Okoliš
dt2

Duško Tomić, bivši advokat Slobodana Pavlovića za magazin Start BIH

04.03.2016
(Magazin Start BiH od 09.02.2016.)


Nakon hapšenja Fahrudina Radončića nemam dilema da će se to isto dogoditi i Dodiku

 

Advokat Duško Tomić za naš magazin otkriva šta je to bila kap koja je prelila čašu i zbog čega je javno progovorio o ponašanju Milorada Dodika. Kaže da ne sumnja u to da će Dodik morati krivično odgovarati. „Moć Milorad Dodika se ubrzano topi i i on će, nakon potpunog razobličavanja njegovog kriminala, biti papirnati tigar sa zubima od snježnih pahuljica“ 

Već neko vrijeme tvrdite da će Milorad Dodik biti uhapšen. Na osnovu čega to tvrdite?

- Već duže vrijeme, kao generalni sekretar i osnivač Dječije ambasade Međaši, ali i kao građanin i roditelj petero djece, zabrinut za njihovu sudbinu i sudbinu ostale djece u ovoj zemlji, pratim rad svih političara u oba entiteta u BiH, pa tako pratim i rad Milorad Dodika. Sa njegovim kriminalnim postupcima sam upoznat i kao bivši advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika „Pavlović Banke“, od koje je Dodik uzeo kredit ovjerivši formular privatnog ugovora o kreditu pečatom Vlade RS, što je klasično krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Na taj način Dodik je, kao predsjednik RS, definitivno pojeo svoj autoritet koji je bio evidentan. Ovo je kap koja je prelila čašu u meni zbog čega sam javno progovorio o ponašanju Milorad Dodika koji će, bez sumnje, morati krivično odgovarati zbog svog kriminala. Nakon hapšenja gospodina Fahrudina Radončića nemam dilema da će se to isto dogoditi i Dodiku.

 


Odbrana države

 


Uz njegovo ime vezujete „štetu za RS od tri milijarde dolara“. Šta sve ulazi u taj iznos?

- Privatizacija rudnika Stanari, kojom je RS oštećena za cirka tri milijarde KM, a iza tog postupka stoje Milorad Dodik, Vuk Hamović i drugi, jeste zapanjujuća jer je to teški organizovani kriminal o kom neću ovdje opširnije govoriti  jer je ta priča ušla u proceduru Tužilaštva BiH i ne bih želio uticati na istragu. Ja sam ispunio svoju građansku dužnost i sve što sam znao i imao o Stanarima sam ustupio Tužilaštvu BiH.


Kažete da je prešao granicu i pojeo svoj autoritet. Možete li to malo objasniti?

- Moć Milorad Dodika se ubrzano topi i on će nakon potpunog razobličavanja njegovog kriminala biti papirnati tigar sa zubima od snježnih pahuljica. Njegovi bliski saradnici, koji takađe imaju puno putera na glavi, počet će se utrkivati da ispričaju priču o Dodikovom kriminalu kada se on nađe pred Sudom BiH, sudom kojem je on iz ličnih ili privatnih kriminalnih interesa objavio rat svim sredstvima, pa ako treba i prolivanjem tuđe krvi. Sud i Tužilaštvo BiH su najvažniji stubovi BiH jer se država BiH trenutno najbolje brani u sudnicama, posebno kada se u njima sudi političarima kriminalcima koji su gotovo potpuno uništili ovu divnu srcoliku državicu sa dva entiteta koju i ja i moja djeca doživljavamo kao svoju domovinu i otadžbinu od koje nismo ništa uzeli za razliku od ovih koji su od nje uzeli sve, a ne doživljavaju je kao svoju. Naime, svjedoci smo da naši političari bestidno i za sada neometano mnoge resurse i mnoga prirodna bogatstva otimaju od svih nas, prisvajaju za sebe i svoju djecu i koriste kao svoje lično vlasništvo, ne polažući nikome račune zbog svog kriminogenog ponašanja. Zato treba ojačati Sud i Tužilaštvo BiH, i kadrovski i materijalno i dati im punu podršku po pitanju procesuiranja tih bandita političara  kojima ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci niti ostali nisu ni na jednim izborima dali mandat da ih bezdušno pljačkaju i da svoje narode, ako ti kriminalci uopšte imaju svoj narod, dovedu do strahovitog siromaštva i bijede.


Šta je sporno u pečatu Vlade RS na Dodikovom ugovoru o kupovini kuće, ako je on u to doba bio zaposlen u Vladi RS?

