Brinemo za okoliš
mirko g

Mirko Gerstenhofer, akademski slikar za magazin Start BiH

04.03.2016
(Magazin Start BiH od 08.12.2015.)

 

Imam učenika širom svijeta, a neki su danas ovdje. I oni su sada starci pa se često zapitam i čudim samom sebi

 

Sarajlija i rođeni Travničanin Mirko Gerstenhofer ekipu magazina Start BiH ugostio je u svojoj galeriji. Ovaj 86-godišnjak razveseljava svojom duhovitošću, optimizmom i otvorenošću, a impresionira pričom o vlastitom iskustvu, od njegovog djetinjstva do danas. Impozantna je zbirka njegovih radova, grafika, slika, karikatura... Organizovane su i brojne izložbe njegovih djela, od Sarajeva, Travnika, Zenice, Breze, Visokog, pa sve do Stockholma, Malmöa, Norrköpinga, Berlina... Piše, svira više instrumenata, bavio se i fudbalom, a zanimljivost predstavlja i da je jedan od najstarijih članova Stranke demokratske akcije 

1. Upravo ste imali operaciju.  Šta je bilo u pitanju i kako se sada osjećate?

- Dobro se osjećam. Skinuli su mi mrenu i stavili leću u desno oko, a lijevo će mi raditi na proljeće. Progledao sam, ali sam ostao kiklop (smijeh). Na jedno vidim, ali mi je drugo blokirano.

 

2. Čime se trenutno bavite?

- Slikam, crtam, pišem. Meni je 86 godina, a preko 50 godina radim. Kao što vidite, slike su svuda oko nas. Imam nekih portreta koji su još u radu - rahmetli Abdulaha Nakaša kojeg još nisam dovršio. Radim i portret porodice Amira Zukića, njega, supruge i njihova dva sina. Imam još nekih stvari u radu, ali pošto sam malo u defektu s očima pauziram dok se vid ne popravi.

 

3. U kojem periodu su nastajale grafike za izložbu „Sarajevo u grafici“?

- To je bilo prije 10-ak godina. U pitanju je garnitura od 12 motiva – Begova džamija, Katedrala, Latinska ćuprija... Mislim da izdavač štampa već treće izdanje toga.

 

4. Čini se da su Vas na neki način opčinjavali naši gradovi, pa su vaše grafike jedne od najpoznatijih za grad Visoko, Banju Luku...?

- Da. Imam jako lijepe grafike Banje Luke, ali još nemam izdavača pa čekam da se neko javi. Imam 35 grafika Banje Luke. Ja volim ovaj naš bosanski orijent i motiv. Tu sam uvijek nalazio neko zadovoljstvo i način da se iskažem. Ako pažljivo posmatrate vidjet ćete da su sve moje ulice, objekti... urađeni do tančina, u detalj.

 

5. Planirate li neku novu izložbu?

- Još nisam razgovarao sa novim ministrom kulture, a on možda i ne zna šta ja sve posjedujem. Mnogi se iznenade kada dođu ovdje kod mene i vide sve ove slike. Ja sam imao u Galeriji „Mak Dizdar“ veliku i posjećenu izložbu radova. Osim toga, izlagao sam u Stockholmu, Malmöu, Norrköpingu, Berlinu, a imao sam izložbe i u mnogim bh. gradovima, u Travniku, Zenici, Brezi, Visokom u kojem sam napravio i komplet grafika. Upravo je u Norveškoj, u Oslu, izašlo i moje dvojezično bosansko-norveško izdanje „Gradovi BiH“, s opisom, namijenjen našim ljudima koji tamo žive. Poslao sam i stotinu karikatura za jedan naš list koji tamo izlazi.

 

6. Koliko ste do sada uradili grafika?

- Stotine. Nisu to samo gradovi već i motivi objekata, pejzaža... Svaka od tih slika ima svoj sadržaj i mojim slikama ne treba potpis. Svaka govori sama o čemu se radi. Inače, slikam ulja, akvarele, grafike, restaruriram. Restaurirao sam 12 crkava do sada. Radim sve tehnike, a restauriram i klasične velike oltare, popravljam kipove koji su oštećeni u ratu. Sve je to u mom opusu znanja i zvanja (smijeh).

 

7. Koliko ste još aktivni u grafici?

- Pa jesam. Grafika je moj stil, ali kao što sam rekao, slikam i druge stvari.

 

8. Mnogi smatraju da je grafika, generalno u svijetu, doživjela vrhunac 70-ih godina prošlog vijeka nakon čega je krenula stagnacija ili čak i pad?

- Ne bih rekao da je došlo do pada, nego se sada sve stilizuje i ide se na jednostavnija rješenja, na krokije. Na brzopotezne linije. Nemamo mi više grafika koje su radili veliki majstori, a da budem iskren malo je ostalo i živih onih koji se time bave. Sve što se pravi, radi se na neki atraktivan način koji je meni smiješan, jer je to više karikatura u motivu ili crtežu nego stvarnost. Izbjegava se realnost.

 

9. A šta je Vas onda privuklo grafici?

- Još od malena sam pravio crteže i bio sam najbolji u školi. Čak sam i drugima crtao dok su oni meni pomagali sa matematikom (smijeh). Poslije sam postao i profesor. Imam učenika širom svijeta, a neki su danas ovdje. I oni su sada starci pa se često zapitam i čudim samom sebi (smijeh).

 

10. Radite dosta toga. Ako je grafika prva, šta bi bila druga ljubav?

- Ulje volim kao i akvarel. Veoma sam jak u pastelu. U pastelu se možda mogu najbolje izraziti. Svu sentimentalnost u slici mogu da prikažem jer pastel može da da toliko nježnosti, što nijedna druga tehnika ne može. A u grafici, crtežu treba mnogo da se radi da bi se usavršio sa linijama i napravio dobar, realan i dopadljiv crtež.

 

11. Da li radite samo u trenucima inspiracije ili...?

- Kad mi naumpadne (smijeh). Tada uhvatim ili boje ili tuš ili nešto zasviram jer volim i muziku. Sviram harmoniku, klavir, a i gitaru malo čeprkam. Ali uglavnom harmoniku.

 

12. Kakvo je aktuelno stanje u bh. slikarstvu - grafici?

- Umire. Gubi se senzibilnost i osjećaj u slikarstvu. Više nema one nježnosti i onoga što treba da se prikaže u motivu, naročito u portretu.

 

13. Ima li mlađih naraštaja koji bi slijedili Vaš umjetnički put?

- Ne mogu reći da nema, ali sve su to neki brzaci. Samo nešto nabrzinu. Teško da hoće da sjednu za sliku pa da na nju kao ja navraćaju ne danima i sedmicama već mjesecima. Ali ovi mladi više nemaju živaca (smijeh).

 

14. Koga biste izdvojili od kolega koji rade grafiku?

- Fehim Avdić koji je umro, kao i Ico Voljevica, a i Affan Ramić je dobro radio dok se nije skroz preorijentisao na slikanje. Mi smo bili kolege jer smo srednju umjetničku zajedno završili ovdje u Sarajevu. To je bila druga generacija poslije Drugog svjetskog rata. U prvoj generaciji su bili Rajko Sikimić, Pero Bodrožić...

 

15. Bili ste i autori nekih poštanskih markica za Bh. poštu. Šta nam možete o tome reći?

- To su bile moje grafike koje sam za tu priliku obogatio kolorom. Štampale su se inače u Sloveniji.

 

16. Radili ste i na poslijeratnoj obnovi Crkve svetog Josipa na Marijin- Dvoru?

- Restaurirao sam slike, ulja koja su bila oštećena. Crkva je bila dosta oštećena pa se na nekim zidovima malter komplet morao ponovo stavljati. Osim slika, radio sam i čitav oltarni dio, imitaciju mramornih stubova. Obnovio i doradio sam sve što se moglo spasiti. Tamo sam bio anagažovan oko tri mjeseca.

 

 

17. Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjom radu?

- Na svoj uporan rad i ljubav koju imam prema umjetnošću. Ja sam prije svega oduvijek volio da slikam i radim. Kao što sam već rekao, ono što me najviše privuklo jeste orijentalni dio naše gradnje.

 

18. Kada ste posljednji put posjetili neku izložbu?

- Koliko se sjećam, to su bili neki pasteli i grafike u Collegiumu artisticumu, ali moram priznati da u posljednje vrijeme rijeđe idem.

 

19. Zanimljivost predstavlja da ste jedan od najstarijih članova SDA. Kako i zašto ste se učlanili baš u ovu stranku?

- Tako me vode, ali nisam ja baš aktivan. Ja sam solista. Ja volim svoju Bosnu. Bio sam predsjednik savjeta mjesne zajednice. Sve komšije su bili članovi SDA pa je nekako ispalo da „može i Mirko sa njima“ (smijeh). Ali nisam aktivan niti prisustvujem bilo čemu tome. Ja sam inače dosta puta nagrađivan jer sam dosta toga uradio i za Islamsku zajednicu i za Katoličku crkvu. Ilustrovao sam knjige, između ostalog i djela rahmetli prof. Rešada Kadića. Radio sam i kao likovno-tehnički urednik u izdavačkoj kući Svjetlost.

