Apoteke Sarajevo
bb

Probe za mjuzikl Annie u toku: Premijera u junu!

11.05.2016
Sarajevo, 11.05.2016.

Već nekoliko mjeseci Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem i agencijom McCann Sarajevo, radi na pripremi  hit mjuzikla za odrasle i djecu Annie.

Muzičko-scenska izvedba istoimenog američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, bit će premijerno prikazana na sceni Narodnog pozorišta  početkom juna. 

Djeca i odrasli rame uz rame

- Ovo je prva profesionalna postavka mjuzikla sa djecom uzrasta od 6-14 godina u glavnim ulogama, koja će se realizirati u Bosni i Hercegovini!- ponosno ističe  Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a, koja na ovom projektu potpisuje i muzičku režiju. 


Pojašnjava da adaptacija podrazumjeva jako puno aktera na sceni,  čak 40-ak djece i deset odraslih uloga igrat će rame uz rame. 
- Puno šarenila, veselja, divnog pjevanja i svakakve raskoši u teatarskom smislu krasit će ovu produkciju koja će se zasigurno dugo pamtiti- kazala je Ferović Fazlić.

U tri kruga audicija među 70-ero djece odabrano je njih 14 za glavne uloge i 18 za pjevačko-plesni ansambl. Glumačku podjelu čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta MTM, studenti Akademije scenskih umjetnosti ali i profesionalni pjevači - solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić

Značajan edukativni projekat

Svakog vikenda koreografkinja Samra Mlinarević Mandić vježba plesne tačke mjuzikla sa odraslima i sa djecom.


- Ima dosta zahtjevnih elementa u koreografiji. Ali na audicijama smo birali djecu koja su i vokalno i plesno sposobna kako bi mogli izvesti malo složenije  elemente- kaže Samra i dodaje :

- Oni su divni. Zaista daju sve od sebe, a mi se trudimo da ispunimo njihova očekivanja da budu sjajni na sceni i da sve uobličimu u jednu sjajnu priču!

Direktorica agencije McCann Sarajevo,Vesna Vlašić Jusupović, kazala je da je ova agencija,  u želji da približe javnosti u BiH muzički teatar kao žanr,  osmislila kreativni koncept i komunikaciju za mjuzikl Annie. 

- Ovo je  značajan edukativni projekat i ponosni smo da je naša agencija pro bono partner mjuzikla za djecu i odrasle Annie koji će definitivno biti jedno od najznačanijih teatarskih ostvarenja sezone i zasigurno veliki hit za koji će se tražiti karta više-  pojasnila je.

Reditelj Riad Ljutović ima zdatak da sve elemente glume, plesa i pjevanja uspješno spoji u jednu cjelinu. Radi probe sa odraslim glumcima, a rado prati i rad kolega sa djecom.


- Za sada radimo sve u odvojenim dijelovima, a onda ćemo sve segmente spojiti u jednu konačnu predstavu- priča nam Ljutović i misli da će ovo biti sjajno za svu publiku, ne samo za djecu, nego i za odrasle. Jer, lijepo je gledati tu energiju djece koju nam oni nude, a to je zaista iskrenost, ističe on.

Kreativni tim projekta čine još: trenerica glume Gordana Boban, aranžer muzike Adnan Mušanović, asistentica koreografkinje ŠahzuDina Pelenda, edukatorica djece za glumu Irma Alimanović Alihodžić i korepetitorica Irma Mulić.

Annie dolazi kao četvrta produkcija Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM), nakon mjuzikala Briljantin, Footloose i Prljavi ples.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rud
Potpisan novi kolektivni ugovor - Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM
11.12.2017

Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.

car
Općina Stari Grad svečano i s građanima obilježava 40. rođendan
11.12.2017

Općina Stari Grad obilježava 40. godina od osnivanja te tim povodom priprema proslavu za građane koja će biti održana 27. decembra na platou ispred zgrade Općine.

zim
U BiH do kraja dana oblačno s kišom, na planinama snijeg
11.12.2017

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.