- On ima dva pečata Vlade RS na dva dokumenta i nije sporan pečat na dokumentu u kom Vlada RS potvrduje da je njegova plata 5.000 KM i nešto, ali na privatnom ugovoru između njega kao privatnog lica i banke, gdje on nastupa kao privatno lice sa ličnom kartom, nije potreban pečat, on ne može stajati na tom dokumentu i to ne može biti ni greška. Ja pretpostavljam da je taj pečat tamo zbog djejstva u Srbiji, ali opet on ne može biti tamo i revizija koja je vršila kontrolu rada banke je to morala primijetiti i vratiti taj ugovor da se napravi novi. Ni banka nije mogla primiti taj ugovor jer on tu potpisuje kao fizičko lice i u tom slučaju nije predsjednik Vlade RS. Bilo kome ko uzima kredit, a zaposlen je, firma ne potvrđuje ugovor nego samo potvrdu o visini plate i to je OK, ali konačan ugovor između fizičkog lica koje ima svoju ličnu kartu i banke potpisuje to fizičko lice za sebe.

 


Sumnjive  smrti 

 


Bloger i novinar Slobodan Vasković tvrdi da je Dodik previše moćan da bi bio uhapšen?

- Bio je moćan i Milošević i mnogi drugi, ali nije to više pitanje moći, nego  dokaza i volje u tužilaštvima, a ja mislim da sada ima i dokaza i volje.


Zašto vjerujete da se promijenila atmosfera u tužilaštvima u BiH ili RS?

- Promijenila se jer je došlo vrijeme za to. Vidite da je uhapšen i gospodin Radončić. Druga stvar je i to da međunarodne institucije i mnogi međunarodni faktori traže da se pooštri odgovornost političara. Ne možemo mi ni prići Evropi niti možemo biti ozbiljna država ako se ne obračunamo sa kriminalcima iz redova političara.


Kako cijenite ove informacije da je počela provjera imovine Milorada Dodika?

- To sada demantuju, ali ne mislim da će ovoga puta proći bez te provjere. Da li je bila naredba ili nije ne znam, ali i ako nije vjerujem da će biti.


Gostujući na Face TV rekli ste da vam je sumnjiva smrt Milana Jelića. Zašto? Sumnjate i u smrt gospodina Gavrila Bobara. Zašto? I, ako postoji osnov za sumnju, zašto njegova porodica ne pokreće nikakve istrage ili je možda pokrenula?

- Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da ispitaju sve iznenadne smrti mladih političara i bankara koje su meni lično veoma sumnjive. Dobro sam poznavao i pokojnog Milana Jelića, koji je bio predsjednik RS, i bankara i privrednika pokojnog Gavrila Batu Bobara. O tome sam svoja saznanja ustupio onima koji bi trebali rasvijetliti pozadinu tih iznenadnih smrti ovih divnih ljudi.


Kakav je sada vaš odnos sa gospodinom Pavlovićem, da li ga zastupate u drugim predmetima i kako komunicirate? Da li vam je ikada objasnio oduzimanje punomoći na slučaju Pavlović banke?

- Slobodan Pavlović je moj doskorašnji prijatelj i o njemu, sve u svemu, imam pozitivno mišljenje mada sam na početku njegovog djelovanja u Semberiji prema njemu bio skeptik i njegov žestoki kritičar. No, kada sam ga bolje upoznao shvatio sam da Slobodan Pavlović ima viziju za 22. vijek, te da su on i njegova supruga Mira Pavlović istinske žrtve ovdašnjih kriminalnih političara i lopova među direktorima u njegovim firmama koji su ga na zajedničkom poslovnom putu čerupali i pljačkali do iznemoglosti. Eto, takvi ne vole naše prijateljstvo i saradnju na zajedničkom projektu za 22. vijek „Dječija zemlja Međaši“.


Bavili ste se i slučajem Kačavenda. Navodno postoje dokazi da je snimak  na kom je bazirana cijela afera montiran, ali da SPC neće da plati vještačenje da se to dokaže. Da li vjerujete u tu tezu?

- O slučaju Kačavenda su ispisane i ispričane silne priče strave i užasa. Kao čovjek i Srbin stidim se zbog činjenice da se tom bivšem vladici i danas ljube ruke koje mirišu na krv malog bogoslova Milića Blaženovića čiji dijelovi tijela i danas leže sakriveno pokopani u manastiru Papraća.


Prijete vam sa svih strana i na razne načine, kažete da se vaša djeca plaše za vaš život... Što vam sve ovo treba? Bojite li se?

