Brinemo za okoliš
čib

ČIBUKČIĆ: Poziv za ulazak u projekte energetske efikasnosti, dobitak na štednji resursa

03.08.2016
Revolving fond potpuno je novi proizvod Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kojeg je u okviru aktivnosti agilnijeg poslovanja u protekla dva mjeseca uvelo novo rukovodstvo, s direktorom Fuadom Čibukčićem na čelu.

Radi se o fondu određenih novčanih sredstava uspostavljenim za finansiranje unaprijed definiranih, odgovarajućih projekata iz domena energetske efikasnosti pod određenim uvjetima i to putem zajmova. Grejs period je od šest do 12 mjeseci,  a rok otplate zajma do sedam godina.

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH je prije nekoliko dana donio i odluku o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energetske efikasnosti za 2016. godinu.

Dva miliona KM raspoređena su prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti, pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima, te milion i po KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima i industrijskim procesima.

- Revolving fond podstiče industriju, ali i privatni kapital da uđu u projekte energetske efikasnosti. Dobivaju na štednji resursa, a uzročno-posljedično i na zaštiti životne sredine - rekao je Čibukčić.

Novi zamah Fonda, u koji se ubraja i ovaj novi proizvod, dobio je pozitivne ocjene partnera iz međunarodne zajednice.

Izvor: Dnevni avaz


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

Gorenje