Lutrija BiH
bb

Probe za mjuzikl Annie u toku: Premijera u junu!

11.05.2016
Sarajevo, 11.05.2016.

Već nekoliko mjeseci Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem i agencijom McCann Sarajevo, radi na pripremi  hit mjuzikla za odrasle i djecu Annie.

Muzičko-scenska izvedba istoimenog američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, bit će premijerno prikazana na sceni Narodnog pozorišta  početkom juna. 

Djeca i odrasli rame uz rame

- Ovo je prva profesionalna postavka mjuzikla sa djecom uzrasta od 6-14 godina u glavnim ulogama, koja će se realizirati u Bosni i Hercegovini!- ponosno ističe  Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a, koja na ovom projektu potpisuje i muzičku režiju. 


Pojašnjava da adaptacija podrazumjeva jako puno aktera na sceni,  čak 40-ak djece i deset odraslih uloga igrat će rame uz rame. 
- Puno šarenila, veselja, divnog pjevanja i svakakve raskoši u teatarskom smislu krasit će ovu produkciju koja će se zasigurno dugo pamtiti- kazala je Ferović Fazlić.

U tri kruga audicija među 70-ero djece odabrano je njih 14 za glavne uloge i 18 za pjevačko-plesni ansambl. Glumačku podjelu čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta MTM, studenti Akademije scenskih umjetnosti ali i profesionalni pjevači - solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić

Značajan edukativni projekat

Svakog vikenda koreografkinja Samra Mlinarević Mandić vježba plesne tačke mjuzikla sa odraslima i sa djecom.


- Ima dosta zahtjevnih elementa u koreografiji. Ali na audicijama smo birali djecu koja su i vokalno i plesno sposobna kako bi mogli izvesti malo složenije  elemente- kaže Samra i dodaje :

- Oni su divni. Zaista daju sve od sebe, a mi se trudimo da ispunimo njihova očekivanja da budu sjajni na sceni i da sve uobličimu u jednu sjajnu priču!

Direktorica agencije McCann Sarajevo,Vesna Vlašić Jusupović, kazala je da je ova agencija,  u želji da približe javnosti u BiH muzički teatar kao žanr,  osmislila kreativni koncept i komunikaciju za mjuzikl Annie. 

- Ovo je  značajan edukativni projekat i ponosni smo da je naša agencija pro bono partner mjuzikla za djecu i odrasle Annie koji će definitivno biti jedno od najznačanijih teatarskih ostvarenja sezone i zasigurno veliki hit za koji će se tražiti karta više-  pojasnila je.

Reditelj Riad Ljutović ima zdatak da sve elemente glume, plesa i pjevanja uspješno spoji u jednu cjelinu. Radi probe sa odraslim glumcima, a rado prati i rad kolega sa djecom.


- Za sada radimo sve u odvojenim dijelovima, a onda ćemo sve segmente spojiti u jednu konačnu predstavu- priča nam Ljutović i misli da će ovo biti sjajno za svu publiku, ne samo za djecu, nego i za odrasle. Jer, lijepo je gledati tu energiju djece koju nam oni nude, a to je zaista iskrenost, ističe on.

Kreativni tim projekta čine još: trenerica glume Gordana Boban, aranžer muzike Adnan Mušanović, asistentica koreografkinje ŠahzuDina Pelenda, edukatorica djece za glumu Irma Alimanović Alihodžić i korepetitorica Irma Mulić.

Annie dolazi kao četvrta produkcija Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM), nakon mjuzikala Briljantin, Footloose i Prljavi ples.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017