Brinemo za okoliš
amf

Amfibijsko čudo na Jablaničkom jezeru

29.07.2016
Piše: Zdravko Čupović (zdravko@startbih.info)

 

Sredinom jula, Javno kantonalno preduzeće „Standard“ iz Konjica, obogaćeno je najsavremenijom multifunkcionalnom amfibijom za čišćenje i uređenje vodenih površina. Ovaj jedinstveni stroj je za samo nekoliko dana dao nemjerljiv doprinos u podizanju kvalitete čistoće i uređivanja Jablaničkog jezera, a privlači i veliku pažnju prolaznika i posjetilaca.

 

Ove godine temeljito čišćenje jezra

Kako su nam pojasnili u kompaniji Wintec koja je isporučila amfibiju, u pitanju je vrlo fleksibilna mašina sa velikim brojem dodataka i alata. Operacije koje je moguće izvršiti su: rezanje trske, sakupljanje otpada, trave, trske, pijeska, mulja, ispumpavanje mulja, nafte, ulja, iskopavanje, čišćenje ulja i sl., a fokus mašine je na preciznosti i dobroj kontroli na kopnu i vodi. Svi dodaci se mogu vrlo brzo mijenjati, a dovoljna je jedna osoba za upravljanje radom mašine. Struktuirana je tako da omogućava pristup teško dostupnim mjestima, što je čini idealnom su za rad u jezerima, kanalima, rijekama, močvarama, morskim obalama i ostalim područjima u blizini vode. Težina je raspoređena proporcionalno tako da je omogućeno stabilno kretanje po zemlji kao i po vodi, uz rad u osjetljivim područjima.

- Ovo je jedinstveni ekološki projekat ovakve vrste u kompletnoj Bosni i Hercegovini, sa ciljem uređenja obala te poboljšanja uslova za razvoj turizma. Nadamo se da će i ostali gradovi slijediti primjer grada Konjica – kazao nam je Hidajet Mešković, direktor Winteca.

 

Zadovoljstvo mogućnostima stroja ne kriju ni u Standardu.

- Čistimo jezero, upravo smo uređivali plivalište za naš tradicionalni maraton. Uklanjamo smetlje koje bukvalno zna doći do centra grada, kosimo travu..Mi smo vrlo zadovoljni. Ima još nekih priključaka koje trebamo nabaviti što smo zaključili u dosadašnjem radu. Imamo u planu nabavku još dvije kosilice, odnosno diska za sječenje grana jer smetlje zabije u obale od grane od vrba pa se one moraju posjeći – kaže Enver Tahirović, direktor Standarda.

 

Iako joj to nije prevashodna namjena amfibija može raditi i na kopnu, odnosno na livadama.

-Gusjenice su plastične, a planiramo i kupovinu propelera da je ne moramo izvlačit na prikolicu jer ćemo u budućnosti možda raditi i usluge trećim licima. Ali plan za ovu godinu je da dobro očistimo konjički dio Jablaničkog jezera. Ova jedna mašina će biti dovoljna za naše potrebe. Kada se jednom temeljno očisti onda i nemate potrebu za svakodnevnim korištenjem – kaže Tahirović.

 

Pored znatno kvalitetnijeg čišćenja i uređenja jezera, amfibija će omogućiti i neuporedivo veću zaštitu uposlenika koji su u prethodnim godinama ove poslove obavljali manuelno.

-Mi smo do sada čistili ručno u čamcima. Tako smo godinama radili. A kada voda nadođe, smetlje dođe do novog mosta u Konjicu. Sada su i ljudi zaštićeniji zato što neće biti u kontaktu sa otpadom jer smo mi prilikom čišćenja nalazili i leševe kokošaka, pasa, mačaka, a jednom čak i jagnje – ilustruje Tahirović značaj amfibije u zaštiti na radu uposlenika.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF