Brinemo za okoliš
bjelasnica

Preporučujemo: Hotel Bjelašnica na Bjelašnici

27.01.2016
BiH, 27.01.2016.Ekipa Bh. putovanja nedavno je boravila na planini Bjelašnici. Sklonjeni od vjetra i ledene kiše, koji su najavljivali prve ozbiljne snježne padavine u ovoj godini, svoje vrijeme su ispunili koristeći sadržaje koje nudi hotel Bjelašnica. Evo šta su zabilježili..

Ako poželite da se odmorite, relaksirate, nahranite sva svoja čula, bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba, hotel Bjelašnica, naravno, na Bjelašnici, pravo je mjesto za vas. Bilo da ste reli-vozač ili ste postali vlasnik vozačke dozvole baš danas, od centra Sarajeva do Bjelašnice ćete se voziti svega pola sata. I, zaista, nikakve potrebe nemate provjeravati kakvo je vrijeme na ovoj prelijepoj planini. Imat ćete nevjerovatan doživljaj bilo da ste unutar hotela ili vani - na skijanju, sankanju ili običnoj šetnji. Moramo podsjetiti na činjenicu da je kvalitet zraka na ovome mjestu naučno dokazan te da se za samo desetak dana boravka na Bjelašnici ili Igmanu krvna slika popravi tako i toliko da vam, pri prvoj kontroli krvi, uzorak uzimaju dva puta. Najmanje! Ne mogu ljekari da vjeruju!!! Količina ozona je nevjerovatno visoka i objašnjava se, za sada, geografskim položajem i strujom vjetrova.

Skijašima o ovoj planini ne treba mnogo govoriti – mjesto je to za odvažne, dugogodišnje skijaše, ali i za one koji tek počinju sa bijelim sportom. Možete se, naravno, i sanjkati, ali i šetati poznatim i osiguranim stazama. Na ovakvim planinama se uvijek preporučuje društvo vodiča, no centralni dio Bjelašnice, tik uz novoizgrađene objekte za odmor, dopušta čak i slobodnu šetnju, u društvu vama najdražih.


 


Najluksuzniji i najljepši na Bjelašnici

 
Šta tek na ovoj olimpijskoj planini možete raditi ljeti? Nemamo dovoljno novinskog prostora da vas uputimo u sve mogućnosti pa ćemo reći samo nekoliko ideja: posjeta zaboravljenim bjelašničkim selima, Umoljanima, naprimjer. Tura na krpljama podrazumijeva desetak zainteresovanih koji, uz profesionalnog vodiča, može došetati do meteorološke stanice na visini od 2067 metara. Gotovo nepoznata no vašeg posjeta vrijedna destinacija je i Javorov do, na visini od 1250 metara. U privatnom je vlasništvu, no u dogovoru sa menadžmentom hotela Bjelašnica vidjet ćete vještačko jezero te otkriti amfiteatar izgrađen sa namjerom da ugosti studente i studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za posjetu selu Lukomir, koje postoji još od 14. vijeka, trebat ćete ipak neko ljepše godišnje doba od zime. Imat ćete priliku vidjeti brojne stećke i nekropole koje dokazuju viševjekovno postojanje. Selo je na visini od 1495 metara i tokom zime je najčešće pusto. Stalni stanovnici dolaze sa prvim danima proljeća, odnosno kada to prohodnost puteva dozvoli.

I kada obiđete sve što smo predložili ili makar jedan dio, vrijeme vam je da se skrasite na neko lijepo mjesto. Naravno, predlažemo hotel Bjelašnica sa svojim wellnesom te četiri zvjezdice, što ovo mjesto čini najluksuznijim i najljepšim objektom na Bjelašnici i okolini.

Bogati sadržaji hotela vam, definitivno, neće dozvoliti da provedete mnogo vremena u spavanju no, ipak, recimo da se radi o sobama koje zadovoljavaju potrebe najzahtjevnijih domaćih i stranih posjetilaca. Udobni kreveti, klima koju sami podešavati, kablovska televizija, luksuzno kupatilo... Treba li još?
 

Vrhunski kuhari i hedonistički slijed

 

Sigurni smo da niko ovdje ne dolazi da se udeblja, no, kušajući specijalitete poznatih kuhara BiH koji ovdje „zimuju“, imate velike šanse da već nakon par obroka dobijete par kilograma. Naravno, ako se ne bavite zimskim sportom već se odlučite da vikend ili sedmicu provedete istražujući mogućnosti hedonizma, koje ovaj hotel pruža. Osim prebogatog menija, sa glavnim kuharom se možete dogovoriti i o posebnom aranžmanu. Kuhat će samo za vas i vaše prijatelje ono što vam padne na pamet... Od domaćih jela i specijaliteta do odabrane francuske, italijanske ili neke druge vama drage kuhinje. Samo jedan vikend je zaista nedovoljan da se proba sve ono što ovi umjetnici kulinarstva znaju i mogu... Da ne pominjemo pekare i pica-majstore. Trebate doći u pravo vrijeme da probate pekarske specijalitete kakve niste ni sanjali... Kada probate, znat ćete da nismo pretjerali baš nimalo...

E, u svim tim obilascima hotela Bjelašnica imali smo i još imamo ogromnu dilemu – da li je veći merak otići u bazen i jakuzi pa na miješano meso ili je, pak, ugodnije ručati, pa se nakon ugodnog varenja na ležaljkama kraj bazena i sa pogledom na prelijepi vrh Bjelašnice, prepustiti stručnoj relaks masaži. Ili prvo masaža, pa jakuzi, pa bazen, pa... Definitivno će nam trebati više posjeta da bismo otkrili šta je pravi hedonistički slijed.

A noć! I tu vas možemo samo informisati no, nažalost, ne možemo reći kako ćete se osjećati najljepše. Da li u pabu, gdje uz veselo društvo i muzičare, do ranih jutarnjih sati možete „dernečiti kao nekada“ ili možda uz stand-up komičare? Listanje kanala na tv-aparatu nećemo ni pominjati jer bi to zaista bilo pravo gubljenje vremena. Da li ste ikada, za vedra neba, gledali zvjezdano nebo nad Bjelašnicom? Ako niste - pokušajte! Doživljaj je to koji će vas ispuniti i relaksirati. Nije moguće svaku noć no ako ste već imali sreće da se nađete u hotelu Bjelašnica...

A kako vam se čini kupanje u bazenu sa toplom vodom dok je napolju noć, pada snijeg i minus je? A vi plivate, ronite, pa na mekanoj ležaljki pijete toplu čokoladu ili kuhano vino!

„Ume život biti lep kad gledaš od gore!“, pjevao je Đorđe Balašević i nekako sam siguran da je mislio na Bjelašnicu.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF