Brinemo za okoliš
adis a

Adis Arapović, politolog i program - menadžer Centra civilnih inicijativa, za magazin Start BiH

04.03.2016

(Magazin Start BiH od 09.02.2016.)

 

U  mutnoj vodi nestabilnosti lakše se  kriju neznalice, neradnici, lopovi, probisvjeti

 

 Političarima je agenda način da opstanu na pozicijama; nama je agenda posljednja šansa • Stanje nacije je gore nego prije šest godina • Šta god bude nakon isteka istražnog pritvora Radončiću, odnos SDA i SBB neće ostati isti; ni  odnos glasača prema ove dvije stranke neće ostati istiKako vi razumijete reformsku agendu? Šta stanovnici BiH treba da dobiju iz nje i kada?

- Reformsku agendu smatram najobuhvatnijim i najvažnijim poslijeratnim paketom reformi koje najdirektnije mogu utjecati na život građana BiH. Reformska agenda, uprkos dominantnom mišljenju šire javnosti, predstavlja mnogo dublji i mnogo širi okvir od ekonomsko-socijalnih reformi. Načela i ciljevi Reformske agende zadiru u ideološke vrijednosti, historijsko naslijeđe i političke svjetonazore, kako onih koji vladaju, tako i onih kojima se vlada. Primjera radi, izbor poreskog modela, modela socijalne politike, modela ekonomskog rasta i drugi izbori koji se kroz agendu prave, ustvari su ideološki, samo što to većina onih koji odlučuju niti znaju, niti žele znati. Zbog toga postoji sukob očekivanja nas građana, novinara, stručnjaka, radnika, nezaposlenih i slično sa ljudima iz vlasti. Njima, političarima, agenda je način da opstanu na pozicijama tako što će dobiti kredite da smire „reformsko nezadovoljstvo“, a nama je agenda način da se pomjerimo sa pozicija siromaštva, nezaposlenosti, skupe države, loših javnih usluga, prevelikih poreskih opterećenja, metastazirane korupcije. Nama je agenda posljednja šansa da umjesto partijske banana države dobijemo državu zakonitosti, reda i prosperiteta. 

 

Stanje nacije

 

U izvještaju o stanju nacije, koji ste nedavno objavili, stoji da je veoma malo toga provedeno u odnosu na akcioni plan. Kako to razumijete ili kako je to moguće ako su svi potpisali Agendu i obećali da će raditi na njenoj provedbi?

- Da, naš obuhvatni izvještaj „Stanje nacije“ nedvosmisleno pokazuje da je tek petina agende provedena, a u odnosu na Akcioni plan za 2015. tek 31 posto. Zašto tako malo? Prvi i temeljni razlog je da imamo nedorasle, nekvalitetne, neodgovorne političke predstavnike kojima je lični i stranački interes svrha bavljenja politikom. Oni državu i naciju ne vide od vlastitog džepa. Kada tome dodate složene i široke koalicije, suprotstavljene interese, trgovinu javnim dobrom kao na pijaci - dobijete vrlo loše rezultate vlada i parlamenata. Besmisleni potpisi na izjave i obećanja, a potom varanje i naroda i međunarodne zajednice govori sve o njima. Ja prezirem to nedržavničko i neetično ponašanje. Međutim, upitajmo se odakle im sloboda za takvo ponašanje? Ko ih je tamo doveo? Nije li većina nas takva? Ili bi bili takvi da imamo priliku? Vlast je ogledalo naroda koji glasa. Kada drugačiji i nezadovoljni počnu glasati ili glasati drugačije, drugim motivima vođeni, tada ćemo imati drugačije političare, a potom i drugačije društvo.


U istom izvještaju objavili ste porazne podatke o platama, penzijama, potrošačkoj korpi i rastu troškova života i primanja. Šta to govori o stanju u BiH?

- Mi smo kroz 70 indikatora dali vrlo detaljan pregled relizacije i, važnije, efekata reformske agende. Izuzev nekoliko pokazatelja, kao što je naprimjer rast BDP-ja, rast industrijske proizvodnje i rast izvoza, blizu 70 indikatora ima negativne trendove ili petogodišnju stagnaciju. Primjera radi, nivo vladavine prava, životni standard, nivo korupcije, javna potrošnja, udio administracije u potrošnji budžeta, udio administracije u ukupnom broju zaposlenih, nivo penzija, nivo prosječnih plata, nivo investicija, stopa aktivnosti radne snage, te stopa nezaposlenosti su kategorije bez značajnih promjena tokom pet  posljednjih godina, uključujući 2015. Sa druge strane, rastu troškovi života, raste strano zaduživanje, raste udio duga u BDP-ju, raste zaduživanje po glavi stanovnika. Dakle, većina indikatora preko kojih mjerimo efekte Agende vrlo su nepovoljni i nedvosmisleno potvrđuju da je životni standard i ukupno ekonomsko-socijalno stanje lošije nego prije šest godina. Ovi negativni trendovi se moraju drastično promijeniti, inače će socijalna nepravda anulirati entuzijazam EU i dijela domaće politike spram nužnih reformi i ubrzanja EU integracija.