- Vojkan, Zenga i Mićo, Arkanovi danima su me, po Kačavendinom nalogu, lovili po Bijeljini da me liše života i to zna gotovo pola Bijeljine. Tim ljudima do danas niko nije skrenuo pažnju da je to zločin nad pravdom i istinom. Moja djeca i ja njima nećemo nikada uzvratiti istom mjerom jer smo mi uvijek, i u ratu i u miru, živjeli život pun ljubavi, pravde i istine, a njima ostavljamo da žive u mržnji, laži i zločinu.


Kažete da pratite rad svih političara. Pa je li Dodik jedini koji radi loše i nanosi štetu?

- Pratim rad svih koji su životno značajni, koji su gospodari našeg života i smrti i ove vrhuške koja je i ovih posljednjih godina bila pod tretmanom tužilaštava i sudova i uspješno se izvlačila. Ovaj put je stvar nešto ozbiljnija i više ni Tužilaštvo BiH nema pravo da ljude sumnjiči i hapsi, pa onda ništa kao „puj pike ne važi“. Tužilaštvo BiH je imalo jedan broj promašaja, vođenja postupaka koji su rezultirali oslobađajućim presudama i to se više ne smije dešavati. Stoga mislim da više neće raditi te greške.


Često političare nazivate banditima i kriminalcioma. Da li možda ipak malo pretjerujete jer nemamo presuda?

- Pa i ptice na grani i svako malo dijete vide kakav je taj kriminalni milje u svijetu politike. Imali mi presude ili ne, vidimo kako žive, koje bogatstvo imaju, kolike kuće i stanove, kakve automobile, koliko se razbacuju, gdje su im djeca, gdje se školuju... A imaju plate koje ne mogu to da obezbijede. Dakle, žive tako kako žive jer pljačkaju i narod to vidi.

 


Kada političari govore o hapšenju Radončića


 

Kako komentarišete hapšenje Fahrudina Radončića i ove presretnute razgovore?

- Prvo, mislim da ni jedan materijalni dokaz ne treba da vidi svjetlost dana dok ga ne obrade tužilaštvo i sud. Istina, toga je bilo i prije i to su objavljivali neki novinari, možda u saradnji sa sudijama ili tužiocima ili ljudima iz SIPA-e, ali mislim da to nije dobro i tu praksu treba prekinuti. Sa druge strane, pitanje je i kako je i odakle procurila informacija da će Radončić biti uhapšen i kako je on to znao jer je član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao da je Radončić to znao i da je to rekao njima u Predsjedništvu. A oko samog hapšenja mislim da ne treba likovati i niko ne treba da se raduje jer taj slučaj ne predstavlja veliki uspjeh Tužilaštva BiH ili Suda BiH, ovo je početak, ali se vidi doza hrabrosti i odlučnosti. Naravno, ovo hapšenje svakako treba da zabrine ostale političare iz vrhuške kojima se to isto može desiti. Uostalom, zato oni, kada govore o ovom hapšenju, prvenstveno Dragan Čović, kažu da je uhapšen „moj pijatelj“. Oni na taj način šalju poruku ovima u Sudu i Tužilaštvu da kao vode računa jer su uhapsili prijatelja člana Predsjedništva. To nisu korektne izjave i treba se sudržavati od takvih komentara jer možda neki tužilac može da se predomišlja oko svojih daljnjih postupaka.

 


Trpili smo priče o prodaji djece u Italiji

 


Hoćete li ikada uspjeti sprati ljagu sa svog imena oko Dječije ambasade i izmještanja djece u Italiju?

