Raiffeisen
snuker

SNUKER U BIH : Sve popularniji i prati se, a na takmičenjima su sale pune

10.03.2016
10.03.2016.

U našoj zemlji ipak ima džentlmena -  najmanje njih 200. Toliko zapravo ima članova snuker kluba Union Jack Snooker, Pool & Darts PUB u Sarajevu.  Njegov vlasnik, Zijad Redžić Zizi, jedini  certificirani trener u BiH,  punom parom  radi na promociji i popularizaciji snukera,  koji je nakon golfa drugi džentlmenski sport.  Napravio je i prvu i jedinu snuker akademiju u BiH , Pan snooker ligu, a u pripremi je organizacija najvećeg turnira u regiji, Sarajevo Open-a 

Pravila snukera su sljedeća: ima 15 crvenih  i šest obojenih kugli. Obojene kugle imaju svoje tačke i svaka kugla ima svoju vrijednost. Najmanje vrijedi crvena-1 poen, žuta vrijedi 2, zelena 3, smeđa 4, plava 5, roza 6 i crna 7. Poslije ubacivanja svake crvene mora da se ovjeri sa nekom od boja i onda se pravi računica. Ako je ubačena crvena pa crna to je 1+7. Onda se crna vraća iz rupe i stavlja na svoju tačku. Dok god ima crvenih, boje se vraćaju na svoju tačku i kad nestane crvenih mora se ubacivati po redoslijedu koji je određen po vrijednosti i to je najteži dio igre. Onda se sa hirurškom preciznošću i kontrolom bijele kugle moraju ubaciti sve obojene kugle. Kada se sve to uradi odjednom postiže se takozvani clearance. 

Zanimljivo je to da je prije dva  mjeseca  najmlađi član ovog kluba, sedamnaestogodišnji  Mario Željo Milošević  upravo to i uradio.

- Prije sam se bavio bilijarom ali to je skroz druga priča iako mi je naravno ostalo nekog iskustva koje sam prenio na snuker. Čim je prvi snuker sto došao u Sarajevo počeo sam igrati i uvijek sam gledao snuker na TV-u. Clearence sam napravio 1. januara 2016. godine  u 20:54 sati. Iskreno nisam to očekivao taj dan, bio sam na treningu i jednostavno se desilo. Postoji i snimak jer imamo kamere oko svakog stola. Odmah sam nazvao Zijada da to provjeri i kada je to učinio rezultat je bio 133 poena, što je zaista fascinantno i nisam to očekivao-  prisjeća se Mario.


mario.jpg


 Maksimalan broj poena koji se može osvojiti je 147 i to se desi ako se ubace sve crvene sa crnom kuglom koja nosi najviše poena. Mario se nada da će se moći baviti ovim sportom profesionalno, a iako je Ronnie O'Sullivan  jedan od najboljih igrača svijeta uzor mu je Stephen Hendry, sedmerostruki svjetski prvak. 

Tekst u cjelosti možete čitati u novom broju magazina Start BiH . U prodaji od utorka !NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rud
Potpisan novi kolektivni ugovor - Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM
11.12.2017

Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.

car
Općina Stari Grad svečano i s građanima obilježava 40. rođendan
11.12.2017

Općina Stari Grad obilježava 40. godina od osnivanja te tim povodom priprema proslavu za građane koja će biti održana 27. decembra na platou ispred zgrade Općine.

zim
U BiH do kraja dana oblačno s kišom, na planinama snijeg
11.12.2017

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.