Kako na osnovu ovih podataka komentarišete dosadašnji učinak vlasti izabrane u oktobru 2014?

- Učinak je prosječan, a prosjek posljednja dva mandata nikome nije kompliment. Bez nekoliko godina političke stabilnosti ne može se iskočiti iz prosjeka. Samo je politička nestabilnost stabilna kategorija u BiH. A onda se u toj mutnoj vodi nestabilnosti lakše kriju neznalice, neradnici, lopovi, probisvjeti koji se predstavljaju kao država. Ipak mislim da postoji spremnost dijela političkog establišmenta u BiH da se zaista provedu reforme koje se odlažu 20 godina. Neki stranački lideri, neki premijeri i ministri kao da iskreno pokušavaju biti dio rješenja, a ne dio problema. Međutim, otpori tim reformama najveći su unutar političkih stranaka i njihovih poslušnika u dijelu javnog sektora. Igrokaz zvani „reformska vlada“ mora prevladati partikularne interese ili spustiti zavjesu priznavši da godinu od formiranja vlade nisu uradile ništa veliko izuzev ispunjavanja uslova MMF-a za novo ogromno zaduženje, veće od milijardu maraka.


Koji je podatak, po Vašem mišljenju, najviše za brigu i zašto?

- Izdvojio bih tri podatka. Prvi od njih je udio optužnica i presuda za korupciju i privredni kriminal, drugi je stopa neaktivnog stanovništva, a treći je nivo vanjskog duga. Prvo, tokom posljednje dvije godine od 33.460 podignutih optužnica na svim sudovima tek jedan posto se odnosi na privredni kriminal, a dva posto na korupciju. Od 28.877 presuda tek po dva posto presuda odnosi se na privredni kriminal i korupciju. Podaci su u potpunom nesrazmjeru sa sveprisutnošću korupcije, te naglašavaju problem upitne nezavisnosti i objektivnosti pravosuđa. Bez vladavine zakona i jednakosti pred zakonom sve reforme su besmislene. Drugo, udio aktivne radne snage u ukupnom radnosposobnom stanovništvu je zabrinjavajuće nizak već pet godina i iznosi tek 48 posto, što znači da pola radnosposobnog stanovništva uopšte nije na zvaničnom tržištu rada, a većina njih su ili u zoni socijalne zaštite ili u zoni sive ekonomije ili u zoni socijalne isključenosti. Ovako visoka stopa neaktivnog stanovništva najviša je u Evropi i ona diktira naše generalno siromaštvo. I, treće, tokom pet posljednjih godina zaduženost po stanovniku uvećana je za 546 KM i na kraju 2014. godine iznosila je 3.005 KM. Pokazatelji govore da će krajem 2015. zaduženje po stanovniku biti još veće. Posmatrano entitetski, zaduženost u FBiH je porasla za 305 KM, odnosno za 14 posto, a u RS  za 972 KM, odnosno za 36 posto što je dramatično negativan pokazatelj. Udio zaduženosti se približava cifri od 50 posto BDP-a, što će biti historijski negativni rekord. Na sigurnom smo putu grčke sudbine, rasprodaje nacionalnog bogatstva i pretvaranja u siromašnu koloniju.

 

Raspad koalicije

 

Ali tvrde da nismo prezaduženi?

- Ne tvrde svi. To tvrde oni koji donose odluke o zaduživanju preko naših leđa i oni koji su od ovih prvih sponzorirani da opravdavaju njihove postupke. Zemlja s ovako nejakom ekonomijom, slabom industrijom i izvozom ne može sebi priuštiti zaduživanje poput razvijenih zemalja koje ekonomski rast finansiraju kreditima. Naši političari dvije trećine kredita troše na plate i tekuću budžetsku potrošnju. Zato je svaka marka koja se posudi da bi se uludo potrošila, a ne investirala, prezaduživanje.


Ono što sada uznemirava političku, ali i svaku drugu scenu u BiH jeste hapšenje predsjednika SBB-a, blokada institucija sistema i mogućnost raspada koalicije. Kako to razumijete i komentarišete?

- Mislim da do raspada koalicije neće doći, barem u kratkoročnom periodu. Ukoliko dođe do sudskog procesa ili trajnog zadržavanja Radončića u pritvoru, to bi se moglo promijeniti jer je SBB primarno liderokratska stranka, pa bi buduće djelovanje bez lidera podrazumijevalo izmjenu unutarstranačkih pravila i transfer liderstva ka nekom drugom pojedincu ili organu, a to je plišani unutarstranački puč. Ovaj slučaj je ustvari danteovski izazov za SBB, ali i za SDA. Šta god bude nakon isteka istražnog pritvora, odnos SDA i SBB neće ostati isti, niti će odnos glasača prema ove dvije stranke ostati isti. Istina se mora odvojiti od neistine. Prljavi veš prije ili poslije mora izaći na vidjelo, a postratna epoha vladavine podzemlja mora se okončati pri čemu će neka poznata politička lica iza rešetaka ostati obilježje toga vremena.


