broju prodanih kino ulaznica u protekle 22 godine, a kao glavni krivci su označeni Netflix, Amazon i druge streaming platforme.