 

20. Kada ste imali posljednji susret / kontakt sa nekim od lidera stranke?

- Ponekad vidim Zukića, ali uglavnom je to zbog portreta kojeg radim. Opet kažem, politički apsolutno nisam aktivan. Nemam ja vremena za te stvari.

 

21. Kako ocjenjujete političku situaciju u državi?

- Kao i sav narod. Protivnik sam velikih nevolja.

 

22. Kasni li penzija?

- Rekli su da će je davati petog u mjesecu, ali izgleda da će kasniti koji dan (smijeh).

 

23. Šta ćete poželjeti za Novu godinu?

- Da svi budu zadovoljni i da imaju bar ručak.

 

24. Moram priznati da ste vrlo vedrog i pozitivnog duha. Po prirodi ste takvi ili...?

- Uvijek sam ja takav. Ko se šali i smije loš čovjek nije. Onaj kome su svi krivi taj boluje i kraće živi. Ko se sa mnom druži, život mu je duži. Ako još sa mnom kavu pije, dosadno mu nije i može da se smije. Volim smijeh i moje pripovjetke su šaljive, a ja ih još doradim i sa karikaturom.

 

25. Čega se najradije sjećate iz djetinjstva?

- Sjećam se siromaštva. Bilo nas je desetero djece, a ja sam bio najstariji. A najradije se sjećam raje i improvizovanog kina koje smo kao djeca napravili. Rado se sjećam i fudbala. Dobro sam ga igrao, ali kada sam došao u Sarajevo u školu uvjetovali su me - ili fudbal ili slikanje. A ja sam već bio počeo trenirati u FK Sarajevo. Fudbal je moja velika ljubav, kao i sport inače. I muziku volim, a kćerka mi je bila profesor na Akademiji za scensku umjetnost u Sarajevu. Inače je sopran, a sada živi u Berlinu. Supruga kaže da ona slika bolje od mene. Imam i sina koji je izuzetno uspješan i ima svoj štamparski studio.

 

26. Sjećate li se prvog prodatog rada?

- Bio sam tada još đak. Došao je jedan slastičar iz Makedonije. I sada mu se sjećam imena, a zvao se Sejfuli Najnedžbi. Tražio je od mene da mu napravim dobar natpis iznad radnje. To mi je baš dobro platio, a svaki put kada bi me kasnije vidio na ulici morao sam svratiti na kolač (smijeh). To je bio prvi honorar, tamo negdje 1948-49. godine.

 

27. Kada ste posljednji put bili u rodnom Travniku?

- Išao sam sada za Dan mrtvih, da posjetim grobove roditelja.

 

28. Ima li boljeg sira od travničkog?

- Ja sam Travničanin i naravno da nema (smijeh). Ali dobar je i sjenički, trapist...

 

29. Šta najviše volite u Sarajevu?

- Volim kada je uredan grad.

 

30. A šta Vam najviše smeta?

- Ima previše pasa lutalica, a ne sviđa mi se i što ima prosjaka na svakom ugla. Boli me slika djece koja prose. Gradski oci bi se za to morali pobrinuti.

 

31. Sa kim se družite od kolega?

- Svi su pomrli (smijeh). Ponekad dignem pogled u nebo i kažem: „Bože što si mene zaboravio?!“ Otišao mi je Affan, Ico, Vlado Puljić... sve moje kolege i prijatelji još iz škole. Veliki je gubitak kada čovjek izgubi prijatelje. Ima naravno časnih ljudi koji mi leže. Sretan sam i kada sretnem svoje bivše đake, a da za nijednog nisam čuo da je uradio nešto loše.

 

32. Imate li nekih neostvarenih planova ili želja?

- Imam želju da napravim jedan kompletni katalog u kojem bi bila sva ova moja vrijedna djela, karikature i tekstovi. Imam ja pripremljenu knjigu koju bih trebao štampati. Više od 600 kucanih strana. Cijeli moj rad i život. Jako bih volio kada bi mi neko pomogao da to izdam.

 

33. I, na kraju, kako Vam izgleda običan dan?

- Problem mi je sada oko pa ne mogu da radim i budem aktivan. Čekam proljeće pa da mi poprave i lijevo oko. Hirurzima sam rekao da je za slikara najveća tragedija kada ne razaznaje zelenu i plavu boju. Obećali su mi da će mi pomoći (smijeh). Sada uglavnom gledam televiziju, malo prošetam, a ponekad odem i do grada jer su mi rekli da moram šetati jer imam poteškoća i sa nogama. Sjedim i sjećam se prošlosti i nestašne mladosti (smijeh).NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

Gorenje