- Moj ratni rad i rad Dječije ambasade u opkoljenom Sarajevu jednog dana će istraživati kao fenomen nezapamćen u ljudskoj istoriji. Bez ičije pomoći  i napadani sa svih zaraćenih strana, iz opkoljenog pakla Sarajeva smo evakuisali 38.00 djece i majki, iz Mostara je naš konzul, konzul Dječije ambasade, Mišo Marić evakuisao 18.00 djece i majki. U Sarajevo smo uvezli 5.000 tona hrane. Preko naše radiostanice smo spojili i omogućili razgovore za više od 50.000 ljudi. Izdali smo prvu knjigu u ratu „Mama, neću u podrum“, i još svašta lijepog i plemenitog smo uradili u Dječijoj ambasadi, taj rad me čini ponosnim i nikakvoj ljagi na mom imenu nema mjesta. Mi smo, i ja i Dječija ambasada, godinama trpili priče o tome, ali, molim vas, sporno je bilo dvoje ili troje djece i ni oni više nisu sporni jer je Ustavni sud BiH donio odluku da se roditeljima omogući da vide djecu i kontakt sa tom djecom i da im se plati odšteta, ali kako niko nije shvatio ozbiljnu tu odluku, ja sam sa Gajom Sekulićem, predsjednikom kolegija Dječije ambasade, Sudu BiH podnio krivičnu prijavu protiv tadašnja tri člana Predsjedništva BiH, ministra vanjskih poslova i ministra za izbjeglice jer nisu proveli presudu koju su mogli provesti samo funkcioneri u BiH koji su mogli imati kontakte s Italijom. Sada, nakon svega toga, bezobrazno je vezivati Dječiju ambasadu za taj događaj. Prilikom usvajanja te djece na dokumentima je postojala skraćenica D. T. i zbog toga to vezuju za moje ime, ali to se odnosilo na državno tužilaštvo Italije jer su oni davali saglasnost za usvajanje svakog djeteta ponaosob pošto ta djeca nisu iz Italije. Dakle, svako vezivanje uz moje ime je zloupotreba, ali to je radio i prošli reis-ul-lema kada sam ja vodio spor protiv imama iz Gluhe Bukovice i to rade i Dodik i Zenga i mnogi drugi kriminalci koji, kada su satjerani u ćošak, odmah mene povezuju sa prodajom djece i drugim glupostima.


Gdje vi sada živite jer često pominjete Međaše, na čemu radite, koga zastupate?

- Živim u Sarajevu, ali pošto mi je otac umro obilazim imanje u Međašima. Ja RS doživljavam kao i cijelu BiH – kao svoj entitet i identitet i kod mene nema podjela jer i kao advokat radim na niz predmeta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, a imam i u Beogradu jedan slučaj, uglavnom sam vezan za ratne zločine.

 


Spreman za hodanje po ivici života i smrti 

 


Ne krijete da ste bili zaposlenik DB-a i kontraobavještajac. Koliko vam znanje i iskustvo sa tog posla pomaže da danas složite neke činjenice i donesete zaključke?

- Cijeli moj život je javan i transparentan osim za period 1972-85. kada sam radio u policiji u SUP-u SFRJ u Beogradu u Srbiji. Taj dio radnog vijeka, posebno kontraobavještajni rad, dobro me pripremio za uspješan ostatak trajanja, tačnije za hodanje po ivici života i smrti u borbi za pravdu i istinu. Iskustvo iz kontraobavještajne službe mi pomaže da preživim i ostanem uspravan i kada mi se na putu pravde prepriječe i bivši javni tužilac u Bijeljini Vinko Lazić, koji je danas u Beogradu u bjekstvu od Suda BiH zbog počinjenih ratnih zločina u Lokanju, ili moćni i opaki bivši vladika Kačavenda koji je jednoglasnom odlukom Sabora SPC u Srbiji najzad ražalovan, pa i jedan silni predsjednik RS Milorad Dodik koji Srbiju doživljava kao svoju državu, a BiH kao nuždu življenja i od koga strahuju mnogi ljudi, pa i moj sin od osam godina. Naravno da i ja i moja djeca, tako ih učim, doživljavamo Srbiju kao našu državu jer me ta Srbija školovala i hranila i mene i moje dvoje djece, Tomu i pokojnu Dušicu, ali naša država je prvenstveno BiH u kojoj smo se rodili, odrastali i u kojoj su grobovi svih naših predaka. Naša država je i Hrvatska u kojoj se rodila moja ljubav Marina i u kojoj živi Marinina majka Šefika kojoj sa radošću idemo Marina i ja i naša djeca Svemir, Amadea Sara, Mika Marin i Emir. Dakle, mi sa radošću idemo i u Srbiju i u Hrvatsku, ali se sa još većom radošću vraćamo u naše Sarajevo koje i danas, kao i prije 23 godine, žestoko napadaju nacionalisti i fašisti svih boja sa razlikom da su to 1992. godine činili topovima, snajperima i tenkovima, a danas otrovnom retorikom u kojoj nažalost prednjači socijaldemokrata Milorad Dodik. Meni je zapravo jako čudno kako on stalno govori protiv BiH, a prihvata kredite ii donacije i investicije koje dobiva preko BiH i stalno, evo godinama, svoje najbolje kadrove poput Špirića, Majkić ili Košarca šalje u institucije na nivou BiH i uporno insistira na tome da upravo on i njegova stranka budu u vlasti na nivou BiH, a nikako ne pristaje i ne prihvata  da i ljudi iz RS iz drugih stranaka mogu dobro da rade. To mene posebno čudi. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

Gorenje