e

Edukativno-zabavni događaj čiji je slogan bio ”Lajk za pametnu energiju” održan je u Sarajevu

27.07.2016
Ovaj događaj u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” upriličio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji s partnerima - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, saopćili su organizatori.

Brojni posjetioci družili su se s profesorom Atomom, zaštitnim licem kampanje ”Lajk za pametnu energiju”, te od njega saznali korisne savjete i načine pametne upotrebe energije. Najmlađi posjetioci su učešćem u kvizu znanja ”Znanjomat” nagrađivani zanimljivim nagradama i edukativnim brošurama o efikasnijoj upotrebi energije.

Na ovaj način nastoji se kod djece i mladih doprinijeti boljem razumijevanju energetske efikasnosti i velikom značaju koji ima za zaštitu životne sredine, finansijsku uštedu, kao i sigurniju budućnost, navode organizatori.

Cilj projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” je uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH te manje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, osiguranje povoljnih uslova i finansijskih mehanizama za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

"Energetski resursi i njihovo eksploatisanje predstavljaju veliki problem te je vrijeme da se počnu mijenjati navike kod građana o korištenju i potrošnji energije. Energijska efikasnost interes je cijele zajednice, a uloga građana u ovoj oblasti je veoma važna. Primjena mjera energijske efikasnosti omogućava nam da uz resurse koje imamo postignemo bolje rezultate u unapređenju životnog standarda te doprinesemo ostvarenju energetskih i ekonomskih ušteda uz istovremeno očuvanje okoliša”, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.
(Fena)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

No Frost Gorenje