Iz ovog hapšenja i svega što ga prati ponovo smo vidjeli da vlast trguje pozicijama, da odnosi među političkim partnerima nisu iskreni, da postoje zakulisne radnje i dogovori... Šta to  govori o ljudima u vlasti?

- Neiskrenost, neodgovornost i stavljanje ličnog i partijskog ispred državnog interesa proizveli su stanje zarobljene države, kapilarne korupcije, partijskog ovladavanja javnim sektorom i društvenim bogatstvom. To su motivi njihovih zakulisnih igrarija. Državi i narodu ovakva vilajetska politička kultura ne donosi ništa dobro.


Ali svi oni su izabrani na izborima, dobili su povjerenje građana - birača?

- Ne. Oni su dobili povjerenje proste većine onih koji su izašli na izbore. To je značajno manje od trećine ukupnog glasačkog tijela. Preostalih više od 70 posto birača nisu glasali ili su glasali drugačije. Dakle, nekoliko posljednjih mandata imamo vlade manjinske glasačke volje. Ako tome dodamo činjenicu da je barem 5-10 posto glasova izbornim inženjeringom fingirano, dobijemo stakleni legitimitet parlamentarnih većina. To ipak ne abolira armiju glasača koji ne glasaju, niti armiju birača koji ne biraju i onih koji su prodali i glas i dostojanstvo.


U kontekstu analiza koje ste napravili, šta bi trebali biti prioriteti bh. vlasti?

- Nadamo se da će ovaj izvještaj i desetine argumenata koje smo tamo iznijeli biti dovoljni da se reformama pristupi mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uslova za nova kreditna zaduženja. Strukturalne reforme u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj i penzionoj politici, te posebno pravosuđu na margini su Reformske agende i to se tokom 2016. mora popraviti.

 

Aplikacija nije kredibilna

 

Vjerujete li da će EU prihvatiti aplikaciju za članstvo koju će Predsjedništvo BiH predati 15. februara?

- Aplikacija će biti uredno protokolisana u Briselu, a onda će proći mjeseci ili godine prije nego što Evropska komisija istu razmotri i da preporuku Evropskom vijeću i Parlamentu kako dalje nastupiti prema BiH. Iz EU nam je sredinom prošle godine poručeno da se od BiH očekuju tri uspjeha: značajan progres u provedbi Agende, objava rezultata popisa stanovništva i uspostava koordinacijskog mehanizma i to će biti dokazi kredibilne aplikacije. Ništa od ovo troje nije urađeno. Aplikacija nije kredibilna. Ostatak se može pretpostaviti.

 

Ako „vuk pojede magarca“

 

Potvrđena je optužnica protiv Lijanovića, najavljena provjera imovine Milorada Dodika... Kako ovo razumijete i šta će se desiti ako svi ovi slučajevi, uključujući i Radončića, završe bez optužnice ili presude?

- Ishod mora biti individualna krivična odgovornost ili kriminaliziranih političara ili onih koji se igraju pravne države u svojstvu tužilaca i sudija po vlastitom ili po nalogu njihovih političkih mentora. Ukoliko ovo izostane, ukoliko pojede vuk magarca desit će se dodatno, ali ovoga puta kritično opasno, derogiranje vladavine zakona i povjerenja ljudi u pravni poredak. Kada nema pravde ljudi će pravdu utjerivati vlastitim rukama, a to je uvod u anarhiju i slom pravnog, a potom i političkog poretka.

 

Ko je u javnosti kreirao spin relativiziranja korupcije

 

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke o konkurentnosti, za BiH, koja je vrlo loše ocijenjena, stoji da je neučinkovita ili nekvalitetna administracija veće zlo od korupcije. Kako ovo komentarišete?

- To je površna interpretacija. Metodologija Svjetske banke za mjerenje lakoće poslovanja, ne konkurentnosti, ima 10 indikatora. Jedan od njih je i lakoća „pokretanja biznisa“. Po ovom indikatoru, mi smo za 10 mjesta lošiji ove nego prošle godine. Svjetska banka ne mjeri korupciju niti jednim indikatorom, pa mi nije jasno ko je u javnosti kreirao ovaj spin relativiziranja korupcije. Dakle, ne pristajem da bilo ko, svjesno ili nesvjesno, umanjuje kataklizmične posljedice sveprisutne korupcije u BiH. Možemo mi imati najefikasniju administraciju na planeti, ali da morate plaćati već plaćene javne usluge, da morate potkupljivati da vam se uvede struja, izda građevinska dozvola ili stavi saobraćajni znak ispred škole... Ovo danas dobijete ekspresno pod uslovom da podmitite koga treba. Naša administracija je nekvalitetna primarno zato što je korumpirana, zato što je puna neradnika i neznalica dovedenih po partijskoj, porodičnoj, jaranskoj vezi ili pak mitom. Samo profesionalizirana, autonomna, te zakonu i građanima odgovorna adminstracija može biti efikasna i kvalitetna.  NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

Gorenje