đorđe

U Novom Sadu održana međunarodna konferencija medicinskog turizma "MedTravel 2016" i "Workshop by Turistička prizma"

10.05.2016
10.05.2016. Novi Sad( Srbija), 

Međunarodna konferencija o zdravstvenom turizmu jugoistočne Evrope "MedTravel 2016", koja se juče i danas održavala u Novom Sadu okupila je mnogobrojne lokalne i regionalne ali i međunarodne kompanije u oblasti zdravstvenog turizma. 

Tako su se na jednom mjestu našli  oni koji pružaju medicinske usluge, ali i  turistički radnici , agencije i  osiguravajuća društava, kao i nacionalne i međunarodne asocijacije koje se direktno ili indirektno bave zdravstvenim turizmom. 

Napraviti medicinsko-turistički proizvod

Ova konferencija organizovana je  okviru  "Workshop by Turistička prizma" - WTP 2016 kojim se želi  omogućiti kompanijama učesnicama da istovremeno uspostave direktne međusobne poslovne kontakte, kroz sastanke "jedan na jedan"  .


- Medicinari hoće da se bave medicinom, ali treba misliti o tome kako da gost stigne do njih, treba neko da ga animira, da mu pokaže, treba napraviti medicinsko-turistički proizvod-  kazao je  Đorđe Mihajlović, direktor  "Turističke prizme" iz Novog Sada koja je  i organizator ovih manifestacija.
 
Među mnogobrojnim predavačima bio je i Danijel C. Šo , klinički ambasador u GCR (Global Clinic Rating), koja prati podatke u vezi više od 410.000 medicinskih klinika u gotovo svakoj zdravstvenoj oblasti. U svom izlaganju on je istakao da su ključni elementi za razvoj zdravstvenog turizma  informacije, dobro organizovane putne linije do destinacije, te povjerenje odnosno reputacija . Inače, Danijel je i sam  radio sa više od 2.000 malih i velikih klinika u 126 različitih zemalja radi postizanja savršenstva u radu. 

 Kako tvrde turistički stručnjaci , osim unapređenja turističke ponude, za intenzivniji razvoj zdravstvenog turizma potrebno je povezati zdravstvene ustanove sa hotelijerima i organizatorima putovanja. 

Učestvovali i predstavnici iz BiH

Istaknuto je i da su,  kada je u pitanju Srbija,  potencijale zdravstvenog turizma već  prepoznale neke turističke agencije  koje radi popravke zuba, ortopedskih zahvata ili korekcija iz oblasti plastične hirurgije, te u domaće klinike dovode strance iz svih krajeva svijeta.

- Dolaze iz arapskih zemalja, Australije, Kanade, evropskih zemalja ali to su sve individualci, koji dolaze sporadično- kazala je  Biljana Radulović iz beogradskog Top tursa.

Iz Bosne i Hercegovine su MedTravel  prezentaciju  imali predstavnici Grada Banja Luke, čija je turistička zajednica bila i jedan od pokrovitelja , a na Workshopu su  učestvovali predstavnici hotela "Bjelašnica" iz  Sarajeva. Oni su  očito jedni od rijetkih koji su prepoznali potencijal i značaj razvoja ovog vida turizma i u našoj zemlji te  uvezivanja sa regiom i stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda koji bi uključivao više destinacija. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tit
Ukradena Knjiga žalosti za Tita na aukciji 3. lipnja u Malagi
25.05.2017

Kako je objavila medijska mreža Antidot, riječ je o 12 autografskih stranica (lotova) Knjige žalosti, koja je u Kući cvijeća bila otvorena za strane državnike.

hr
U Puli pronađeno mrtvo dijete, sumnja se na ubojstvo
24.05.2017

Po riječima glasnogovornice istarske policije Suzane Sokač, u tijeku je očevid nakon kojeg će se znati okolnosti tog stravičnog događaja.

ddr
Njemačka policija razbila veliku bandu provalnika vođenu iz Hrvatske
23.05.2017

Minhenska policija saopćila je da je razbila ogromnu bandu provalnika za koju procjenjuju da je odgovorna za petinu svih pljački u Njemačkoj.