Brinemo za okoliš
fra

Festival reportera i reportaža FRA MA FU, Virovitica

19.09.2016
Pokrenut je 2015. godine u čast Franje Martina Fuisa, prvog hrvatskog reportera, začetnika modernog novinarstva, putopisnih fotoreportaža i reportaža • Bicikl, fotoaparat, bilježnica, olovka i ruksak sa nešto hrane i pića, sve je što je 
dalekih tridesetih godina prošlog stoljeća bilo potrebno Fuisu da načini legendarne reportaže Piše: Mevlida Novalić

Nije trebalo puno da se ekipa Start-a nagovari na putovanje u Viroviticu, hrvatski grad 17 kilometara udaljen od Barča (Barcs), prvog pograničnog grada od granice sa Mađarskom i 340 kilometara od Sarajeva. Povod je drugi po redu Festival reportera i reportaže koji se tokom prvih deset dana septembra održavao u ovom gradu. Ljubitelji ove, kako kažu, kraljice novinarske forme, ali i bogat program festivala, privukli su nas  u krajeve koje do sada nismo imali prilike vidjeti. Naš domaćin je dugogodišnji virovitički novinar Goran Gazdek, začetnik ideje o organizaciji jedinog festivala ove vrste u Evropi. 

FRANJI U ČAST: Nemamo puno vremena, pa se odmah kreće u akciju. Čeka nas izložba hrvatskog ratnog reportera i dugogodišnjeg fotoreportera Tonija Hnojčika nazvana „To sam radio u ratu, sine“, na kojoj je predstavljena i njegova istoimena fotomonografija. Sala je puna, a nastavak večeri provodimo u  kafiću Pub, gdje je novinar i publicist Mato Pejić predstavio svojih „25 godina Oktoberfesta“ kroz priče i fotografije sa te jedinstvene evropske pivske manifestacije. Uz ispijanje specijalnog domaćeg piva, perece i bijele kobasice, u kafiću se tražilo mjesto više.

Gazdek, inače i urednik portala Virovitica.net i predsjednik Županijskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva, prošle je godine pokrenuo ovaj festival u čast Franje Martina Fuisa, prvog hrvatskog reportera, začetnika modernog novinarstva, putopisnih fotoreportaža i reportaža. Fuis je pisao pod pseudonimom Fra Ma Fu, pa je tako i ovaj festival dobio ime. 

U njegovu čast, ali i čast novinarske forme - reportaže Goran je sve započeo. Kaže nam da nije bilo teško osmisliti sadržaj festivala. On je trebao samo da oslikava karakter i svestranost Franje Martina Fuisa. A Fuis je pisao pjesme, novele, songove za kabaree, scenarije za film, pozorište i strip i, naravno, novinske tekstove. Kad nije bio na zadatku, držao je predavanja uz projekcije fotografija sa svojih putovanja. Zato je sam festival uključio i sadržaje poput izložbe fotografija, pozorišne predstave, promocije knjiga, projekcije filmova, okrugle stolove, edukativne sadržaje, razgledavanje grada i okolice užeg i šireg zavičaja Franje Fuisa, a tu je i strip kao integralni dio tako razgranatog festivala. No, problem su bila sredstva za realizaciju. 


PRVI, PA BUM! :Bez obzira na nedostatak novca, niz problema, neprospavanih noći, vrijedne Gazdekove ruke, uz malu pomoć prijatelja, prošle godine su uspjele realizovati njegovu  zamisao. Prvi festival je napravio pravi bum! Razumjeli su to čelnici Grada Virovitice, pa su ih ove godine i pomogli. Sam gradonačelnik Ivica Kirin,  koji je i prisustvovao mnogim festivalskim manifestacijama, istakao je da je  svjestan potencijala koji putopisna reportaža ima za promociju nekog kraja, a da je ovakav tip novinarstva značajan za otvaranje novih puteva, ubrzavanje uobičajeno sporih trendova i otkrivanje manje poznatih predjela.

- Sada festival zajednički organiziraju Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo, uz potporu Grada Virovitice i Turističke zajednice Virovitice. No, njegova uspješnost, originalnost i kvaliteta se ogleda u činjenici da su ga financijski podržali i Hrvatska turistička zajednica, HBOR i SPIDER grupa koji iznimno paze koga podržavaju. Sljedeće godine sredstva su za naš festival pripremili mnogi ugledni sponzori koji podržavaju samo kvalitetne projekte u obrazovanju, kulturi, sportu i programima za mlade - ponosno ističe Ivan Žada, Gazdekova desna ruka.

FRA MA FU, TKO JE TO?: Bicikl, fotoaparat, bilježnica, olovka i ruksak sa nešto hrane i pića, sve je što je dalekih tridesetih godina prošlog stoljeća bilo potrebno Franji Martinu Fusu da načini legendarne „Putopisne reportaže: biciklom kroz Hrvatsko zagorje, Prigorje, Podravinu i Slavoniju“. I ne samo to.

Proputovao je ovaj rođeni Virovitičanin (1908-1943, Plitvice) cijelu Hrvatsku. Već pomenutim biciklom, ali i čamcem i avionom. Prekinuo je školovanje u Virovitici i pobjegao sa putujućim cirkusom. Postao je čak i pilot hidroaviona. No, najčešće na biciklu, često prerušen u skitnicu i prosjaka, tražio je inspiraciju za svoje pustolovne priče, zanimljive reportaže. Bilježio je, fotografisao i zauvijek sačuvao mjesta, ljude, stvari i događaje koji  kroz sliku i riječi pričaju o davnim vremenima. 

Drugog dana boravka na festivalu, učestvujemo na tribini „Mladi u novinarstvu“,  posvećenoj mladima i uslovima u kojima stasaju nove generacije sedme sile. Zaključeno je da nije lako biti novinar, mladima više nije toliko ni privlačno ovo zanimanje. No, Paul Bradbury, engleski novinar i vlasnik portala Total Croatia News, ima rješenje: treba se postaviti spona između mladih i starijih kolega, most međusobnog razumijevanja i saradnje, most između formi koje donosi tehnološki razvoj i ono što se jedinim i pravim imenom zove - novinarski tekst, novinarska reportaža i reporter. Upravo su Fra Ma Fu i njegove reportaže, za koje se tvrdi da kvalitetom nisu ni danas dostignute, da su „kao da su juče napisane“, iznimno vrijedne  mladima. One pokazuju da se forma profesionalne reportaže ne mijenja, bez obzira na prevozno sredstvo i alat kojim se reporter koristi.


fra1.jpg

GALEB I DEKICA: Svečana akademija o Franji Martinu Fuisu, predstavljanje knjige Brod bez kompasa, te projekcija dokumentarnog filma „Šifra: Galeb“ samo su neka od događanja koja su nas čekala u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici nakon tribine. Poseban užitak za sve prisutne bio je performans koji je izveo glumac Goran Koši. Glumio je Fra Ma Fua na pauzi. Sjedio je na dekici prostrtoj na livadi, negdje usput. Dijelio je svoj skromni ručak i piće sa prolaznicima, veselio se i razgovarao. Tu noć, glumci nas nisu napuštali. Bili su nam domaćini i na  Virovitičkoj vinskoj cesti, predstavljajući bogatu gastronomsku i enološku historiju ovog kraja.

Posljednji dan boravka rezervisan je za Afriku, izložbu putopisnih fotografija virovitičkog dizajnera i umjetnika Davor Schunka i priču o čaju. Prikazan je i kratki dokumentarni film „Mombasa“. Potom smo slijedili tragove Fra Ma Fua -  put nas je vodio na dravski otok Križnica, omeđen hrvatsko-mađarskom granicom i rijekom Dravom, na području općine Pitomača. Dravu prelazimo skelom, a neki visećim pješačkim mostom dugim 250 metara, izgrađenim 1967. godine. 

Stari tok rijeke Drave i vode stajaćice su staništa za mnoge vrste riba. Domaćini u Ribičkoj kleti Rengelovih spremili su bogatu trpezu. Jeli smo i pili uz muziku cimbala i tambura.

Trebalo je poći. Ostavili smo iza sebe mnogo festivalskih događaja. Od svih,  nama najinteresantniji Boris Dežulović i promocija njegove knjige „Razgovori sa Smojom“. No, moramo se vratiti. Bilo bi lijepo, baš kako je to učinio Fra Ma Fu,  obući halje skitnice, pobjeći sa putujućim cirkusom, putovati i pisati, onako, lagano i natenane. Nažalost, obaveze zovu. A ni putujućih cirkusa više nema...         
NA MUCI SE POZNAJU JUNACI

Goran Gazdek nominiran je za prestižnu turističku nagradu Povelja F.E.S.T., koju je prije 35 godina utemeljila Europska federacija turističkih novinara, sa sjedištem u Rimu. Nagrada se dodjeljuje pojedincima za njihovu izvrsnost i zasluge u razvoju turizma, a bit će dodijeljena u novembru u Solinu i to u sklopu Interstasa / Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza. Iza nominacije stoje predsjednica udruženja turističkih novinara FIJET Tina Eterović Čubrilo i predsjednica Zbora turističkih novinara HND-a Karin Mimica, koja je i sama prošle godine dobila istu nagradu za specijalizirane tekstove iz područja gastronomije. 
- Ovo je najbolje što je pokrenuto u našem turističkom novinarstvu, Goran Gazdek bio je na sto muka prošle godine sa tim festivalom, ali već je prve godine napravio ogroman iskorak - kazala nam je Mimica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

SBF