Brinemo za okoliš
čib

Svjetski dan meteorologije 2016.

26.03.2016
Svjetski dan meteorologije se obilježava kao podsjetnik na 23. mart/ožujak 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda, koja okuplja 185 članica.

Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meteorološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 miliona znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. WMO je već 1975. godine izdao prvu naučnu objavu o promjenama ozonskog omotača koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.

Svjetski dan meteorologije u cijelom svijetu se obilježava na jedinstvenu temu, koja za 2016. godinu glasi: "U budućnosti: toplije, sušnije, vlažnije", što nas upozorava da u narednim godinama možemo očekivati još ekstremnije vremenske događaje uzrokovane klimatskim promjenama, intenzivnije kiše, duže sušne periode, olujne vjetrove itd.


U Sarajevu je Svjetski dan meteorologije 2016. godine obilježen u prostorijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Tom je prilikom održana press konferencija na kojoj su se obratili i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a. Istaknuto je kako će klimatske promjene imati sve snažnije negativne utjecaje, koje ne možemo spriječiti, ali im se moramo prilagoditi i smanjiti njihovo štetno djelovanje.


Nakon konferencije su prezentirane neke od aktivnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kao što su razvoj sistema indikatora bujičnih poplava, Atlas klime FBiH i praćenje kvaliteta zraka u FBiH.

Federalni hidrometeorološki zavod, kao i proteklih godina, ovim povodom je objavio godišnji bilten koji prezentira sve aktivnosti, aktuelnosti i pojave praćene kroz proteklu godinu. Bilten je postavljen na web stranici Zavoda, www.fhmzbih.gov.ba.

Ovom prilikom, zaslužnima za pruženu podršku u razvoju i unapređenju aktivnosti i projekata u oblasti zaštite zraka u FBiH, uručene su zahvalnice. Između ostalih, i Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, za realizaciju Plana razvoja mreže stanica za praćenje kvalitete zraka.


"Plan razvoja mreže stanica za monitoring kvaliteta zraka u Federaciji BiH" jedan je od strateških programa Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) i Fonda za zaštitu okoliša FBiH (FZOFBiH).

Projekat koji podrazumijeva nabavku opreme i instrumenata u skladu sa zakonski prihvaćenim standardima i metodologijom za monitoring kvalitete zraka, u skladu je sa Strategijom zaštite okoliša FBiH", a njegovom se realizacijom obezbjeđuju relevantni podaci koji će se koristiti za razmjenu sa EIONET mrežom (Evropska mreža za razmjenu podataka o kvaliteti zraka). Ispunjenjem ciljeva projekta dobija se jasniji uvid u stanje kvalitete zraka u dijelu FBiH sa najizraženijim pritiskom na okoliš od strane zagađivača zraka, a što će biti osnova za izradu studija, analiza i konkretnih koraka na unapređenju kvalitete zraka u Federaciji BiH.

Plan razvoja mreže stanica podrazumijeva:

a) vraćanje postojećih stanica u potpuni radni kapacitet,

b) uspostavu stanica u najzagađenijim sredinama i regionalnim centrima, te

c) uspostavu dopunskih mreža stanica (oko najvećih industrijskih pogona, saobraćajnica i zaštićenih područja).

Projekat se provodi u fazama, a u budućnosti podrazumijeva povezivanje svih stanica u jedinstven informacioni sistem razmjene i prikupljanja podataka sa krajnjim odredištem u centar za prikupljanje podataka, kontrolu kvalitete, obradu i analizu i razmjenu podataka u Sarajevu.


(Fond za zaštitu okoliša FBiH)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF