Okoliš
marijan

Marijan Kvesić za Start BiH: Očekujem medalju u Riu

26.07.2016
Do Ljetne olimpijade ostalo je još deset dana. Ekipa Bosne i Hercegovine je spremna i u najbrojnijem sastavu do sada. Start BiH pripremio je 33 pitanja za Marijana Kvesića, legendarnog igrača Veleža iz sedamdesetih godina, a sada predsjednika Olimpijskg komiteta BiH.  Kvesić govori kako su tekle pripreme za Ljetnu olimpijadu u Riju, našim učesnicima, rezultatima i očekivanjima, ali i o sportskim uspjesima i potencijalima koje ima naša država. 1. Kako su tekle  pripreme?
Olimpijske igre Rio 2016. imaju svoj proces. Sve vrijeme pratili smo  pripreme naših sportaša stipendista sa njihovim rezultatima. Imali smo  stalni kontakt sa Komisijom za sportaše Međunarodnog organizacionog odbora  i Organizacionim odborom olimpijskih igara. Pratili smo proces akreditacije koji ima svoje rokove. To je bio posao naše administracije i ona je to radila odlično.
 
2. Atletičari Hamza Alić i Amel Tuka davno su ispunili normu. Ko je još od naših sportista u ekipi za Rio?
Sukladno rezultatima naših sportaša i pravilima Olimpijskih igara na OI Rio 2016. očekivali smo  nastup 7-10 naših sportaša. Nadali smo  se da ćemo u atletici imati pored Amela Tuke i Hamze Alića, Luciju Kimani i Kemala Mešića. U džudu smo očekivali  nastup Larise Cerić i Aleksandre  Samardžić.  U konkurenciji za plivanje imali smo dva plivača i dvije plivačice. U tenisu je  Damir Džumhur, u boksu imamo izuzetnog Džemala Bošnjaka. Postoje određene šanse za poziv u streljaštvu i stonom tenisu. I konačno, u Rio idu: Amel Tuka, Kemal Mešić, Hamza Alić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tatjana Đekanović, Larisa Cerić, Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo. Osvajanje medalje3.Nakon istorijskog plasmana fudbalera na SP u fudbalu u Brazilu, vjerujete li da će nam se Brazil opet posrećiti i da će BiH baš u Riu doći do prvog, također istorijskog, odličja?
Fantastični rezultati Tuke daju nam nadu i očekivanja da ćemo svjedočiti kvalitetnoj trci na 800 m na OI Rio 2016. Tuka je izuzetan sportaš i čovjek. Pokazuje potrebitu volju i stabilnost forme. Sve navedeno kazuje da ćemo se i u narednom periodu veseliti Amelovim trkama na 800 m.Vjerujem da će nositelj najboljeg rezultata sezone na 800 m, osvajač medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici, dati pečat svojim fantastičnim rezultatima osvajanjem Olimpijske medalje.
 
4.Pored Tuke, ko je najbliži medalji?
Olimpijske igre su najveća svjetska sportska manifestacija sa najjačom konkurencijom. Larisa Cerić zaslužuje da se spomene. Ona je u ovom momentu naš najtrofejniji sportaš, poslije Tuke.
 
5. Da li se već radi na finansijskoj konstrukciji za Rio i da li se možda već zna ili bar razmišlja o nagradnom fondu za eventualnu medalju ili zavidan plasman?
OOBiH nije profitabilna organizacija i mi ne možemo adekvatno valorizirati rezultate u novcu. Sigurno ćemo imati Pravilnik o nagrađivanju  od 1-8 mjesta, sukladno našim mogućnostima. Bio bih sretan da nas sportaši svojim rezultatima stave na muke. Ovo bi bile slatke brige. OOBiH će sa punom izvjesnošću osigurati potrebita sredstva za predviđene nagrade. Vjerujem da će državne institucije predvidjeti nagrade za izuzetne rezultate naših sportaša.
 
6.Da li su posljednji uspjesi mladih košarkaša i Amela Tuke, bar malo, promjenili odnos nadležnih prema sportu i sportskim savezima?
Ohrabren sam stavom Predsjedništva BiH prema OOBiH, zimskom EYOF- u Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019. i prema sportašima koji su postigli izuzetne rezultate. Inicijativa MCP o statusu sporta u BiH je pravovremena. Ako se inicijativa pretoči u konkretne mjere, dolaze bolji dani za BH sport. Očekujem pozitivan stav Vlada FBiH i RS kada je u pitanju status sporta u BiH.
 


Ko odlučuje o stipendijama7.Ko od sportista trenutno prima stipendiju od OK BiH i koliko ona iznosi?
Imamo 12 sportaša stipendista, a to su: Mensur Pezer, Hamza Alić, Kemal Mešić, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Harun Sadiković, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Ivana Ninković, Džemal Bošnjak, Emina Hadžiahmetović i Amel Tuka.Visina stipendije je 650 $ mjesečno. Svaki sportaš stipendista ima pravo na putne subvencije za odlazak na kvalifikaciona natjecanja. Visina putnih subvencija je 4.500 $ po svakom sportašu.
 
8. A ko prima stipendiju od Međunarodnog olimpijskog komiteta i koliko ona iznosi?
MOO ne daje direktno stipendije sportašima. Olimpijska Solidarnost MOO odobrava određena sredstva NOO za stipendije. Sukladno rejtingu NOO, kvaliteti pravdanja dobivenih sredstava, angažiranosti u izradi projekata, Olimpijska Solidarnost MOO određuje visinu sredstava za stipendije. Nekad smo bili presretni sa tri, četiri stipendije, sada smo ih podjelili 12. Stipendije su skromna sredstva, ali u uvjetima naših sportaša, koji su pretežito prepušteni sami sebi, puno znače.
 
9.Koji su uslovi za dobijanje stipendije i ko odlučuje?
OOBiH šalje dopis strukovnim sportskim savezima da predlože svoje sportaše za stipendije. Komisija za vrhunski sport OOBiH valorizira rezultate sportaša po predloženom spisku saveza. IO OOBiH razmatra Prijedlog Komisije za vrhunski sport i donosi konačnu Odluku o stipendijama.
 
10.Obzirom da je OK BiH nebudžetski korisnik, na koji način se finansirate i sa kolikim iznosom okvirno raspolažete na godišnjem nivou?
OOBiH osigurava sredstva kroz projekte sa MOO, EOC, EU, ambasadama u BiH, institucijama NATO u BiH, erezmus projekti i sl. Tu su i projekti kroz partnerstva sa visokoškolskim institucijama i sponzorstva. Na godišnjem nivou raspolažemo sa iznosom od oko 1.000.000 KM. U ovoj godini smo uspješno organizirali nastupe naših sportaša na: zimskom EYOF- u Montafon 2015., Prvim EI Baku 2015., ljetni EYOF Tbilisi 2015. I Prve Mediteranske igre na pijesku Pescara 2015. Na navedenim manifestacijama OOBiH osigurava: opremu, prijevoz, smještaj i ishranu za sportaše. Pored navedenog, uspjeli smo da prosljedimo prema sportašima BiH  iznos od oko 450.000 KM.
 
11. Nakon neprijatne situacije i oduzimanja domaćinstva Sarajevu i Istočnom Sarajevu Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. zbog probijanja rokova, kakva je trenutno situacija po tom pitanju jer se govorilo o zamjeni za 2019.?
U ovom momentu nemamo Odluke o zamjeni zimskog EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019. Međutim, proces zamjene termina ide u pozitivnom pravcu.  Potrebitu garanciju Predsjedništva BiH, OOBiH je dostavio EOC u naznačenom roku. Poslali smo zahtjev OK Turske o zamjeni termina zimskog EYOF-a. OK Turske je prihvatio traženu zamjenu i čeka odobrenje nadležnog ministarstva Turske. Kako sam u stalnim kontaktima sa našim prijateljima u Olimpijskoj familiji, nezvanično saznajem, da je 18. 09. održana redovita sjednica Izvršnog odbora EOC-a u Tirani. U jednoj od tačaka sjednice raspravljalo se i o izmjeni termina zimskog EYOF-a između Turske i BiH. Sve navedene radnje i suglasnosti su potvrđene. Očekivati je Odluku o zamjeni termina uskoro ili najkasnije na Generalnoj skupstini EOC-a u Pragu. 


Kako do zimskih sportova12.  Uprkos impresivnim preduslovima i Olimpijskoj tradiciji, zimski sportovi, kako rezultatski tako i infrastrukturno znatno zaostaju za ljetnim. Ima li ikakvih bar naznaka pozitivnih pomaka?
Organizacija zimskog EYOF-a će pokrenuti pozitivan pravac u razvoju zimskih sportova. Ovo je šansa da postojeći objekti i infrastruktura postanu kvalitetniji. U ovakvom ambijentu treba očekivati bolje rezultate u zimskim sportovima. Značaj zimskog EYOF-a je mnogo širi. Organizacija ove izuzetne sportske manifestacije otvara mogućnost razvoja zimskog turizma, ovo donosi kvalitetne investicije i prosperitet življenja na prostorima Olimpijskih planina.
 
13. Obzirom da Vam dio porodice živi u Švedskoj, a i sami ste tamo proveli jedno vrijeme, da li bi popularizaciji zimskih sportova mogla doprinijeti eventualna naturalizacija nekog kvalitetnog sportiste?
Naturalizacija kvalitetnog sportaša moguća je samo na dva načina. Prvi, da se osiguraju potrebita sredstva u novcu što je uvijek glavni motiv u ovakvim slučajevima. Nažalost, OOBiH nema sredstava u ove svrhe. Drugi, da dobijemo sportaša koji je ispunio olimpijsku normu i želi da nastupi na OI. U našim uvjetima, ovaj drugi način je jedino realan.
 
14. Šta biste smatrali najvećim uspjehom dok ste na funkciji u Olimpijskom komitetu?
Medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici Amela Tuke, dvostruko Europsko zlato kadeta u košarci i kvalitetni rezultati u ostalim sportovima, čine me ponosnim članom Predsjedništva OOBiH. Promjena stava društva prema sportu u BiH, pretpostavlja, za mene, najveći uspjeh. Osigurati sportašima sredstva da mogu kvalitetno kreirati pripreme i postizati sjajne rezultate je krajni cilj. Samo ovakav ambijent može generirati svjetliju budućnost BH sporta.
 
15. Kakva je saradnja Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta BiH?
Suradnja je dobra. Ona može biti i bolja. OOBiH je uvijek otvoren da pomogne u organizaciji aktivnosti Paraolimpijskog odbora svojom administracijom. Sjajni rezultati naših sportaša u sjedećoj odbojci nas obvezuju na međusobnu komunikaciju.

16. Sportisti su godinama čekali krovni Zakon o sportu. Međutim, kada je konačno donesen stiče se utisak da se u praksi gotovo ništa nije bitnije promjenilo?
Zakon o sportu BiH, bez provedbenih akata ne može mnogo toga promijeniti. Nadati se da će nadležni za provedbu i nadzor početi raditi na tome. Naprijed pomenuta Inicijativa MCP bi mogla pokrenuti pozitivne promjene prema sportu BiH.
 
17. Zakonom je sport definisan kao djelatnost od javnog interesa. Da li je to zaista tako ili se stalno traže neka ad hoc rješenja?
Sport jeste djelatnost od javnog interesa. Javni interes se određuje Strategijom razvoja sporta na razini BiH. Strategija određuje financijska sredstva potrebita za vrhunski sport.
 
18. Nedavno je kod kajakaša Stefana Đukina doping kontrola utvrdila prisustvo nedozvoljene supstance. Koliko se pažnje pridaje doping kontrolama u BiH?
Osnivanjem državne Agencije za anti doping kontrolu, stanje se u ovoj oblasti popravlja. OOBiH ima kvalitetnu suradnju sa Agencijom, posebno u pripremi za učešće našeg tima na sportskim manifestacijam.
 
19. Iako je proglašen nacionalnim spomenikom BiH,  obnova zgrade Olimpijskog muzeja u Sarajevu još uvijek nije privedena kraju. Kada bi se to konačno moglo desiti?
Pokrenuta je inicijativa od EU i pojedinih ambasada u BiH. Očekujemo da će se osigurati sredstva u iznosu od 500.000 €. Ovo je dovoljno da se zgrada Olimpijskog muzeja stavi u funkciju. O rokovima u našim uvjetima je nezahvalno govoriti. U pravilu, uvijek se probijaju.To je bilo vrijeme...


 
20. A sada malo o vašoj ličnoj i fudbalskoj karijeri. Bili ste član nezaboravne generacije Veleža sa Bajevićem, Marićem, Vladićem...Čega ste najradije sjećate iz tog vremena?
Imao sam sreću da igram u generaciji sa pečatom BMW-a. To je bilo vrijeme lijepog druženja, ispunjeno sa mnogo pobjeda i nekim porazom. Velika je šteta, ali i nepravda da naša generacija nije osvojila titulu u nogometu.
 
21. Šta smatrate najvećim uspjehom u fudbalskoj karijeri?
Osvajanje Kupa u nogometu sa sjajnom generacijom : Matijević, Đurasović, Tuce, Kajtaz, Skočajić, Predrag i Goran Jurić, Bijedić, Barbarić, Prskalo...
 
22. Koliko danas pratite BH Premijer ligu?
Onoliko koliko mogu. Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar učinili su prošlo prvenstvo neizvjesnim. Novo prvenstvo daje naznake da će biti interesantno, sa istim klubovima u borbi za titulu.
 
23. Slavu ste stekli u Veležu, a bili ste i u Upravi Zrinjskog. Kako se sada osjećate u ovim derbijima i za koga navijate?
Izbjegavam gledati ove utakmice. Raduje me kada pobjedi bolja ekipa, sportsko ponašanje igrača i navijača. Nažalost, znam biti tužan kada čujem da se dogodio nepotreban ili neželjen incident.
 
24. Kako komentarišete uvodne mečeve nove sezone Lige prvaka i igre naših reprezentativaca?
Liga prvaka u svakom kolu daje mnogo kvalitetnih utakmica. Naši reprezentativci su pružili očekivanu igru u ovom natjecanju. Brine me što je određen broj naših igrača bio na klupi.
 
25. Koliko često se čujete sa kumom, legendarnim Duškom Bajevićem?
Čujemo se. Bili smo zajedno prije nekoliko dana. Posjetio je Mostar na godišnjicu smrti svoje majke Danice. Radujem se njegovom svakom uspjehu, sada u funkciji menadžera AEK-a.
 
26. Imate li neki hobi i odigrate li ponekad neku rekreativnu utakmicu  
              sa prijateljima?
Redovito radim jutarnje trčanje, ponekad brzo hodanje. Utakmice ne igram, plašim se nepotrebne povrede. Igra me ponese.
 
27. Koliko uopšte imate slobodnog vremena i kako ga koristite?
U trenucima odmora volim slušati muziku. 
 
28. Oprobali ste se i u privatnom businessu još prije rata. Možete li nam ukratko reći nešto o tome?
Prvu firmu sam osnovao prije rata zajedno sa Enverom Marićem. To je bilo vrijeme odličnih poslova. Rat je prekinuo poslovanje firme. Poslije male pauze nastavio sam raditi. Sada sam suvlasnik hotela Bristol u Mostaru i suvlasnik plantaže stolnog grožđa na površini od 100 ha.
 


Politika i sport29. Pored fudbala, pratite li aktivno još neke sportove?
Pored nogometa, volim gledati završne mečeve u košarci, rukometu i tenisu. 
 
30. Odlazite li ponekad u kladionicu?
Nikad. 
 
31. Politička previranja se svakako odražavaju i na sport, ali pratite li generalno političku situaciju u BiH?
Sport je ogledalo svakog društva. Složena i nesređena politička situacija negativno utiče na sve društvene pojave. U ovom momentu je teško upratiti generalnu političku situaciju u BiH.
 
32. Ima li išta sportsko u našoj politici ili u njoj nema nikakvog fair playa?
Sportsko ponašanje bi pomoglo našoj politici. Pravila fair playa među protivnicima stvaraju poštovanje, povjerenje i prijateljstva. Teško je postići kvalitetan politički sporazum bez navedenih elemenata.
 
33. Čega se najradije sjećate iz djetinjstva?
Pokojne majke Anice. Ostao sam bez oca u sedmoj godini. Stalno mi je pred očima slika majke, njena borba, briga i volja da tri sina i dvije kćeri izvede na pravi put.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

Gorenje