Apoteke Sarajevo
una

Una je čista rijeka,ima zastavu i ambasadora

20.11.2014
Ljepota rijeke Une nadaleko je poznata, a njenu izuzetnu čistoću potvrdila je „Bijela zastava“, priznanje koje joj je 11. septembra 2013. godine dodijelila Global Under Water Awarness Association (GUWAA), organizacija koja čisti i štiti okeane, jezera i rijeke širom svijeta, a koja je dio najveće međunarodne mreže ronilaca, zaštitnika svih vodenih resursa. Ove godine je na Štrbačkom buku, u sklopu Nacionalnog parka Una, u Bihaću, održana i proslava povodom prve godišnjice dodjele pomenute nagrade, a poznati bh. glumac Enis Bešlagić proglašen je i prvim ambasadorom „Bijele zastave“ za NP Una. Na svečanosti i u prisustvu brojnih gostiju, ambasadorom ga je proglasio Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik udruženja GUWAA.

„Bijela zastava“ simbolizira čiste vode, mora, rijeke i jezera, a prva je uručena knezu Albertu II. od Monaka u januaru 2013. U skladu sa nastojanjem da se poboljša trenutno stanje globalnog problema vodenih površina, ona usmjerava pažnju na podizanje svijesti o važnosti zaštite vodnih resursa, okoliša i živih organizama. Osim Monaka, „Bijela zastava“ je zastupljena i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, nedavno je uručena Makedoniji, a uskoro i Norveškoj.

- Svakome ko brine o okolišu i čistoći, „Bijela zastava“ je simbol onoga čemu treba težiti s obzirom na vodu, čistoće rijeka, jezera, mora i oceana - kazao je Curavić i istakao da se ova nagrada ne može kupiti već se mora zaslužiti.

Postoje kriteriji i procedure, a prvo mora doći jedan službeni ronilac „Bijele zastave“ i mora napraviti procjenu u kakvom je stanju dno rijeke ili mora, kakva je kakvoća vode. Ako ima otpada, mora se kompletno sanirati sav otpad, toksičan, plastičan, bilo koji. Kad se to sanira, dolazi još jedan inspekcijski zaron i tek kad se utvrdi da je sve očišćeno može se organizovati dodjela „Bijele zastave“. Znači, čovjek mora direktno djelovati u prirodu i pomoći prirodi. Time se spašavaju i organizmi koji žive u vodi.

Curavić se i sam uvjerio u čistoću krajiške ljepotice Une kada je prošle godine radio inspekcijskih nadzor te rijeke.

- Očekivali smo da će to biti jako čista rijeka. Ronio sam svojim roniocima i jednostavno smo uživali zato što nismo imali posla tražeći otpad. Vidjeli smo da tu apsolutno nema niti jedan komadić plastike i otpada. Bio je to prekrasan zaron, uživali smo u struji i virovima koje proizvodi rijeka - rekao je Curavić.

Istakao je da je Bešlagić prvi ambasador jedne rijeke u BiH, a drugi u svijetu, da to imaju samo Slapovi Krke u Hrvatskoj, a uskoro će i Nijagarini slapovi i neka specijalna jezera u svijetu dobijati iste uloge.

- To sada postaje jedan globalan, svjetski trend, koji drugi prate, a mi smo ga lansirali - rekao je Curavić.

Bešlagić je sa velikim oduševljenjem primio ovu novu titulu i spreman je promovirati „Bijelu zastavu“ i Nacionalni park Una ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji i svijetu kao park sa čistom rijekom. Istovremeno, cilj mu je potaknuti ljude na brigu o čistoći i kvaliteti vode.

Tako po prvi put bijela zastava simbolizira pobjedu a ne poraz. „Bijela zastava“, koju s ponosom nosi Nacionalni park Una, svakako će pomoći u brendiranju i promociji ove prirodne ljepote, kao interesantne turističke destinacije ljubiteljima prirode, vode i avanturizma širom Evrope.

 EVROPSKA POVELJA O VODI

Bez vode nema života. Ona je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti.
Slatkovodni resursi vode nisu neiscrpni.
Mijenjati kvalitet vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja od vode zavise.
Kvalitet vode mora se čuvati do nivoa prilagođenog njenom korištenju koji predviđa i zadovoljava posebne zahtjeve zdravlja stanovništva.
Ako se voda poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu, to ne smije biti na štetu drugih korisnika, javnih ili individualnih.
Održavanje odgovarajućeg biljnog pokrivača, prvenstveno šumskog, od velike je važnosti za očuvanje vodenih resursa.
Vodeni resursi se moraju stalno inventarisati.
Dobro upravljanje vodama mora se planirati i registrirati zakonom preko nadležnih institucija.
Zaštita voda traži značajan napor u znanstvenom istraživanju i u stvaranju specijalista za javno informiranje
Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakoga da vodom ekonomiše i da je racionalno koristi.
Upravljanje vodenim resursima mora se prije svega vršiti u sklopu sliva, a ne unutar upravnih i političkih granica.
Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor koji traži međunarodnu saradnju.
 

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.